Venter positiv resultatsesong for seismikk: – Etterspørselen stiger og det er høyere priser

Analytiker John Olaisen mener det ligger til rette for at seismikkselskapene på Oslo Børs skal skyte fart igjen. – Markedet er helt klart i bedring, sier han.

SLUKTE KONKURRENT: TGS kunngjorde tidligere i år at det kjøper lillebroren Spectrum.
Publisert:

Seismikkselskapene på Oslo Børs fikk en pangstart på 2019 med aksjekurser som skjøt i været, men utover året har det vært tyngre og den store oppgangen har avtatt.

ABG Sundal Collier-analytiker John Olaisen mener at tiden igjen er kommet for seismikkfest, og at selskapenes rapportering for tredje kvartal vil underbygge dette.

Sektoren, som er kjent som det leverandørsegmentet som først merker det når tidene snur, fikk seg en knekk da oljeprisen falt tungt i 2014.

De siste årene har markedet imidlertid vist noen tegn til bedring i takt med oljeprisvekst og høyere kontantstrøm hos oljeselskapene.

– Markedet er helt klart i bedring. Etterspørselen etter seismikk stiger og det er høyere priser i alle segmenter, sier Olaisen til E24.

– Billige

I forkant av at Børsens seismikkselskaper skal legge frem sine resultater for årets tredje kvartal fremover, mener Olaisen derfor at forventet inntjening hos analytikerstanden er for lav, også for tiden fremover.

– Det kommer til å bli justert opp, og da bruker også aksjene å gå opp, understreker han.

Olaisen omtaler seismikkselskapene på Oslo Børs som «billige», og fremhever TGS, PGS og Polarcus som sine toppvalg av aksjene med kjøpsanbefalinger.

– Jeg tror det positive sentimentet kommer til å fortsette. For tredje kvartal forventer vi sterke multiklient-salg, høy skipsutnyttelse og kontraktpriser som er opp 25 til 35 prosent på årsbasis.

Analytikeren tror også at årets vinter blir den beste for seismikkbransjen på seks år, og at selskapene i forbindelse med rapporteringen for tredje kvartal kommer til å melde om et positivt syn på både vinteren og det kommende året.

Det globale seismikkmarkedet falt fra en verdi på 8,6 milliarder dollar i 2016 til 3,2 milliarder dollar i 2013.

Neste år venter ABG Sundal Collier at oljeselskapenes kjøp av offshore seismikk vil vokse til 4,5 milliarder dollar, opp fra fjorårets 3,6 milliarder dollar.

Les også

Seismikktopp tok sitt tredje selskap på Børs: – Det er noe bedring i markedet

TGS venter salgsrekord

Seismikk-kjempen TGS, som slukte lillebroren Spectrum tidligere i år, meldte tirsdag morgen om netto segmentinntekter på 277 millioner dollar, opp fra tidligere varslede 250 millioner dollar.

– Vi er ekstremt fornøyd med å levere vårt beste tredjekvartalssalg noensinne, og det nest beste kvartalet i TGS' historie, uttalte TGS-sjef Kristian Johansen.

Analytiker Morten Nystrøm i Arctic Securities omtaler dagens tall fra TGS som «veldig bra», men at de kom ut som ventet.

– Det er et veldig sterkt kvartal. Det er noen engangseffekter i tallene, men man kommer ikke utenom at det er 277 millioner dollar som TGS har hatt i inntekter i kvartalet som sørger for en veldig sterk kontantstrøm, sier han til Infront TDN Direkt tirsdag.

Resultatet før skatt ventes å lande på 99 millioner dollar, ifølge et gjennomsnitt av estimater Infront Data har innhentet for TDN Direkt.

Det er kraftig opp fra samme periode i fjor, som blant annet skyldes at tredje kvartal er første gang effektene av Spectrum-oppkjøpet er med.

– Solid selskap

TGS-aksjen er så langt i år opp 15 prosent, mens den det siste året er ned 26 prosent.

Olaisen i ABG Sundal Collier har et kursmål på 310 kroner, som tilsvarer en oppside på over 30 prosent fra 230 kroner tirsdag.

– TGS er et svært solid selskap og aksjekursen fremover burde drives av positive estimatendringer, høyere utbytter og flere utvidelser, mener han.

Meglerhusets øvrige kursmål på seismikkselskapene på Oslo Børs er (tirsdagens kurs i parentes):

PGS 22 kroner (13), Polarcus 2,5 kroner (1,1), Seabird 1,2 kroner (0,6), Magseis 13 kroner (10) og EMGS 3,5 kroner (2,2). Alle selskapene utenom EMGS har en kjøpsanbefaling.

Publisert: