Markedet senker forventningene til renten: Ser økende sjanse for norsk rentekutt

Markedene virker å prise inn en økende sannsynlighet for rentekutt før neste sommer, ifølge DNB Markets. Årsaken er trolig problemene som har tårnet seg opp i den globale økonomien.

LAVERE RENTEUTSIKTER: Markedene senker sine forventninger til rentene internasjonalt etter handelskrig, vekstbrems og økt uro. Det prises inn økende sannsynlighet for rentekutt i Norge neste år, ifølge rente- og valutanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets.
Publisert:

Det finnes ingen enkel måte å måle hva markedet tror om den norske styringsrenten, men analytikere gjør seg gjerne opp en mening basert på blant annet handelen i fremtidige renteavtaler (FRA).

Beregninger fra DNB Markets viser at markedet nå ser for seg økende sannsynlighet for at sentralbanksjef Øystein Olsen må kutte renten i 2020, etter fire rentehevinger det siste året til dagens 1,5 prosent.

«Basert på korte renteforventninger kan det se ut til at investorene begynner å miste troen på at Norges Bank vil holde renta i ro gitt svakheten og uroen som bygger seg opp internasjonalt», skriver DNB Markets-analytiker Ingvild Borgen Gjerde i en kunderapport torsdag.

«Markedene virker å prise inn økende sannsynlighet for at Norges Bank må kutte renten i løpet av første halvår neste år», legger hun til.

Sentralbanksjef Øystein Olsen sa denne uken til E24 at Norge er godt rustet til å håndtere eventuelle kriser som brexit og global uro. Rentekutt er bare ett av mange verktøy Norges Bank kan ta i bruk hvis det skulle gå nedover, og Norge har i tillegg mye penger i Oljefondet.

Les også

Sentralbanksjefen om urolige markeder og Halloween-brexit: – Norsk økonomi er godt rustet

Stor usikkerhet

Gjerde presiserer overfor E24 at anslagene over markedets syn på rentene er preget av høy usikkerhet.

– Hvorfor priser investorene inn økende sannsynlighet for rentekutt neste år, tror du?

– Det er vel fordi man ser at renteforventningene ute har falt mer. I USA har renteforventningene falt etter svakere nøkkeltall. Det er økende tegn på at global vekst svekkes, og fra handelskrigen kommer det blandede nyheter, men mest negative. Da er det naturlig at markedene ser for seg at også norsk økonomi vil bli rammet av dette, sier Gjerde.

– DNB Markets tror ikke det vil komme noe rentekutt, vi tror Norges Bank holder stand ut vår prognoseperiode frem til 2022, legger hun til.

Andre analytikere deler dette synet. Blant annet venter både Nordea Markets, Swedbank og Handelsbanken uendret rente minst ut 2020.

Rente- og valutanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets.

0,1 prosentpoeng lavere i 2020

Det er vanskelig å gi en nøyaktig beregning av markedets syn på fremtidig styringsrente, understreker analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets. Men han bekrefter at markedet har en viss forventning til rentekutt neste år.

– Hvis du ser frem mot sommeren så er det kanskje priset inn 0,1 prosentpoeng lavere rente. Ser du enda lenger frem, mot 2021, så priser markedet inn et helt rentekutt, sier Bernhardsen til E24.

– Om to år priser markedet inn en Nibor-rente på 1,53-1,54 prosent. Det er godt under dagens Nibor, så da kan man si at det er priset inn et helt rentekutt, sier han.

– Mer sannsynlig med kutt

– Men det er høyst usikkert?

– Markedet tar jo feil også. Det markedet forteller oss nå, det er et sannsynlighetsvektet snitt over mange forskjellige utfall. Og markedet har ofte ligget på nedsiden av Norges Banks rentesetting. Nordea Markets tror ikke Norges Bank kommer til å kutte renten neste år, sier han.

– Hvorfor priser investorene inn større sannsynlighet for rentekutt, tror du?

– Det er usikkert ute, og det er forventet at det vil slå ut i norsk økonomi. Så spørsmålet er hva som er mest sannsynlig, at Norges Bank vil kutte eller heve renten til neste år. Akkurat nå tror markedet at det er mer sannsynlig med kutt enn med heving, sier Bernhardsen.

Ny normal for kronen

Handelskrigen og utsikter til global vekstbrems har den siste tiden skapt uro i markedene. Men for den norske kronen har nedturen vært enda kraftigere enn vanlig. Kronen har svekket seg til nivåer som under finanskrisen eller i tiden med oljepris på under 30 dollar fatet i starten av 2016.

Kronen er nå på sitt svakeste mot handelspartnernes valutaer på to år, målt ved I44-indeksen. Norges Bank registrerte enda en ny årsverste for I44 på 109,41 poeng onsdag.

Sentralbanksjef Øystein Olsen mener at kronen kan være i ferd med å etablere seg på en ny og mye svakere normal, ikke bare av globale årsaker, men også på grunn av oljetunge Norges behov for omstilling. DNB Markets fester lit til den hypotesen.

– Ja, vi gjør jo det. Det er ikke så kontroversielt. Det merker vi også når vi snakker med internasjonale investorer, at de spør «hva skal dere leve av?» Norsk økonomi ser annerledes ut fremover, sier Gjerde.

– Vil ikke ha kroner

Bernhardsen i Nordea Markets avviser ikke at utenlandske investorer ser på Norges vekstpotensial som mindre enn før, men tror mest på global uro som forklaring.

– Det kan godt hende det er noe som ligger til grunn, at appetitten på kroner er mindre fordi vi ikke er i samme særstilling som i 2012 da vi var i ferd med å bygge opp oljesektoren, sier Bernhardsen.

– Jeg tror det handler mer om at det er usikkert ute, og investorene vil ikke ha kroner. Selv om rentene har kommet opp er rentene i USA fortsatt høyere, så vi stikker oss ikke nok ut i en usikker tid. Det er ikke gode nok argumenter til å investere i norske kroner, legger han til.

Publisert:
Gå til e24.no