Milliardbot til Deutsche Bank etter Epstein-overføringer

Finanstilsynet i New York mener banken ikke klarte å oppdage mistenkelige transaksjoner knyttet til Jeffrey Epstein, til tross for at de kjente til hans «forferdelige kriminelle historie».

MILLIARDBOT: Finanstilsynet i New York mener storbanken burde ha overvåket mistenkelige transaksjoner langt bedre enn de gjorde.
Publisert:

Deutsche Bank har gått med på å betale en bot på 150 millioner dollar, tilsvarende 1,4 milliarder kroner, for båndene de har hatt til Jeffrey Epstein.

Det varsler finanstilsynet i delstaten New York tirsdag.

Ifølge tilsynet har banken gått med på å betale summen etter «betydelige» regelbrudd i forbindelse med Epstein-saken.

Ifølge tilsynet skjedde utbetalingene via Danske Banks filial i Estland og FBME Bank. Tilsynet mener Deutsche Bank burde ha plukket opp «røde flagg» i hvitvaskingskontrollen til begge disse bankene - blant annet etter hvitvaskingsskandalen i Baltikum.

Boten til Deutsche Bank er den første tilsynreaksjonen en finansinstitusjon har fått for sine relasjoner til Jeffrey Epstein.

«Forferdelig kriminell historie»

– Bankene er den første forsvarslinjen når det gjelder å forhindre kriminalitet gjennom det økonomiske systemet, og det er grunnleggende at bankene skreddersyr overvåkningen av kundenes aktivitet basert på de risikoene en bestemt kunde utgjør, sier Linda A. Lacewell ved tilsynet i New York i en uttalelse.

Tilsynet mener at banken ikke klarte å gjennomføre en «tilstrekkelig overvåkning» av aktiviteten til kunder som banken selv anså for å ha høy risiko.

– Spesielt i saken om Jeffrey Epstein, til tross for at banken kjente til Epsteins forferdelige kriminelle historie, klarte ikke banken å oppdage eller forhindre millioner av dollar i mistenkelige transaksjoner, fortsetter hun.

Les også

Danske Bank får åtte måneder på å forlate Estland

Skolepenger og husleie

Milliardæren Jeffrey Epstein var siktet for menneskehandel og overgrep mot unge jenter, da han ble funnet død i fengselcellen sin i fjor sommer. Epstein nektet straffskyld. Det har senere blitt slått fast at han tok sitt eget liv.

Ifølge finanstilsynet er det snakk om «millioner av dollar» som Deutsche Bank skulle ha gransket nøyere i lys av hans kriminelle historie.

Pengene gikk ifølge tilsynet blant annet til:

  • Utbetalinger til enkeltpersoner, der det var offentlig kjent at vedkommende kunne ha samarbeidet med Epstein i overgrepssaker
  • Forlikbetalinger verdt mer enn syv millioner dollar, og en rekke utbetalinger til advokatfirmaer på over seks millioner dollar.
  • Utbetalinger til russiske modeller og betaling av skoleavgifter til flere kvinner.
  • Kostnader knyttet til hotellrom og husleie.
Les også

Bloomberg: Danske Bank ga tilbud om gullbarrer for å skjule formue

Erkjenner «svakhet i prosessen»

En ikke navngitt talsperson opplyser til Financial Times at banken erkjenner at de gjorde feil da de tok imot Epstein som kunde i 2013. Vedkommende vedgår også at Deutsche Banks prosesser har hatt «svakheter», skriver avisen.

Talspersonen understreker videre at ingen av deres ansatte noensinne har hatt en intensjon om å dekke over ulovlig aktivitet.

– Vi har investert nærmere én milliard dollar i opplæring og trening, og økt antall ansatte i gruppen som jobber med å forhindre økonomisk kriminalitet til 1.500 personer. Dette arbeidet fortsetter, sier talspersonen ifølge FT.

Les også

New York Times: Deutsche Bank smurte Kinas elite

Publisert:
Gå til e24.no