Swedbank-styreleder tar grep etter hvitvaskingsskandalen

Både toppsjefen og styreleder i Swedbank måtte gå. Nå har tidligere statsminister Göran Persson satt i gang oppryddingen.

Swedbanks nye styreleder, Göran Persson, tar nå grep for å styrke banken i kjølvannet av hvitvaskingsskandalen. Her avbildet med fungerende konsernsjef Anders Karlsson etter den ekstraordinære generalforsamlingen tidligere i vår.

Foto: Claudio Bresciani/tt TT Nyhetsbyrån
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Tidligere statsminister og nå ny styreleder i Swedbank, Göran Persson, tar nå grep i Swedbank som har vært rammet av en hvitvaskingsskandale.

I en melding onsdag kommer dette frem at styret i banken har besluttet å kutte utbyttenivået fra 75 til 50 prosent av årlig overskudd. Dette gjøres for å styrke bankens kapitalbase. Det skjer samtidig som banken slipper sine kvartalstall.

– Swedbank vil fortsette å være en godt kapitalisert bank med lav risiko. De nye finansielle målene vil gi oss enda bedre muligheter til å fortsette å bidra til samfunnene der vi har virksomhet, sier Persson i en uttalelse.

Banken begrunner endringene med at det både er innført en høyere motsyklisk kapitalbuffer for bankene av svenske myndigheter, at forpliktelsene knyttet til garanterte pensjonsprodukter, vekst i utlån og usikkerhet rundt bankens arbeid mot hvitvasking.

I tillegg til å kutte utbytte sier Swedbank at:

  • Deres kjernekapital (etter Tier 1) skal ligge én til tre prosent over det svenske finanstilsynets gjeldende krav.
  • At målet om en egenkapitalavkastning på minst 15 prosent forblir det samme

– Denne endringen vil sørge for at Swedbank forblir en av de finansielt mest solide bankene i Europa, samtidig som vi fortsetter å støtte kundenes vekst, sier fungerende konsernsjef Anders Carlsson.

Etter avsløringene om Danske Banks påståtte hvitvasking gjennom filialen i Estland har også Swedbank vært under mistanke.

I mars gjennomførte svenske Økokrim en razzia hos banken og Birgitte Bonnesen ble sparket som konsernsjef. I april ble det kjent at styreleder Lars Idermark gikk på dagen.

Kraftig konsulentbruk

I kvartalsrapporten fra Swedbank peker banken selv på at hvitvaskingssaken har ført til økt konsulentbruk.

I regnskapet kommer det frem at utgiftene til konsulentbruk økte fra 75 til 296 millioner svenske kroner i andre kvartal, mot samme periode i fjor.

Swedbanks omsetning falt tre prosent til 11,42 milliarder svenske kroner i andre kvartal mot samme periode i fjor. Brutto driftsresultat falt 11 prosent til 6,66 milliarder før avskrivninger, mens resultat etter skatt også falt 11 prosent til 5,34 milliarder.

Banken tok et netto tap på utlån på 109 millioner i kvartalet.

Selv om inntektene og resultatene til Swedbank faller, var tallene bedre enn ventet. Ifølge konsensustall fra Infront var det ventet at omsetningen ville falle til 11,19 milliarder, at brutto driftsresultat skulle falle til 6,11 milliarder og at resultat etter skatt skulle falle til 4,82 milliarder.

– Til tross for global usikkerhet, så opplevde vi økt kundeaktivitet i alle våre hjemmemarkeder dette kvartalet, sier fungerende konsernsjef Anders Karlsson.

Les også

DI: Swedbank kobles til kjernevåpen i Syria

Les også

Swedbank kaster toppledere etter gransking

Les også

Styrelederen i Swedbank går av på dagen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Swedbank

Flere artikler

  1. DI: Swedbank kobles til kjernevåpen i Syria

  2. Tidligere Swedbank-topp til politiavhør – mistenkes for lovbrudd, ifølge SvD

  3. Resultatbom for Schibsted – men inntektene øker

  4. Annonsørinnhold

  5. Kraftig resultatfall for Nordea: – Ikke tilfredsstillende

  6. Elkem vurderer nye grep hvis ikke handelskrigen løser seg