Denne studentforeningen forvalter 200.000 kroner

Langsiktighet og ni utvalgte sektorer. Her er strategien til Pernille (20), Martine (24) og resten av NHH-kvinnene i Femme Forvaltning.

Pernille Frostad (t.v.) og Martine Utgård (t.h.) synes begge det er gøy å prøve seg som forvaltere. De synes også at Aksje-NM er en god plattform for å prøve seg frem uten å måtte risikere egne penger.

Magnus Torvund, Foto NHHS
  • Caroline Grundekjøn
Publisert:

– Vi ønsker å senke terskelen for å begynne med investering, og vi vil vise at forvaltning kan være noe for alle, sier Martine Utgård (24).

Hun er leder for studentforeningen Femme Forvaltning ved Norges Handelshøyskole (NHH). Interessegruppen består av 30 kvinnelige medlemmer, som forvalter fondets 200.000 kroner.

Foreningen ble opprettet i 2018 med mål om å øke interessen for og kunnskapen om finansbransjen blant kvinnelige studenter ved NHH.

Optimistiske

Etter en tøff, coronapreget start på børsåret 2020, endte Femme Forvaltnings fond ned 12,5 prosent første kvartal (januar-mars.) De klarte seg likevel bedre enn Hovedindeksen på Oslo Børs, som var ned hele 24,1 prosent i perioden.

I andre kvartal snudde derimot vinden. Da satset de investeringsinteresserte kvinnene på aksjer som Bonheur og Europris, som ga avkastning på henholdsvis 55,7 og 52,8 prosent. Fondet satt igjen med en avkastning på 19,6 prosent, og slo Hovedindeksen med 9,1 prosentpoeng.

Rapporten for deres tredje kvartal er enda ikke helt klar, men ifølge dem selv har de hatt en lavere urealisert avkastning enn Hovedindeksen.

Medlemmene forteller til E24 at de er optimistiske til resultatene de kan klare å levere i årets siste kvartal.

– Femme Forvaltning skal være en læringsarena, sier Utgård.

Er laget ditt et studentlag? Send oss en e-post med lagnavn, skole og kontaktperson.

Spesialiserer seg på sektorer

I begynnelsen av hvert semester deles medlemmene inn i ni undergrupper. Disse undergruppene får tildelt hver sin sektor, som de skal følge nøye og fortløpende frem til semesterets slutt. Til sammen gir de ni gruppene en god oversikt over hele markedet.

– Dette semesteret følger jeg med på shipping-sektoren, sier Pernille Frostad (20).

Hun er informasjonsansvarlig i Femme Forvaltning og går andre kull på NHH.

Frostad forteller videre at det hvert semester rulleres på sektorene slik at alle skal få muligheten til å bli bedre kjent med flere bransjer.

På de ukentlige foreningsmøtene gir hver sektorgruppe en oppdatering av hva som har skjedd i bransjen siden forrige møte. I tillegg blir det holdt en lengre presentasjon om en av sektorene, som for eksempel om sjømat-, energi- eller finans-sektoren.

Det bestemmes deretter om fondet skal gå inn eller ut av enkelte aksjer.

– Når vi setter sammen porteføljen vår, gjør vi det med lang til mellomlang sikt, sier Frostad.

Les også

Aksjeskolen #1: Derfor bør du sette pengene dine på børs

Har du lyst til å prøve deg som forvalter på Oslo Børs? Bli med i årets Aksje-NM og få 100.000 monopolpenger du kan investere med. Den med høyest avkastning 30. oktober, vinner 75.000 kroner.
Trykk her for å melde deg på.

Økende finansinteresse blant kvinner

De to NHH-studentene sier at de har inntrykk av at den generelle finans-interessen blant kvinner har økt.

– Vi håper også at Femme Forvaltning kan bidra til at flere kvinner ønsker å søke seg til bransjen, sier Utgård.

Både hun og Frostad forteller at de kan se for seg en karriere innen finans når de er ferdigstuderte. Da er det en fordel å ha gjort seg kjent med aksjemarkedet på forhånd, mener de.

Femme Forvaltning er med i studentligaen til E24s Aksje-NM. De har satset på volatile aksjer, og ledet ligaen etter konkurransens første dag. Siden har de falt noen plasseringer, men ifølge Utgård håper de å komme sterkere tilbake denne uken.

Les på E24+

Slik kan du få overtaket i Aksje-NM

Les også

Aksjeskolen #2: Slik sikrer du deg gevinst

Femme Forvaltnings tips til nybegynnere

Både Frostad og Utgård mener det kan være en fordel å begynne med aksjehandel tidlig.

– Det kan være positivt, fordi det gjør at du holder deg oppdatert på næringslivet og får erfaringer som kan gjøre studiene enda mer interessante, sier Utgård.

Frostad legger til at unge mennesker ofte har en annen innfallsvinkel og kan se trender og sammenhenger de som har vært lenge med i gamet, ikke ser.

– Til nybegynnere vil jeg anbefale å lese nyhetene og prøve å se de store linjene, sier Frostad.

Hun sier at man på den måten lettere kan forstå sammenhengen mellom det som skjer i verden og markedet. Frostad tror ikke at en økonomisk utdanning er nødvendig for å skape en karriere basert på aksjehandel.

– Det finnes mange innganger. For eksempel kan en ingeniør med sin tekniske bakgrunn forstå noen industrielle selskaper på en mer dyptgående måte enn en økonom, sier Frostad.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aksje-NM
  2. NHH
  3. Student
  4. Norges Handelshøyskole (NHH)

Flere artikler

  1. Aksjeskolen #2: Slik sikrer du deg gevinst

  2. Brukte 25.000 på aksjer: – Tapte nesten alt

  3. Aksjeskolen #3: Slik reduserer du risikoen

  4. Aksjeskolen #6: Slik plukker du vinneraksjer

  5. Aksjeskolen #1: Derfor bør du sette pengene dine på børs