Aker vil ta Cognite på børs i USA

Røkkes IT-selskap Cognite hentet 1,2 milliarder fra amerikansk investor. Planen er å notere selskapet på teknologibørsen Nasdag i USA.

Styreleder i Cognite, Øyvind Eriksen, sier de har hentet inn 150 millioner dollar for å kunne få selskapet til å fortsette å vokse.
  • Harald Hoff
Publisert: Publisert:

– Målet på sikt er uendret: å finne en vei til børsnotering på Nasdaq i USA. Når det skal skje er enda ikke avgjort, men det ligger nok noen år frem i tid. Tidspunktet avhenger av markedet og selskapets vekst, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen til E24.

Kjell Inge Røkkes Aker varslet onsdag at datterselskapet Cognite har hentet 150 millioner dollar i en ny finansieringsrunde.

Investeringsselskapet TCV står bak kjøpet og vil eie 9,4 prosent av Cognite, mens Aker vil eie 50,5 prosent.

Les også

Aarbakke og Cognite med ny teknologisatsing

Cognite prises i denne transaksjonen til 1,6 milliarder dollar, tilsvarende 13,3 milliarder kroner. Det er betydelig over verdsettelsen på 550 millioner dollar i en tidligere investeringsrunde i oktober i fjor.

Eriksen er godt fornøyd med den nye investoren.

– TCV er en av verdens mest fremgangsrike software-investorer, med en spennende portefølje. TCV har både kommersiell og teknisk kompetanse som Cognite vil høste av, sier han til E24.

Finansieringsrunden er ventet å sluttføres tidlig i juni.

Nytt styremedlem

Tidligere har TCV investert i selskaper som Netflix, Spotify og Facebook, og totalt skal det ha investert mer enn 14 milliarder dollar i ledende teknologiselskaper.

TCV-toppen Jacke Reynolds gå inn som styret til Cognite. Han har ifølge TCV sin hjemmeside erfaring med en rekke børsnoterte tek-selskap, slik som Nasdaq-selskapene Zillow, Splunk, Rapid7, og ExlService.

Eriksen forteller at de tidlig i forhandlingene ble møtt med gode innspill fra det kommende styremedlemmet.

– Det har vært flere inspirerende samtaler med Jacke Reynolds. Under forhandlingene om transaksjonen kom han med tanker og ideer om hvordan Cognite kan utvikle seg videre og styrke selskapets posisjon som ledende leverandør av industriell software til industrien.

Den langsiktige ambisjonen for Cognite er i følge Øyvind Eriksen å få it-selskapet på Nasdaq.

– TCV mobiliserte ressurser til Cognite lenge før de ble eiere. De har en unik erfaring fra tilsvarende utvikling som Cognite er inne i nå.

– Videre vekst

De siste årene har Cognite sett til utlandet for å fremme vekst og finne ny kompetanse. Spesielt peker Eriksen på samarbeid med Saudi Amarco og etableringer av kontorer i Houston i Texas og Tokyo i Japan som suksesser selskapet ser tilbake på.

– Videre vekst er fokuset nå. Pengene fra TVC vil bidra til å finansiere nettopp dette.

Verdsettelsen til Cognite har økt med 8,7 milliarder siden sist verdsettelse i oktober, hvor kommer denne prisveksten fra?

– Det er en verdiutvikling som reflekterer kvaliteten på selskapet i dag. Cognite vokser raskt og fortsetter å vinne nye kontrakter.

Effektivisering

Cognite, som ble startet opp i 2017, leverer enkelt forklart et system som fungerer som et datalag for bedrifter. Lag som ligger på toppen av alle maskiner, sensorer og anlegg og samler inn informasjon, tolker og systematiserer den og tilgjengeliggjør den for videre bruk.

De systematiserte dataene kan så brukes av Cognites eller andres programmer til å overvåke, effektivisere eller styre ulike prosesser.

Jacke Reynolds er partner i TVC, og har 20 år erfaring bak seg som venture- og teknologi-investor i følge selskapets hjemmeside. Han gå inn som styremedlem i Cognite.

Lovordene fra de nye samarbeidspartnerne sitter løst etter kjøpet, onsdag ettermiddag.

– Vi ser frem til å bli partner med dem for å revolusjonere industrien, samtidig som de fortsetter å vokse, sier Jacke Reynolds i pressemeldingen fra Aker.

Les også

Røkkes IT-selskap henter 1,2 milliarder i ny finansieringsrunde

Les også

Bitcoin i fritt fall – millionras for Røkkes kryptosatsing

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Cognite
  2. Øyvind Eriksen
  3. Nasdaq
  4. Aker

Flere artikler

  1. Røkkes IT-selskap henter 1,2 milliarder i ny finansieringsrunde

  2. Saudi Aramco kjøper Aker BPs andel i teknologiselskapet Cognite

  3. Girish Rishi blir ny Cognite-sjef

  4. Kjell Inge Røkkes Saudi-samarbeid corona-forsinket

  5. Røkkes nye IT-satsinger gjør Aker-toppene rike