SVT: Swedbank-ansatt lot russisk minister sluse milliarder gjennom banken

Den russiske milliardæren og ministeren Mikhail Abyzov.

MAXIM SHIPENKOV / EPA
Publisert:,

SVTs program Uppdrag Gransking avslørte onsdag at en bankansatt ved Swedbank-filial i Estland skal ha latt den tidligere russiske ministeren og milliardæren Mikhail Abyzov sluse milliard-summer gjennom banken.

Abyzov var minister i den russiske regjeringen mellom 2012 og 2018, med ansvar for spørsmål relatert til åpenhet og transparens.

Interne kontroller banken har gjennomført viste at den bankansatte ikke rapporterte eller stoppet «åpenbart mistenksomme transaksjoner».

Mistenker dobbelt spill og korrupsjon

Samtidig kontrollerte han, ifølge Swedbanks egne rapporter, 70 kontoer tilhørende selskap i skatteparadiser som De britiske Jomfruøyer og Singapore.

Totalt skal den ansatte ha sluset omtrent 6 milliarder svenske kroner til skatteparadis via Swedbanks kontoer.

I tillegg skal han ha begynt å jobbe i et selskap på Kypros med Abyzov rett etter at han var ferdig i banken.

– Vi vet faktisk ikke så mye om han. Vi vet at han jobbet i mange år ved Swedbank i Estland som kundeansvarlig for utenlandske kunder, deriblant en del rike russiske forretningsmenn og andre. Vi vet også at han sluttet i 2017, sier Holger Roonema, journalist i den estiske avisen Postimees.

Banken mistenker at han har spilt dobbelt spill. Abyzov sitter for tiden varetektsfengslet, siktet for korrupsjon.

Den bankansatte fikk fremlagt dokumentene, og skriver til en e-post til SVT at Swedbank ikke har noen bevis for sine anklager, og at han ikke kan diskutere kundeforhold han hadde i banken.

Les hele avsløringen her

Les også:

SVT varsler nye avsløringer rundt hvitvasking i SwedbankSwedbank kaster toppledere etter gransking (juni)