Kryptoboomen

Harmonychain vil ta dogecoin-databrikke på børs: Verdsettes til over 300 millioner

Kryptoselskapet Harmonychain henter 100 millioner kroner og søker børsnotering på Euronext Growth. Planen er å lage en supercomputer-chip som kan utvinne Elon Musks favorittvaluta mer energieffektivt.

HENTER PENGER: Harmonychain henter 100 millioner og søker om børsnotering på Euronext Growth. Fra venstre: Styreleder Bjørn Zachrisson, administrerende direktør Ola Stene-Johansen, teknologidirektør Christian Rustad og operasjonsdirektør Ben Miklozek.
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert: Publisert:

Mens Elon Musk legger sin elsk på kryptovalutaen dogecoin, henter norske Harmonychain inn kapital til å lage databrikker som utvinne den digitale mynten.

– Vi har en kø av investorer herfra til Børsen. Det vil overraske meg om det ikke er blir en betydelig overtegning, sier styreleder Bjørn Zachrisson til E24.

Harmonychain henter totalt 100 millioner kroner – 60 internt i selskapet og 40 blant eksterne investorer. Etter emisjonen, der 56 millioner nye aksjer tilbys til en kurs på 1,80 kroner, verdsettes kryptoselskapet til 302 millioner kroner.

– Vi kunne hentet mye mer penger, så antageligvis er prisen satt altfor lavt. Der har vi vært litt uenige internt, sier Zachrisson.

– For meg som gründer er det litt trist å ikke få høyere verdsetting, men jeg ble overbevist av styremedlem Tore Sviland om at det er bedre å gi investorene en best mulig reise. Så får prisen heller justere seg i markedet etter notering. Vekstselskaper kan ofte få behov for å hente mer penger på et senere tidspunkt, og da er det lettere hvis kursen har femdoblet seg i mellomtiden.

Etter å ha takket nei til et tilbud om oppkjøp fra Element og Øystein Stray Spetalen, vil Harmonychain søke om børsnotering på Euronext Growth, en markedsplass underlagt Oslo Børs.

– Nå går det ganske fort fremover mot notering på Euronext Growth. Så fort emisjonen er gjort, søker vi om notering. Vi har en målsetting om å være ferdig innen utgangen av mars, men det skjer når det skjer. Euronext Growth er et fantastisk marked for IT-selskaper, sier Zachrisson.

Dogecoin ble introdusert i 2013 som en spøk basert på et meme fra internett.

– Skal ikke undervurdere Elon Musk

Harmonychain skal bruke pengene på å lage en databrikke eller «chip» som skal kunne utvinne eller «mine» kryptovaluta 300–500 prosent mer energieffektivt enn dagens teknologi. Selskapet vil først lage en chip for valutaene dogecoin og litecoin, som bruker samme algoritme, og deretter enda en chip for bitcoin.

– Målet er å få ferdig en prototyp-wafer i desember. Deretter skal waferen kappes opp i biter for å lage chipper. Vi sikter mot masseproduksjon i 2022 og levering av minere i løpet av tredje kvartal 2022, sier Zachrisson.

Samtidig har flere Twitter-meldinger fra Elon Musk bidratt til at dogecoin, som startet som en tullemynt, har sust forbi litecoin som den største kryptovalutaen på Scrypt-algoritmen.

I tillegg har Musks flaggskip Tesla kjøpt bitcoin for nesten 13 milliarder kroner.

– Forutså dere at dogecoin skulle stige såpass mye?

– Nei, det er bare griseflaks, sier Zachrisson.

– Elon Musk liker dogecoin. Man skal ikke undervurdere Elon Musk.

– Enormt sug i markedet

Harmonychain budsjetterer med å selge 60.000 enheter, men har allerede skriftlige intensjonsavtaler på 44.320 enheter og muntlige avtaler på 40.000 ytterligere enheter.

– Det er et enormt sug i markedet etter disse maskinene fordi det er et globalt underskudd, sier Zachrisson, og fortsetter:

– Vi slipper derfor å dra ut og markedsføre dem. Vi skal ikke selge til konsumenter, men til profesjonelle motparter. Det er bedre for oss å forholde oss til ti kunder enn ti tusen. Det er også vanlig at kunder forhåndsbetaler, så det er fantastisk med tanke på finansiering.

– Hvis prisen på kryptovaluta faller, så vil også etterspørselen falle?

