Vil gi bankene mer ansvar i svindelsaker

Regjeringen foreslår at kunder bare skal dekke en egenandel på 450 kroner dersom de blir svindlet.

STRAMMER INN: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland kommer onsdag med forslag til ny finansavtalelov.

Terje Bendiksby, NTB Scanpix
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Denne egenandelen gjelder ikke dersom kunden på forhånd kunne ha oppdaget misbruket og er også forutsatt at vedkommende ikke har opptrådt «svikaktig».

Det opplyser Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding.

– Vi har sett eksempler hvor enkeltpersoner har blitt holdt ansvarlige for store beløp etter at noen som står dem nær har fått tak i deres BankID. Loven foreslår en sterkere beskyttelse av kunden med en egenandel på kun 450 kroner, unntaket er selvsagt hvis man har vært veldig uforsiktig og skjødesløs, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland i en kommentar.

– Jeg tror vi alle kan forstå hvor forferdelig det er å bli svindlet av noen man er glad i for så å havne i økonomisk uføre resten av livet, sier Mæland.

Dersom kunden har opptrådt grov uaktsomt blir egenandelen på 12.000 kroner, mens dersom det hele har blitt gjort med forsett kan kunden bli ansvarlig for hele beløpet.

Les også

ID-svindel: Sikkerhetsekspert kritiserer bankene

– Hverken rimelig eller rettferdig

Dagens regelverk tar ikke høyde for svindel der et lånebeløp utbetales til en konto som ikke tilhører offeret. Her har det i flere saker vært slik at offeret må dekke sine tap. Dermed er det slik at to kunder som har opptrådt likt i å beskytte sin signatur mot misbruk, kan oppleve å ende opp med at den ene må betale erstatning til banken, mens den andre bare må dekke en egenandel.

– Jeg tror flerre enn meg ser at dette hverken er rimelig eller rettferdig og i alle fall ikke egnet til å gjøre kundene tryggere på bruk av elektroniske tjenester, sier Mæland.

– Derfor forslår jeg at bankkundene etter den nye loven skal være like godt beskyttet ed svindel med elektronisk signatur og finansielle tjenester som kundene vil være ved misbruk av betalingskort eller andre betalingsinstrumenter. Blant annet bør reglene om egenandeler og reglene om behandling av slike saker være mest mulig like, fortsetter justisministeren.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. BankID
  2. Justis- og beredskapsdepartementet
  3. Svindel
  4. Monica Mæland

Flere artikler

  1. Uklokt lovforslag – svindelkonsekvenser ikke utredet

  2. Vil vurdere meldeplikt for å hindre misbruk av fremtidsfullmakter

  3. Høie: – Ikke nødvendig med utvidet åpningstider i desember

  4. Svindelofre kan få bedre beskyttelse. Tirsdag startet BankID-sak i Høyesterett.

  5. Ingen grunn til BankID-panikk