Nytt fra børsselskapene

Prosafe om tilsynets fusjonsnekt: – Har sett for snevert på markedet

Prosafe anker Konkurransetilsynets avgjørelse om å nekte fusjon med Floatel. – Vi mener at konklusjonen er feil, sier styreleder Glen Ole Rødland i Prosafe.

ANKER FUSJONSNEKT: Boligriggselskapet Prosafe anker Konkurransetilsynets avslag på sammenslåingen med Floatel International. Dette er boligriggen Safe Caledonia som er bygget hos GVA Kockum i Sverige i 1982 og har 454 senger.

Jonny Engelsvoll, Prosafe
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Boligriggselskapet Prosafe anker Konkurransetilsynets avgjørelse om å stanse selskapets oppkjøp av konkurrenten Floatel International.

Dermed går saken videre til Konkurranseklagenemnda.

Styreleder Glen Ole Rødland i Prosafe mener at Konkurransetilsynet har sett for mye på hvordan markedet var tidligere, og ikke på hvordan det vil være i tiden fremover. På kort sikt er det nesten ikke behov for innkvarteringstjenester på sokkelen, mener han.

– Vi mener at konklusjonen til Konkurransetilsynet er feil. Det skyldes flere ting, sier Rødland til E24.

– Vi går inn i et norsk marked som er betydelig mindre enn før, og ifølge kundene våre er markedet for flytende innkvartering bortimot ikke-eksisterende i både 2020 og 2021. Oljeselskapene har kun identifisert ett planlagt behov for innkvarteringstjenester på cirka fem måneder i 2022, sier han.

Rødland mener at kundene, altså olje- og gasselskapene som er aktive på norsk sokkel, mener at det er riktig å slå sammen Floatel og Prosafe, fordi det vil kunne bidra til at det er minst én aktør med kapasitet på norsk sokkel hvis behovet skulle oppstå.

– Det er nødvendig å ha tilgjengelig innkvartering som en beredskap på norsk sokkel hvis det skulle skje ting som ikke er planlagt, sier Rødland.

Bak Floatel står det singaporske verftet Keppel Fels og kapitalforvalterne Oaktree Capital Management, mens Prosafe er børsnotert i Oslo og har fond fra private equity-selskapet HitecVision som største eier.

Les også

Prosafe anker avslag på sammenslåing med Floatel

Styreleder Glen Ole Rødland i Prosafe

Prosafe

Stanset fusjonen i oktober

Det var i slutten av oktober at Konkurransetilsynet stanset fusjonen mellom Floatel International og Prosafe, fordi det mente sammenslåingen ville føre til mindre konkurranse. Selskapene tilbyr flytende hoteller som brukes i forbindelse med utbygginger og ombygginger på sokkelen.

Prosafe hadde tre ukers klagefrist, og nå har selskapet levert sin anke.

Rødland mener at Konkurransetilsynet hovedsakelig ser i bakspeilet og ikke fremover, men hevder at både aktørene og kundene venter nokså lavt behov for boligrigger fremover. I tillegg finnes det nå flere alternativer enn før til Prosafe og Floatels flytende innkvarteringsrigger.

– Vi mener at tilsynet har sett for snevert på markedet. De har kun vurdert halvt nedsenkbare rigger, og ikke analysert i tilstrekkelig grad konkurransen fra jackup-rigger, som har økt mye de siste halvannet til to årene. Når aktører ikke får brukt riggene til boring, kan de selge sengene i konkurranse med oss, sier Rødland.

Les også

Prosafe vurderer å anke Konkurransetilsynets fusjonsnekt: – Ikke overrasket, men skuffet

Deler seng mellom skiftene

– Konkurransen fra egne senger om bord på selskapenes egne plattformer er også tiltagende, legger Rødland til.

Ifølge styrelederen har det blitt flere ledige senger på plattformene på norsk sokkel grunnet blant annet automatisering og kontroll av plattformer fra land.

– Fagforeningene har også blitt mer åpne enn før for «hot bedding», altså at flere mann kan dele på samme seng mellom skiftene. Alt dette spiser inn i vårt marked, direkte eller indirekte. Vi mener at tilsynet ikke i tilstrekkelig grad har lyttet til kundene og leverandørene. Derfor har vi valgt å anke, sier Rødland.

Prosafe skrev ned riggverdiene sine med 341,4 millioner dollar i tredje kvartal i år, særlig på grunn av utsiktene til et vedvarende svakere marked i Nordsjøen.

– Markedet fremover blir vesentlig forskjellig enn det vi har sett historisk, og det gjelder både norsk og i stor grad også britisk sokkel. Vi ser at det er nødvendig å gjøre riggene våre klare for virksomhet i Brasil, Mexico, Canada, Australia og andre markeder der det fortsatt er ny aktivitet. Dette arbeider vi med nå, sier Rødland.

Les også

Konkurransetilsynet avviser Prosafe-fusjon

Dyrt å flytte rigger

Det vil koste penger å flytte rigger til andre markeder, og hvis det skjer så kan ikke Prosafes styreleder love at riggene vil være tilgjengelige for det norske markedet til samme priser som nå.

– Hvis vi først flytter en rigg til et annet marked, så vil det være visse hinder for å flytte den tilbake til Nordsjøen. Da må ratene opp og kontraktens lengde må være attraktiv, for å forsvare å bruke millioner på flyttingen tilbake til Nordsjøen, sier Rødland.

Han håper en grundig behandling i Konkurranseklagenemnda vil ta mer hensyn til det han mener er et trendskifte i markedet, og tror det er en viss sjanse for å nå frem.

– Absolutt, eller så ville vi ikke ha anket, sier han.

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Prosafe
 3. Norsk sokkel
 4. Rigg
 5. Floatel International
 6. Nordsjøen
 7. Konkurransetilsynet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Prosafe vurderer å anke Konkurransetilsynets fusjonsnekt: – Ikke overrasket, men skuffet

 2. Prosafe anker avslag på sammenslåing med Floatel

 3. Betalt innhold

  Forbyr Prosafes oppkjøp av Floatel

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Prosafe dropper sammenslåingen med Floatel

 6. Betalt innhold

  Prosafe anker avslag på sammenslåing