– Hvis kryptomarkedet faller, vil det selvfølgelig bli mindre etterspørsel. Men vi ser nå at institusjonelle investorer og større selskaper går inn. Før var det for spesielt interesserte, nå er det i ferd med å bli mainstream.

Både dogecoin og litecoin bruker som nevnt en algoritme kalt Scrypt, mens bitcoin bruker algoritmen SHA-256.

Harmonychains administrerende direktør, Ola Stene-Johansen, forklarer at strategien er å bygge et globalt brand gjennom Scrypt-chippen, for deretter å bevege seg videre til SHA-256, og kanskje kunstig intelligens «etter hvert».

– Det er vanskeligere å lage en Scrypt-miner enn en SHA-miner, så det er større potensial for forbedring. Det ville ikke vært realistisk å bygge en supercomputer for mining av Bitcoin som er 300–500 prosent mer energieffektiv, sier Stene-Johansen.

Les også

Dogecoin sendt opp over 800 prosent av nettforum

Ett støvkorn kan ødelegge

– Hva anser dere som den største risikoen for investorene?

– Det kan jo tenkes at designet må justeres og optimaliseres. Eller at det kommer et støvkorn inn i produksjonsrommet. Transistorene i chippen er bare 12 nanometer stor, noe som innebærer at du får plass til over 6.000 av dem på ett hårstrå. Det er derfor vi vil lage en prototyp før vi går til masseproduksjon, sier Zachrisson.

Harmonychains ønske om å lage en prototyp skal ha vært grunnen til at Element justerte sitt opprinnelig tilbud om å kjøpe selskapet fordi det ville ta lengre tid å få chippen til markedet.

Les også

Spetalen støtter Elements krypto-bråbrems

Men usikkerhet knyttet til egen produksjon er ikke den eneste risikofaktoren, ifølge ledelsen.

– Vi er litt redd for kinesisk kopiering, sier Stene-Johansen.

– Det er en fordel at fabrikken, Global Foundries, ligger i USA. Erstatningsreglene der gjør det mulig å saksøke hvis noe i verste fall skulle bli stjålet. Alle de nødvendige patentene er sikret gjennom én patentlisens, og kommunikasjonen i chippen er beskyttet med militær kryptering.

Zachrisson er åpen på at kryptovaluta er et volatilt marked, men påpeker at Harmonychain ikke baserer seg på en «skyhøy litecoin-pris».

– Vi har også lavere risiko enn noen konkurrenter innen strømeffektive chipper fordi vi driver mer med produktutvikling enn oppfinning. Men det er risiko i alle investeringer. Hvis du ikke ønsker å ta noe risiko, kan du alltids kjøpe en brødrister på Elkjøp.

Begrenser salget bevisst

Forretningsmodellen innebærer at Harmonychain selv vil begrense salget til 100.000 enheter for å kunne sikre seg royalties i form av prosessorkapasitet. Kunden får tilgang på en kapasitet på 4,1 GH/s, mens selskapet beholder 2,3 GH/s som royalties.

Stene-Johansen forklarer logikken på følgende måte:

– Hvis vi hadde oversvømt markedet med enheter, ville hver enkelt utregning gi færre coins, selv om nettverkets samlede sikkerhet hadde økt. Hvis vi derimot holder igjen enheter og begrenser, vil vi indirekte redusere strømforbruket i Scrypt-nettverkene og forlenge den økonomiske levetiden til maskinene, sier han.

Hvis konkurrentene tar igjen Harmonychain, vil selskapet frigjøre mer av maskinenes kapasitet.

– Utviklingen hos konkurrentene vil altså avgjøre hvor mye royalties vi får i årene fremover. Det fine med å bli børsnotert er at kundene også kan få eksponering gjennom å kjøpe aksjer i Harmonychain.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kryptoboomen
 2. Kryptovaluta
 3. Emisjon
 4. Dogecoin
 5. Litecoin
 6. Euronext

Flere artikler

 1. Betydelig økte produksjonskostnader og mindre konkurransedyktige Harmonychain-chips

 2. Harmonychain etter kursras: Utsetter oppstart med flere måneder

 3. Spetalen støtter Elements krypto-bråbrems

 4. Eksstatsråd blir kryptogründer

 5. Betalt innhold

  Teslas bitcoin-retrett gir jakt på grønnere krypto-alternativ