Børsdagen

Nedtur på Oslo Børs

Oslo Børs ble sendt nedover fredag, men holdt seg godt sammenlignet med de amerikanske børsene.

Oslo Børs har den siste tiden ikke steget like mye som de amerikanske aksjeindeksene, der coronavinnere innen IT tar større plass. Fallet fredag ventes også å bli mindre enn det på Wall Street kvelden i forveien.
  • Eivind Bøe
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Verdens børser trosset skrekkmåneden september i et par dager, men så sa det fullstendig stopp på Wall Street torsdag.

Oslo Børs ble noe preget av situasjonen på ukens siste dag med handel og Hovedindeksen endte ned 0,76 prosent til 854,67 poeng.

En oljepris som er ned rundt to prosent for dagen bidrar også til fallet.

– Kan være starten på en større korreksjon

I tidlig handel fredag faller de amerikanske børsene på nytt, med tyngst nedgang på Nasdaq-indeksen. Teknologibørsen er ned rundt tre prosent siden åpning.

Investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv tror ikke gårsdagens aksjefall i USA er starten på noe stort og farlig.

– Det kan være starten på en større korreksjon enn det vi har hatt til nå. Etter gårsdagens børsfall er børsene tilbake på nivåer fra tirsdag i forrige uke. Det er ikke store fallet, sier Rein til E24.

Les også

Asia-børsene faller etter kraftig nedgang for tek-aksjer

Rein peker på at markedet har gått rett opp den siste tiden, at IT har gått mest og at sektoren nå tar den største smellen. Han tror korreksjonen fort kan vare en ukes tid, men ikke så mye mer.

– Det kommer et oppsving i økonomien. Aktiviteten vil ta seg opp, både blant bedriftene og konsumentene. Men vi kommer ikke opp igjen før lenge til det nivået vi var på før krisen.

Grafen under viser hvordan Hovedindeksen utviklet seg fredag.

Rein peker på at Oslo har vært i minus og ikke hengt med i den siste tids børsoppgang.

– Europa har gjort det dårligere i denne innhentingen enn USA. Det er mer energi og finans i Europa, mens USA har mer IT. Energisektoren venter inntjeningsfall, mens IT venter en vekst i inntjeningen, sier Rein.

Skepsis og frykt

Fryktindeksen Vix, som måler forventet kortsiktig volatilitet på S&P 500, steg torsdag 26,46 prosent til 33,6 poeng. Det er omtrent samme nivåer som før folk skjønte at coronaviruset for alvor begynte å spre seg i mars.

Rein sier markedet vil få støtte fra økonomiske data, at det er ingenting fra sentralbankene som har endret seg og at disse vil fortsette å pumpe inn penger.

– Investorene som har vært skeptiske på tross for oppgangen, tenker kanskje at nå er det endelig min tur til å komme inn i markedet og ta del i oppturen.

Rein viser til at det på rentesiden er negativ realavkastning, noe som betyr at man taper penger.

Investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv.
Les også

Kraftig fall for teknologiaksjer på Wall Street: – Naturlig reaksjon, mener forvalter

– Naturlig

De tre toneangivende børsindeksene på Wall Street var kraftig ned torsdag, med Dow Jones ned 2,78 prosent, Nasdaq Composite ned 4,96 prosent og S&P 500 ned 3,51 prosent.

– Jeg synes det er naturlig. Vi har hatt oppgang de åtte av ni siste dagene, så nå er det naturlig at vi fikk en pust i bakken. Det her er en «reality check», sa porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand til E24 torsdag.

Samtidig går det mot en ny tung dag på Wall Street, der terminkontraktene peker på ny børsnedgang. Investorene venter på den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten «nonfarm payrolls», som vil vise hvor mange jobber som ble skapt utenfor landbruket i USA i august.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børsdagen
  2. Aksjelive
  3. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Tek opp og energi ned på Wall Street

  2. Wall Street avslutter en turbulent dag med nedgang

  3. Børsoppgang i Oslo

  4. Oslo Børs med beste dag siden mars

  5. Børsen opp 15 prosent i første halvår: – Nå går vi inn i «boom time»