Nordnets derivat-kunder: Fire av fem vedder på børsfall

Nettmegleren Nordnet ser en økende gruppe kunder sette penger på mer kompliserte finansielle produkter som derivater. Av kundene med Oslo Børs-derivater har hele 82 prosent satt penger på børsfall.

Nordnets derivat-kunder tror at Oslo Børs og Wall Street skal falle, mens prisene på råvarer som olje, gull og sølv skal stige.
 • Ola Alsberg
Publisert: Publisert:

Derivater er en form for verdipapir som følger et annet underliggende objekt som en aksje, en børsindeks eller en råvare.

Derivater kan brukes for å tjene på prisoppgang eller -nedgang på det underliggende objektet, og belånes gjerne for å øke den potensielle gevinsten.

En oversikt fra nettmegleren Nordnet viser at 82 prosent av kundene som handler derivater i OBX-indeksen, som er de 25 mest omsatte aksjene på Oslo Børs, har satt penger på at Børsen skal falle.

– Vi har lagt bak oss en sterk børsoppgang på kort tid, kombinert med at flere skal ut i ferie. For å slippe å overvåke porteføljen sin hver eneste dag, tror jeg flere kunder bruker derivater til å sikre seg mot en eventuell børsnedgang i sommermånedene, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

– Frakoblet finansmarked og skuffende resultater

Siden bunnen i midten av mars har OBX-indeksen steget over 20 prosent. Det gir høydeskrekk hos kundene, tror Johannesen.

– Mange mener nå at finansmarkedet er frakoblet fra realøkonomien, som fortsatt lider som en konsekvens av coronasituasjonen. Mye av grunnen til oppgangen har vært sentralbankenes store stimulipakker, sier han.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

– At vi i tillegg står overfor en av de dårligste resultatsesongene på børsene noensinne, bidrar også til at mange tror Oslo Børs skal nedover i løpet av sommeren, sier Johannessen.

Tror råvarer skal stige

Det nest mest populære derivat-gruppen er den amerikanske S&P 500-indeksen. Der er kundene enda mer pessimistiske.

Ved utgangen av juni var kun 11 prosent av S&P 500-derivatene kjøpt gjennom Nordnet «long», mens 89 prosent var «short».

Les på E24+

Veien til den hellige gral: Slik timer du aksjemarkedet

Nordnet-kundene har imidlertid mer troen på råvarer.

78 prosent tror på oppgang i oljeprisen, mens 88 prosent av derivat-kundene har penger på at gullet skal stige pris. 93 prosent venter oppgang i sølvprisen.

– Opptrappingen av den pågående handelskrigen mellom USA og Kina, lave renter og fortsatt sentralbankstimulering, samt coronaviruset er hovedårsakene til at gull har fått økt interesse fra investorer, sier Johannesen.

Les også

Høyeste gullpris siden 2011

– En enorm pengetrykking, og høye multipler på børsene har gjort investorer nervøse for fremtiden og man kjøper således gull. Investorer bruker ofte gull som en «sikring» når man er bekymret for fremtiden, ettersom gull alltid har en reell verdi, sier han.

Økende trend

Selv om de aller fleste kundene hos Nordnet holder seg til å kjøpe og selge aksjer og fond, ser nettmegleren at flere og flere kunder handler i mer risikable børsnoterte produkter som derivater.

– Vi har sett en økning for børshandlede produkter så langt i 2020. Mye av grunnen tror jeg er at vi har hatt store markedsutslag i både indekser og råvarer som har gjort at mulighetene for å tjene penger både på opp og nedsiden har vært større enn i et normalt marked, sier Johannesen i Nordnet.

Les også

Analytiker tror markedet skal ned 40 prosent

Les på E24+

Slik kan opsjoner sikre mot et nytt fall i markedet

Høyere risiko

Et kjennetegn ved mange av nettmeglerens derivater er at man kan belåne (gire) posisjonen sin. Med en investering på 10.000 kroner, kan man med en giring på 10 få eksponering til 100.000 kroner, selv om man bare har gått inn med 10.000 kroner.

– Måten disse produktene er konstruert på, gjør det også mulig å eksponere seg med langt mer kapital enn om man bare skulle kjøpt underliggende aktiva. Dette muliggjør potensielt større gevinster, men selvsagt også høyere risiko, sier Johannesen.

Han sier belånte instrumenter må brukes med omhu.

– Har man riktig kunnskap og analyse i bunn, vil belåning være et godt supplement i en helhetlig porteføljekonstruksjon. Man skal likevel være varsom og ikke belåne investeringer, med mindre man har gjort et solid arbeid i forkant og er klar over risikoen, sier Johannesen.

Les på E24+

Melk, korn, kjøtt og gjødsel: Spill på børs som en ekte bonde

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs
 2. Nordnet
 3. Aksjer
 4. OBX-indeksen
 5. Mads Johannesen
 6. S&P 500
 7. Råvarer

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Dette bør du vite om derivater: – Feil bruk kan koste deg dyrt

 2. Betalt innhold

  Slik kan opsjoner sikre mot et nytt fall i markedet

 3. Småaksjonærer fortsetter å kjøpe Norwegian-aksjer: – Ganske risikovillige

 4. Uerfarne investorer stormer inn på børsene: – Vil ende i tårer

 5. Nordnet-kundene fortsetter å kaste fra seg Nel-aksjer