Julegaver i siste liten

I dag handler menn i fleng julegaver på bensinstasjonen. Se hva de kjøper.

Publisert: Publisert:

Ikke alle har gavene klare når de våkner på julaften. Det merker de ansatte ved landets bensinstasjoner godt.

- Det er ikke tvil om at det er endel som handler julegaver hos oss. Vi selger en del andre artikler enn drivstoff frem til klokken 17:00 på julaften, sier daglig leder Tommy André Berg ved Statoil på Storo i Oslo til E24.

Flertall av menn

En rekke typiske gaveartikler selger bedre på julaften enn ellers i året.

- Vi har endel som kjøper julegaver i siste liten. Det er spesielt mange menn som gjør det, sier daglig leder Arne Kirkeby ved YX Energi (tidligere Hydro Texaco) på Ryen i Oslo..

Selger mer gaveartikler

Julegavehandelen vises tydelig på omsetningen til bensinstasjonene, i form av at andelen av typiske gaveartikler har en voldsom vekst på julaften.

- Det varierer fra år til år hvor mye de handler, men vi ser helt klart på det vi omsetter at det er endel som handler julegaver hos oss, sier Berg.

Omsetningen til både Esso og Statoil på julaften i fjor lå helt på snittet i forhold til dagsomsetningen for desember.

- "Siste liten"-destinasjon

- Omsetningen på julaften avviker ikke fra året ellers, sier informasjonssjef Eirik Hauge for Esso Norge til E24.

Varekonsumet og folks handlemønster avviker imidlertid på julaften. Hos Statoil er omsetningen primært konsentrert til noen få timer på formiddagen.

- På julaften er våre stasjoner "siste liten"-destinasjoner for kunder som har behov for de siste julegavene. For eksempel Frokostklubbkoppen (kaffeavtalekopp, journ. anm), konfekt, DVD, musikk-CD, lesestoff og blader. Eller de har behov for godteri og snacks, sier informasjonssjef Knut Hilmar Hansen hos Statoil Norge AS Mobile til E24.

Julegavefavorittene

De store julegavefavorittene på bensinstasjonene er CDer og DVDer. Akkurat disse artiklene har bensinastasjonene et rimelig godt utvalg av.

- Det er en god del som kommer i siste liten og handler konfekt, CDer og DVDer, sier fungerende daglig leder Andreas Mortensen ved Esso Stakkevollveien i Tromsø til E24.

Småstressa menn

Hos Esso i Tromsø selges det også endel gavekort på bensin, samt noen få lommelykter og litt leker.

- De kjøper forskjellige leker, DVDer, CDer og konfekt, sier Kirkeby.

- Er folk stresset når de kommer inn?

- Det er både og, men man ser på dem at de er ute i siste liten, ler Mortensen.

Hansen sier at også bilvask er et etterspurt produkt på Statoil stasjonene på julaften. Flere synes at bilen også skal være ren før en kjører til kirken og i juleselskap.

Skulle du nå være en av de som enda ikke har handlet alle julegavene kan E24 fortelle at årets store julegavehit på bensinstasjonene er "Da Vinci koden" på DVD og bensinstasjonenes kaffekopp eller termoser som gir gratis kaffe i hele 2007.

Publisert: