Adevinta sluker deler av Ebay

Adevinta sluker Ebays rubrikkvirksomhet i avtale verdt 84,7 mrd.

Norske Adevinta kjøper Ebays rubrikkvirksomhet og blir med det verdens største rubrikkselskap på nett.

Adevinta-topp Rolv Erik Ryssdal gjør et enormt oppkjøp mandag.
 • Martin Hagh Høgseth
 • Hanna Ghaderi
 • Ola Alsberg
Publisert:

Adevinta har inngått avtale om å kjøpe Ebay Classifieds Group, som er den amerikanske gigantens rubrikkvirksomhet. Det bekrefter selskapene i en melding.

Avtalen innebærer at Ebay får 2,5 milliarder dollar i kontanter og 540 millioner Adevinta-aksjer.

Samlet verdsettes avtalen til 9,2 milliarder dollar, tilsvarende 84,7 milliarder kroner.

– Med oppkjøpet av Ebay Classifieds Group blir Adevinta det største rubrikkselskapet på nett i hele verden med en unik portefølje av ledende markedsmerkevarer. Vi mener at kombinasjonen av de to selskapene med deres virksomheter skaper en av de mest spennende fortellingene i rubrikkannonsenes historie, sier Rolv Erik Ryssdal, administrerende direktør i Adevinta i meldingen.

Han legger til at de har vært imponert over Ebays prestasjoner de siste årene og selskapets produktportefølje og plattform for annonseringsteknologi.

– Denne avtalen er et vitnesbyrd om veksten og potensialet i Ebay Classifieds-virksomheten, sier visedirektør Alessandro Coppo i Ebay Classifieds Group, i en kommentar.

– Vi er glad for at våre rubrikkannonser blir en del av Adevinta og skaper en global leder i en bransje full av potensial, fortsetter han.

Etter over et døgn med handelsstans skyter Adevinta-aksjen opp 37 prosent i etterkant av nyheten. Schibsteds A-aksje på sin side klatrer 18,9 prosent.

Les også

Dette kan Adevinta få i en gigantavtale med Ebay

Schibsted beholder mest makt

Avtalen fører til at Ebay i utgangen av andre kvartal blir sittende med 44 prosent av de utestående aksjene i Adevinta. Samtidig vil selskapet få rundt 33 prosent av stemmerettighetene.

Mediekonsernet Schibsted, som i dag er største aksjonær i Adevinta, vil etter oppkjøpet bli sittende igjen med en eierandel på rundt 33 prosent og 39,5 prosent av stemmerettighetene.

Dermed beholder Schibsted mest makt i selskapet. Dette skjer i forbindelse med at Ebay får en større mengde aksjer i en ny aksjeklasse, som ikke får stemmerettigheter.

Samtidig kommer det frem at Schibsted kjøper ut Ebays rubrikkvirksomhet i Danmark. Dette vil bli finansiert gjennom et brolån på 330 millioner dollar, tilsvarende 3,03 milliarder kroner.

Schibsted understreker samtidig at konsernet vil selge seg ytterligere ned i Adevinta for å betale ned lånet.

– Schibsteds styre og ledelse støtter avtalen mellom Adevinta og Ebay ettersom vi er sikre på at det vil styrke potensialet for verdiskapning for Schibsted og resten av Adevinta-aksjonærene ytterligere. Schibsted har også intensjoner om å bidra til verdiskapningen for alle Adevinta-aksjonærer som en betydelig langsiktig ankeraksjonær, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i Schibsted i meldingen.

Avtalen mellom Adevinta og Ebay er ventet å bli gjennomført i løpet av første kvartal 2021. Før den tid må aksjonærene godkjenne avtalen, i tillegg til at relevante myndigheter må gi tommel opp til oppkjøpet.

Les også

Schibsted-sjefen: – Vi vil fortsette som hovedaksjonær i selskapet

Blir en gigant

Mandag formiddag uttalte Arctic-analytiker Henriette Trondsen at en pris på rundt 10 milliarder euro vil være «rettferdig», og at et oppkjøp vil være positivt for Adevinta.

– Det sammenslåtte selskapet vil være et rent rubrikkselskap, og oppkjøpet vil gi store kostnadssynergier for Adevinta. Rundt 30 prosent av Adevintas driftsresultat er gruppe-kostnader, produkt og teknologiutvikling. Jeg ser kun mindre inntektssynergier, sier Trondsen.

Ebays rubrikkvirksomhet er hovedsakelig til stede i Afrika, Australia, Mexico, Canada og deler av Europa. Adevinta har rubrikkvirksomheter i Europa, Latin-Amerika og Nord-Afrika.

– Det vil bli en internasjonal rubrikkgigant som de fleste institusjonelle investorer i Europa vil ha et forhold til, sier Trondsen.

For ordens skyld: E24 er et datterselskap i Schibsted-konsernet. Enkelte av E24s journalister har aksjer i Schibsted, gjennom deltagelse i konsernets aksjespareprogram for ansatte. Noen av disse kan også ha aksjer i Adevinta, etter at selskapet ble skilt ut fra Schibsted i 2019.

Les også

Adevintas mulige gigantavtale med Ebay: – Alt vil være avhengig av prisen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Adevinta sluker deler av Ebay
 2. Ebay
 3. Adevinta
 4. Schibsted

Flere artikler

 1. «Vurder det sannsynlig» at Adevintas oppkjøp vil bli godkjent

 2. Betalt innhold

  Slik blir verdens største rubrikkselskap

 3. Adevinta-sjefen med saftig milliongevinst etter Ebay-jafs

 4. Dette kan Adevinta få i en gigantavtale med Ebay

 5. Adevintas mulige gigantavtale med Ebay: – Alt vil være avhengig av prisen