Kraftig fall på Wall Street - særlig for teknologiaksjer

Aksjefallet knyttes til høyere rentenivåer. Samtidig fortsetter oppgangen for Gamestop etter onsdagens sluttspurt.

Dagen på Wall Street
 • Hans M. Jordheim
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Det surnet til blant investorer på Wall Street torsdag. Spesielt påvirket det teknologitunge Nasdaq som ikke har falt mer på én dag siden oktober.

Slik endte de toneangivende indeksene:

 • S&P 500 falt 2,45 prosent
 • Nasdaq falt 3,52 prosent
 • Dow Jones falt 1,76 prosent

Fortsatt er fokuset på renteutviklingen i statsobligasjoner, forklarer sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

– Markedet har begynt å skjønne at man ikke kan få det beste av to verdener, både lave renter og høy økonomisk vekst, sier han til E24.

«Verdens viktigste rente», altså renten på 10-årige amerikanske statsobligasjoner, har steget med et halvt prosentpoeng på én måned, til det høyeste nivået på over et år.

Oppgangen betyr at renten er høyere enn direkteavkastningen på den brede S&P 500-indeksen. Med andre ord gir aksjer mindre avkastning enn obligasjoner. Når renteinvesteringer er regnet som mindre risikabelt enn aksjeinvesteringer, har vi å gjøre med reell konkurranse for aksjemarkedet, påpeker eksperter.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets

TINA kan forsvinne

Alle de som har kjøpt aksjer på grunn av TINA (There Is No Alternative), har dermed ikke et like enkelt regnestykke å forholde seg til lenger, sier Andreassen.

– TINA-vinduet er i ferd med å lukke seg. Det er grunnen til at det går surt nå. Og høyere renter går spesielt utover vekstselskaper, slik mange av teknologiaksjene er.

Sjeføkonomen mener imidlertid det ikke er noe varsel om en nedgangstid vi ser.

– Dette er et varsel om at lave renter ikke nødvendigvis vil sameksistere med god økonomisk vekst.

Gamestop i sentrum, igjen

Torsdagen har for øvrig bydd på nye, kraftige kursbevegelser i den mye omtalte Gamestop-aksjen.

Etter et voldsomt kurshopp siste timen onsdag, har også torsdagen gitt sterk oppgang for aksjen som har vært sterkt knyttet til Reddit-forumet WallStreetBets og deres «kamp» mot store hedgefond som har satset penger på aksjefall i blant annet Gamestop.

Torsdag var aksjen på det meste opp 80 prosent, men oppgangen ble kraftig dempet før stenging og endte opp 18 prosent.

En annen såkalt «Reddit-aksje», hodetelefonprodusenten Koss, endte opp 16 prosent.

Finansdirektør går av

Hva som førte til den plutselige oppgangen i Gamestop, og flere andre aksjer onsdag kveld er det foreløpig ingen som har en god forklaring på. Men det spekuleres nå på flere kanter.

Den siste nyheten fra selskapet kom rundt et døgn før den brå oppgangen da Gamestop meldte at finansdirektør Jim Bell vil gå av i mars. Det ble ikke gitt noen årsak til avgangen, men den skal ikke være relatert til den ville aksjeutviklingen, opplyser kilder til Wall Street Journal.

Ifølge avisens kilder er avgangen en del av en ryddeoperasjon som pågår i selskapet etter at selskapet over flere år har hatt nedadgående omsetning. Bell har ikke kommentert saken overfor avisen.

Ryddeoperasjonen skal ha kommet i stand etter press fra aktivistinvestoren Ryan Cohen. Han er medgründer av nettaktøren Chewy.com, som driver med salg av fôr til kjæledyr.

Gjennom høsten i fjor kjøpte Cohen seg opp i Gamestop gjennom flere større handler. Han eier minst 10 prosent av aksjene i selskapet, og har også sikret seg en styreplass.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. S&P 500
 4. Nasdaq
 5. Dow Jones
 6. Gamestop

Flere artikler

 1. Nytt Gamestop-byks i minicomeback på Wall Street

 2. Svakt på Wall Street i påvente av inflasjonstall torsdag

 3. Svak oppgang på Wall Street

 4. WSJ: Amerikanske myndigheter undersøker mulig manipulasjon i Gamestop-oppgangen

 5. Corona-frykt og shoppebrems bidro til bredt fall på Wall Street