DNB-meglerhus med i honorarfest på over 200 millioner i Borr

Storbanken har vært både långiver og megler for Tor Olav Trøim-satsingen. Nå har riggeventyret strandet, men pantet dekker trolig fortsatt gjelden og på veien har meglerhuset også hanket inn millionhonorarer.

Borr Drilling ble startet av investor Tor Olav Trøim tilbake i 2016. Målet var å utnytte de dårlige tidene til å gjøre gevinst på rigg. Slik gikk det ikke.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Tross dagens krise har Borr Drillings kapitalinnhentinger vært god butikk for DNB Markets og andre norske og internasjonale meglerhus.

Trøim-selskapets store kjøp av borerigger har nemlig blitt delvis finansiert i markedet, med hjelp fra meglerhusene.

Siden 2017 beløper honorarene seg til over 200 millioner kroner, viser prospekter og noteringsdokumenter.

DNB har Borr både som bankkunde og kunde i meglerhuset. DNBs såkalte «plan B» om at bankene kunne ta kontroll over deler av Borr i ytterste konsekvens, omtalt av DN, skapte bølger i markedet i forrige uke.

Les på E24+

Borr Drilling-aksjonærene er skremt av noe alle med lån bør kjenne til

Hanket inn oppdrag

Trøim startet Borr Drilling i 2016 for å tjene store penger når riggmarkedet snudde etter krisen. Deretter fulgte kjøp av en flåte som i dag teller 28 rigger, inkludert fem under bygging.

Etter oppstarten har selskapet hentet til sammen 2,3 milliarder dollar i finansiering i markedet, tilsvarende rundt 20 milliarder kroner, viser E24s gjennomgang.

DNB Markets har vært et av meglerhusene riggselskapet har gitt flest oppdrag til. Siden 2017 har meglerhuset deltatt i minst seks av åtte transaksjoner.

Av de større er blant annet plasseringen av 800 millioner dollar da Borr kjøpte 15 rigger fra Transocean i mars 2017, en emisjon på 650 millioner dollar samme år og innhentingen av 250 millioner dollar i mars året etter.

DNB kan ikke gå i detaljer på kundeforhold, sier kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen på spørsmål om hvor god kunde Borr har vært.

DNB Markets var også blant meglerhusene som ble hyret inn da Borr kom i pengenød. Veddemålet på opptur i riggmarkedet har nemlig ikke slått til, etter at oljeselskapene kuttet i pengebruken og riggoppdragene ble mangelvare.

Les også

Tor Olav Trøims Borr Drilling får støtte til kriseplan

Kriseløsning etter bråk om hemmelig plan

Isteden har riggselskapet kjempet for å få på plass en kriseløsning. Tirsdag varslet Borr at kreditorene har godkjent planen som utsetter gjeldsbetalinger til banker og verft, også lånet til DNB.

Den langsiktige gjelden var ved utgangen av september på totalt 1,9 milliarder dollar, rundt 16 milliarder kroner.

DNB og fire andre banker har til sammen har rundt 2,3 milliarder kroner utestående i et av lånene. Her er nå betalingen utsatt til januar 2023.

Den hemmelige planen som lekket til Dagens Næringsliv så sent som i forrige uke, handlet om hvordan bankene kunne ta over deler av Borr dersom forhandlingene om kriseløsning ikke hadde ført frem.

Kort tid senere fremholdt Borr Drilling at styret og ledelsen var «svært sikre» på å gjennomføre planen, og DNB understreket at målet var å finne en løsning.

Les også

DNB: Redningen av Borr er fortsatt hovedmålet

Panteverdi overstiger trolig gjelden

Riggsalg i markedet indikerer også at DNB og de fire andre bankene fortsatt sitter med panteverdier som overstiger gjelden. Lånet er pantsikret i seks rigger.

Ifølge en oversikt hos analyseselskapet Vesselsvalue ble en tilsvarende rigg solgt for 78 millioner dollar i desember. Basert på dette salget vil de seks riggene kunne ha en verdi på rundt fire milliarder kroner.

I analysetjenestens egen modell blir imidlertid riggene verdsatt langt lavere, til knappe 2,3 milliarder kroner og akkurat nok til å dekke gjelden.

Offshoreanalytiker Robert Day i Vesselsvalue trekker frem flere årsaker til det lave verdiestimatet, først og fremst coronapandemien som har vært «ødeleggende» for hele offshoreindustrien.

– Da coronaviruset rammet og oljeprisen falt til 20 dollar per fat, tok oljeselskapene aggressive grep ganske raskt for å kutte investeringene fremover.

– Vi har hatt en generell nedgang i hele markedet, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Borr Drilling
 2. DNB
 3. Tor Olav Trøim
 4. Bank
 5. Riggselskaper

Flere artikler

 1. Borr Drilling tapte 2,6 milliarder kroner i 2020

 2. Betalt innhold

  Trøims Borr Drilling har begynt å leke med tall igjen

 3. Borr Drilling svarer etter lekkasje: – Svært sikre på å gjennomføre plan

 4. Betalt innhold

  Borr Drilling-aksjonærene er skremt av noe alle med lån bør kjenne til

 5. DNB: Redningen av Borr er fortsatt hovedmålet