Slik gikk det med Røkkes grønne selskaper
Tre av Aker-konsernets grønne satsinger la frem tall tirsdag. De bærer preg av at selskapene fortsatt er under oppbygging.
Det har blitt mange grønne selskaper i Kjell Inge Røkkes Aker-konglomerat det siste året, men så langt er tallene røde for flere av dem.
Det viser kvartalsrapportene fra havvindselskapet Aker Offshore Wind og CO2-fangstselskapet Aker Carbon Capture tirsdag. Også investeringsselskapet Aker Horizons la frem tall.
De to første av disse ble notert på Euronext Growth i høst, mens Aker Horizons ble notert i februar i år og nå har søkt om å flyttes over til selve Oslo Børs. Det kan skje innen utgangen av juni.
Slik åpner selskapene på Oslo Børs etter tallslippet tirsdag:
- Aker Carbon Capture: ned 1,9 prosent
- Aker Offshore Wind: ned 4,1 prosent
- Aker Horizons: opp 2,1 prosent
Røkkes Aker Carbon Capture går i minus
Slik gikk det med selskapene
- Aker Carbon Capture fikk et resultat etter skatt på minus 23,5 millioner kroner i første kvartal. For hele fjoråret ble resultatet på 44,5 millioner kroner
- Aker Offshore Wind fikk et resultat etter skatt på minus 52,6 millioner kroner. Til sammenligning tapte selskapet 69,6 millioner i hele fjor
- Aker Horizons’ investeringer hadde en nettoverdi på 15,9 milliarder kroner ved utgangen av første kvartal, fra 12,8 milliarder ved noteringen. Markedsverdien var 17,5 milliarder ved utgangen av mandag
I tillegg meldte det nylig børsnoterte Aker Clean Hydrogen om at det sammen med Aker Carbon Capture og Aukra kommune vurderer å bygge ut hydrogenproduksjon.
Denne produksjonen skal være basert på gass fra Nyhamna-anlegget, som behandler gass fra Ormen Lange og Aasta Hansteen. Kombinert med CO2-rensing vil dette gi hydrogen med svært lave utslipp
Gjentar kjøpsanbefaling
Pareto Securities har en kjøpsanbefaling på Aker Horizons og gjentar denne etter oppdateringen fra Aker-selskapene tirsdag.
De mener at Horizons er på sporet av å levere på 2025-målet sitt, som inkluderer investeringer på 100 milliarder og bidrag til CO2-kutt tilsvarende halvparten av Norges utslipp.
Meglerhuset viser til at Aker Horizons i løpet av første kvartal har kjøpt Mainstream Renewable Power, børsnotert Aker Clean Hydrogen og hentet kapital, og i tillegg sikret seg viktige partnere.
Blant annet skal Aker Horizons samarbeide med Yara og Statkraft om å ta i bruk grønt hydrogen i stedet for gass på Yaras ammoniakkanlegg i Porsgrunn.
Aker Horizons meldte tirsdag om at selskapet har økt den rullerende kredittfasiliteten sin til 400 millioner euro, eller fire milliarder kroner, opp fra tidligere 170 millioner euro.
Pareto understreker at de har vært rådgivere for flere transaksjoner i Aker-sfæren den siste tiden.