Norske privataksjonærer rømmer fra XXL-aksjen

Stadig flere eier aksjer i eget navn. Men de skyr Norges største sportskjede.

RAS: Aksjekursen til XXL har falt betydelig fra i overkant av 100 kroner per aksje i 2016 til rundt 22 kroner i september 2019.
Publisert:

Per 1. juli i år eide 373.934 personer aksjer og egenkapitalbevis på Oslo Børs, ifølge tall fra AksjeNorge.

Antallet omfatter privatpersoner som eier aksjer og egenkapitalbevis i eget navn, og ikke gjennom investeringsselskaper.

Ifølge AksjeNorge er dette historisk høyt.

Hos nettmegleren Nordnet merker de den voksende populariteten.

– Vi ser at omsetningen i antall aksjer hver eneste måned er høy og har holdt seg jevnt på mellom 12 og 13 milliarder i løpet av en måned. Det er veldig bra volumer, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

Antallet personer med aksjer og egenkapitalbevis har siden 2012 økt med 3,81 prosent.

– Etter en nedgang i 2018 har nordmenn tatt igjen tilbakegangen og flere har sett nytten av sparing i aksjemarkedet, skriver AksjeNorge i kvartalsrapporten for andre kvartal i år.

– Holder seg unna XXL

Det påpekes at mange aksjonærer forsvant da Norske Skog ble tatt av Børs i fjor, men at flere selskaper har hatt stor økning i aksjonærmassen det siste året. Blant annet trekkes «folkeaksjen» Norwegian Air Shuttle frem, som ifølge AksjeNorge fikk nesten 9.000 nye aksjonærer i emisjonen i februar.

I motsetning til Norwegian og Nel, som fikk flere norske privatpersoner inn på aksjonærlistene i våres, har det gått i motsatt retning for XXL.

Norges største sportsutstyrskjede har slitt på Børsen i lengre tid, men AksjeNorge tilskriver også noe av nedsalget de negative presseoppslagene som har rammet kjeden.

Les også: (+) Eksperter tror flere selskaper er underpriset: Oljeaksjene som kan kuppe børshøsten

– Det synes som om XXLs nyheter om hvordan man behandler ansatte og kunder, ikke faller i god jord, og selskapet har mistet en del private aksjonærer, skriver AksjeNorge.

Antallet norske privatpersoner med XXL-aksjer falt med 679 personer – en reduksjon på 8 prosent.

Les også

XXL starter ekstern gransking etter prisjuks

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet forteller at XXL tidligere har vært en aksje som har vært mye eid av deres kunder.

– Men nå har det rett og slett blitt en aksje som kundene holder seg unna. Det har vært en voldsomt negativ nyhetsstrøm over aksjen i en lang tid, med alt fra dårlige resultater til anklaging om prissamarbeid, sier Johanessen.

Han peker også på detaljhandel som børssektor.

– Sektoren har vært under press lenge, og vi har blant annet sett hos våre svenske kunder at H & M har vært mindre handlet enn tidligere, selv om det har tatt seg noe opp i det siste.

Norwegian-hopp

Blant norske privatpersoner som eier aksjer er det de store norske selskapene som er mest populære. Øverst på aksjetoppen troner Equinor etterfulgt av Norsk Hydro og DNB runder av topp tre.

En aksje som virkelig har markert seg de siste årene er Norwegian-aksjen. Ved utgangen av andre kvartal i fjor satt 12.373 nordmenn på Norwegian-aksjer privat, og 12 måneder senere hadde antallet økt til 26.376.

En annen aksje som også har klemt seg inn på topp ti er Nel, som ved utgangen av andre kvartal hadde 21.576 norske privatpersoner blant aksjonærene, en økning fra snaut 13.500 ett år tidligere.

Les også: (+) Slik vinner du Aksje-NM 2019 i resesjon

Aksje-NM er i gang hos E24, der du blant annet kan velge og vrake fra alle selskapene notert på Oslo Børs. Meld deg på her.

Overrepresentasjon av menn

Det er dog stor forskjell mellom kvinner og menn. Siden 2012 har antallet kvinner som eier aksjer falt med 1,16 prosent og i samme periode har det kommet til 6,10 prosent flere menn blant norske aksjeeiere.

Ved utgangen av juni var 29,89 prosent av de norske aksjeeierne kvinner – ned fra 31,39 prosent i 2012.

Forskjellen mellom kvinner og menn blir enda tidligere om man ser på de totale aksjeverdiene. Totalt sitter norske privatpersoner på aksjonærverdier for 103,95 milliarder kroner, men av dette sitter menn på over 78 prosent av de totale verdiene.

I kroner sitter kvinner på totalt 22,4 milliarder kroner, og menn har verdier for 81,5 milliarder kroner.

– Dette indikerer at kvinner investerer mindre beløp enn det menn gjør. Vi ser også at kvinner velger aksjer som svinger mindre og går ofte glipp av de mest volatile aksjene og går ofte glipp av de store oppgangene, men da også bunnene, skriver AksjeNorge.

Publisert:

Her kan du lese mer om