Thons kjøpesentre har sunket 695 millioner i verdi i år

Tøffe tider for varehandelen gjør at eiendomsmogulen Olav Thon ser seg nødt til å justere ned verdien av kjøpesentrene sine, men håper at fall i lange renter vil nøytralisere verdinedgangen.

EIENDOMSKONGE: Olav Thon (96) driver landets største kjøpesenterselskap, hvor eiendomskongen eier syv av landets ti største sentre.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Sindre Hopland
Publisert:

Til tross for at handelen øker på Thons kjøpesentre, har verdien falt kraftig de siste månedene.

I andre kvartal alene gjorde Olav Thons Eiendomsselskap nedjusteringer på 339 millioner kroner i verdi på kjøpesentereiendommene.

Totalt i år er verdien på Thons kjøpesentres verdi justert ned med 695 millioner kroner, viser den ferske kvartalsrapporten.

«Etterspørselen etter kjøpesentereiendom er relativt lav» skriver selskapet i rapporten.

Det bekrefter finansdirektør Arne B. Sperre til E24, som mener det med tiden vil gå opp for investorene at kjøpesentereiendom fremdeles er attraktivt.

– Investorene må innse at kjøpesentrene ikke kommer til å dø. Når de får tatt innover seg dette, og ser at sentrene faktisk utvikler seg ganske godt, og at netthandel ikke kommer til å ta over alt, så blir det nok bedre, sier Sperre.

Les på E24+

Børskommentar: Det kan være lurt å satse på Kid før den svenske snuoperasjonen

Håper på nøytralisering av lave renter

Lange renter har stupt den siste tiden, og tidlig i august falt den norske tiåringen under styringsrenten fra Norges Bank.

Årsaken er uroen i verdensøkonomien, hvor handelskrig, brexit og svake nøkkeltall fra land som Tyskland og Kina gjør at folk selger seg ut av aksjemarkedet, og søker en trygg havn for pengene, noe eiendom ofte blir betraktet som.

Det håper Thon kan bli redningen for kjøpesenterimperiet som har blitt mindre verdt det siste året.

– Det har vært et betydelig rentefall de siste ukene, og vi håper dette kan nøytralisere nedjusteringene. Men det er som alltid vanskelig å spå fremtiden, sier finansdirektør Sperre.

Samtidig falt verdien på konsernets fastrenteavtaler som følge av fall i den langsiktige renten., noe som også slo ut på resultatet.

Finansdirektøren kaller verdiendringen på kjøpesentereiendommene i år for «marginale».

Reddes av næringseiendommen

Totalt for året står nedjusteringene av Thons eiendommer for 0,5 prosent av de totale verdiene på 53,1 milliarder kroner.

At tallet er såpass lite, handler om at det fortsatt er stor etterspørsel etter næringseiendom.

Så langt i år har Thon justert opp verdiene innen næringseiendom med 432 millioner kroner.

Les på E24+

Børskommentar: Hva vil den «blinde» Newcastle-eieren med aksjen i «halte» XXL?

Thons eiendomsportefølje inneholdt 80 kjøpesentre ved halvårsskiftet, hvor 18 forvaltes for andre eiere.

Finansdirektør Sperre sier man er inne i en omstilling i handelsbransjen hvor det er lettere å skille kjedene fra dem som håndterer endringer i bransjen godt, fra dem som ikke gjør det.

– Forskjellen på butikkene er store i disse dager, hvor det i enkelte butikker er fullt trøkk med kunder, er det i andre butikker bare betjeningen, sier han og kaller butikkomsetningen så langt i år «relativt brukbar».

Sperre sier de foretrekker butikker i kjøpesentrene som også er gode på netthandel.

Totalt eier Thon syv av landets ti største kjøpesentre, deriblant Norges største Sandvika Storsenter.

Omsetningen øker

Det er stor forskjell på resultatene til kjøpesentrene Thon selv eier, fremfor sentrene selskapet forvalter for andre eiere, noe som skyldes en kansellert forvaltningsavtale i andre kvartal.

Omsetningen for sentre Thon forvalter for andre endte på 4,82 milliarder kroner i første halvår, ned fra 5,79 milliarder i første halvår 2017.

Butikkomsetningen for Thons egne sentre var på 22,63 milliarder kroner i første halvår, opp fra 22,18 til samme tid i fjor.

Resultat før skatt endte på 628 millioner kroner, mot 1,4 milliarder i første halvår i fjor. Deler av fallet skyldes verdijusteringene på kjøpesentereiendom, og fastrenteavtaler.

Så langt i år er Olav Thon Eiendomsselskap opp 5,81 prosent på Oslo Børs. Hovedindeksen er til sammenligning opp 3,31 prosent.

Thon eide 71,9 prosent av aksjene ved utgangen av andre kvartal.

Les også

Oljefondet kjøper Sanofis hovedkvarter

Les også

Rekordår for Olav Thon

Les også

Jevnt salg, men nesten halvert resultat

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Olav Thon
  3. Olav Thon Eiendomsselskap

Flere artikler

  1. Thon med ståltro på kjøpesenter: – Ingenting kan konkurrere med butikken

  2. Butikkomsetningen til værs for Olav Thon Eiendomsselskap

  3. Olav Thon Eiendomsselskap med milliardunderskudd

  4. Annonsørinnhold

  5. Resultatnedgang for Olav Thon i fjor: Tjente 4,4 milliarder

  6. Milliardunderskudd for Thon Holding