Aksjonærer reagerte på Astrazeneca-bonus - Oljefondet stemte for

Flere større aksjonærer forsøkte å forhindre en økning i bonusprogrammet for Astrazeneca-ledelsen. Oljefondet stemte for kompensasjonspakken og peker på egne retningslinjer.

LEGEMIDDELTOPP: Astrazeneca-topp Pascal Soriot får muligheten til å oppnå enda større bonusutbetalinger etter årets generalforsamling, og det med Oljefondets velsignelse.

Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
  • Sindre Hopland
Publisert:

Det svensk-britiske legemiddelselskapet bak en av coronavaksinene avholdt generalforsamling tirsdag 11. mai. Der ble toppleder Pascal Soriots og ledelsens kompensasjonspakke et hett tema.

I rapporten fra generalforsamlingen går det frem at 39,8 prosent av stemmene gikk imot å øke lederens mulighet for blant annet bonusutbetalinger.

Med den nye lønnspakken vil toppleder Soriot ifølge Financial Times ha muligheten til å få utbetalt bonus på 250 prosent av sin grunnlønn, opp fra 200 prosent. I tillegg ville hans langsiktige aksjeopsjoner økes også fra 550 til 650 prosent av Soriots grunnlønn, ifølge avisen som rapporterer at legemiddeltoppen tjente til sammen 15,4 millioner pund i fjor, noe som tilsvarer 180 millioner kroner.

Avisen The Guardian skriver at Soriots samlede kompensasjon kan ende på 18 millioner pund i 2021, tilsvarende 210 millioner kroner.

Oljefondet, som for første gang i 2020 rapporterer deres stemmegivning på generalforsamling i forkant av møtet, stemte derimot for alle punkter på agendaen, også punktene knyttet til kompensasjon.

Aksjonærene som reagerte pekte på at det var andre året på rad selskapet økte potensialet for ledelsens bonusutbetalinger.

Les også

Disse åtte vil bli visesentralbanksjef

Store aksjonærer stemte mot

Ifølge Financial Times stemte større aksjonærer som Aviva og Standard Life Aberdeen mot forslaget om mulighet for økt bonusutbetalinger.

Astrazeneca bruker mye tid i rapporten fra generalforsamlingen på å forsvare beslutningen om justeringen av kompensasjon for toppledelsen.

«Våre toppsjefer har demonstrert solid og visjonært lederskap gjennom å styre selskapet til å levere strålende resultater», skrives det i rapporten.

Samtidig står det at bonusordningene er godt under hva som er snittet blant legemiddelselskaper, og mener grepet er nødvendig for å sikre seg den beste kompetansen, et argument som ofte brukes om høye lønnsutbetalinger.

Astrazenecavaksinen har møtt på mye motbør etter først å ha blitt forsinket i produksjonen, og senere har vaksinen blitt anklaget for å føre til en rekke alvorlige bivirkninger, noe som igjen har ført til at flere land har satt vaksineringen med selskapets legemidler på pause.

Tirsdag kveld gjorde regjeringen det klart at man vraker Astrazeneca-vaksinen som en del av den nye vaksinestrategi.

Les også

Krevende å kutte bruken av oljepenger: – Det er der slaget vil stå

MER ÅPENHET: Den relativt ferske oljefond-sjefen Nicolai Tangen har jobbet for at fondet skal være mer åpne om virksomheten og prosessene som pågår på innsiden. Som et ledd i dette vil fondet vise hvordan de stemmer ved selskapers generalforsamling fem dager før møtet finner sted.

Torstein Bøe

Viser til retningslinjer

Da E24 spør Oljefondets kommunikasjonsdirektør, Marthe Skaar, om stemmegivningen under Astrazenecas generalforsamling henviser hun til fondets retningslinjer for kompensasjon av toppledelse i selskapene fondet er investert i, og sier stemmegivningen er i tråd med disse.

– På generelt grunnlag kan jeg si at vårt standpunkt om lederlønn setter ambisiøse mål om langsiktig aksjeinnehav, en enkel struktur og størst mulig åpenhet. Vi ønsker at administrerende direktør skal ha insentiver for å skape langsiktige verdier for selskapet, sier Skaar som ikke vil kommentere enkeltselskaper.

Hun påpeker at det ville blitt en omfattende jobb å skulle begrunne stemmegivningen for alle de 11.871 selskapenes generalforsamlinger de stemte ved i 2020.

– Da ville vi ikke gjort så mye annet, sier Skaar.

Les også

Vurderer bærekraft i forkant av aksjekjøp

Astrazeneca-aksjen falt

Tirsdag kveld falt Astrazeneca-aksjen 1,5 prosent etter at nyheten om aksjonæropprøret ble kjent.

Ifølge dokumenter fra generalforsamlingen uttaler selskapet i etterkant av generalforsamlingen at de vil «snakke med» aksjonærene om tematikken.

Analysedirektøren for den britiske aksjehandelsplattformen Interactive Investor, Lee Wild, sier til Wall Street Journal at det koster å rekruttere de beste toppsjefene, noe som også er tilfellet i Astrazenecas tilfelle.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Coronaviruset
  3. Oljefondet
  4. Standard Life Aberdeen

Flere artikler

  1. AstraZeneca solgte vaksiner for 2,3 milliarder i første kvartal

  2. Oljefondet vil kaste Total-styrelederen

  3. Klimaoppgjør hos flere oljegiganter: – Et paradigmeskifte

  4. Staten kritisk til Hydro-toppenes bonusordninger

  5. Norwegian-sjefen kan tjene 44 millioner kroner på to år