Forvalter om ny trend: – Gjør aksjeanalyse mindre verdifullt

Delphi-forvalter Andreas B. Lorentzen ser mindre verdi i aksjeanalyser som kun gjengir selskapenes egne estimater. Han ser tegn til kunnskapsmangel hos meglerhusene som tar selskapene på børs.

LAVERE VERDI: - Aksjeanalyse blir mindre verdifullt for oss som beslutningstagere når det bare er snakk om å sette sammen informasjon fra selskapene, sier Delphi-forvalter Andreas B. Lorentzen.
 • Lage Bøhren
 • Pål A. Solheimsnes
Publisert: Publisert:

– Aksjeanalyse blir helt klart mindre verdifullt for oss som beslutningstagere når det bare er snakk om å sette sammen informasjon fra selskapene, sier Andreas B. Lorentzen, forvalter av aksjefondet Delphi Nordic, til E24.

E24 skrev søndag at flere positive analyser av nye børsselskaper i stor grad bruker selskapenes egne estimater og mål for fremtiden.

Lorentzen, som i likhet med andre forvaltere har hatt hendene fulle det siste året med å sette seg inn i strømmen av nye selskaper på Oslo Børs-markedsplassen Euronext Growth, har også merket seg denne trenden.

– Ofte bruker analytikerne selskapenes estimater som et «base case», og så lager de egne scenarioer for «bull» eller «bear» scenarier ut fra dette. Akkurat det kan være nyttig som investor, siden man får et bilde av utfallsrommet hvis selskapet ikke leverer i tråd med egne ambisjoner, sier Lorentzen.

E24 avdekket nylig at 97 prosent av alle analyser av Euronext Growth-selskaper det siste året har vært kjøpsanbefalinger. Tidligere toppanalytiker Ole-Petter Kjerkreit har uttalt at slike funn er «med på å undergrave tilliten til aksjeanalyse som fag».

Lorentzen er enig, og tror trenden i stor grad drives av det han anser som for mange børsnoteringer i Norge i løpet av en kort periode. Hele 79 nye selskaper har gått på Euronext Growth siden starten av 2020.

– Jeg tror derfor at meglerhusene som tilrettelegger for disse transaksjonene ofte ikke har nok kunnskap om den aktuelle industrien, og ikke minst konkurransebildet og unikheten ved selskapets teknologi, sier Lorentzen.

Les også

Aksjeanalyse spår kursdobling - bruker selskapets egne mål

– Stort sett gjetting

– Hvis et meglerhus er involvert i en transaksjon, så er en del av deres oppgave å markedsføre dette selskapet. Om du da får en objektiv vurdering eller markedsføring fra dette meglerhusets analytiker, er noe investorer selv må ta stilling til, sier Hogne Tyssøy til E24.

Etter 21 år i Holberg er den profilerte fondsforvalteren nå ute av Bergen-selskapet, i kjølvannet av svenske Carneos oppkjøp.

Tyssøy har også merket seg debatten som har oppstått om den svært høye andelen kjøpsanbefalinger for Euronext Growth-aksjer.

OPPFORDRER TIL KILDEKRITIKK: - Med disse nye vekstselskapene som kommer på børs om dagen, kan du jo få det regnestykket du vil, sier mangeårig aksjeforvalter Hogne Tyssøy.

Nevnte Kjerkreit har påpekt at dette vitner om at analysen ikke er uavhengig fra meglerhusenes innbringende virksomhet med å hente kapital og yte rådgivning for de samme selskapene.

– Her er vi jo ved kjernen. Vil du ha en nøytral analyse av en ny aksje på børsen, må du vel strengt tatt gå til analytikere som ikke nettopp har vært involvert i å hente penger for det samme selskapet, sier Tyssøy.

– Hvilken verdi har aksjeanalyser for investorer hvis de stort sett bruker selskapenes egne estimater og mål for fremtiden?

– Godt spørsmål. I disse tilfellene snakker vi ofte om nye næringer hvor det finnes lite industriell erfaring og statistikk å basere seg på. Da blir det jo stort sett gjetninger om hvordan dette selskapet tar form og utvikler seg i årene som kommer. Så enkelt, og så vanskelig, sier Tyssøy.

– Så er spørsmålet om selskapet eller aksjeanalytikeren er best skikket til denne jobben. Man skulle tro at selskapet burde ha greie forutsetninger for å gjette om fremtiden for et nytt forretningsområde, men utfallsrommet og usikkerheten er betydelig, og dette tas det jo normalt forbehold om i investorpresentasjonene, sier han.

Les også

Nesten bare kjøpsanbefalinger på Euronext Growth: - Den spiralen vi er inne i nå, vil få en stygg slutt

Tyssøy trekker frem de omfattende omveltningene som verdenssamfunnet gjennomgår i disse dager, med pandemi, geopolitiske endringer og omstilling til fornybar energi, som har skapt store forstyrrelser i mange globale verdikjeder.

– Det er mange ting som påvirker oss om dagen og gjør det ekstra krevende å spå om fremtiden, i hvert fall når vi snakker om flere år frem i tid. Her koker det ned til hvilke forutsetninger den enkelte investor ønsker å legge inn i sine kalkyler, og med disse nye vekstselskapene som kommer på børs om dagen, kan du jo få det regnestykket du vil, sier Tyssøy.

– Hyggelig så lenge det går oppover

Nye analyser av Euronext Growth-aksjer skaper tidvis enorme kursutslag.

Ifølge E24s oversikt har positive analyser gitt en snittavkastning på fem prosent på publiseringsdagen de siste 12 månedene.

Les også

Analytikere skaper heftig kursoppgang i børsferskinger

I de mest ekstreme tilfelle steg aksjene over 50 prosent samme dag som analysen ble publisert, uten andre relevante nyheter fra selskapet.

– Jeg leste nylig at det kom 80.000 nye privatinvestorer til Oslo Børs i fjor. Tilstrømningen av ny kapital inn i markedet har vært voldsom, og risikoviljen ser ut til å være høy, sier Tyssøy.

– Når enkeltaksjer stiger 20–40 prosent på analyser fra tilretteleggeren som i stor grad baserer seg på mål selskapet allerede har kommunisert, er det rasjonelt?

– Du kaller det analyse, jeg vil kalle det markedsføring. Når dette treffer markedet på gunstige tidspunkt, med stor tilflyt av ny risikokapital, så kan man få denne typen effekter.

Han ønsker ikke å felle noen dom over atferden til tusenvis av investorer med ulik kompetanse og bakgrunn.

– Men den underliggende verdiskapningen i selskapene kan jo umulig endre seg så raskt som disse kursbevegelsene indikerer. Verdiskapning skjer over tid og med et visst tempo, men aksjekurser kan være løsrevet fra dette, slik vi opplever nå. Det er hyggelig så lenge det går oppover, men det kan veldig raskt gå i motsatt retning, sier Tyssøy.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Euronext Growth
 2. Aksjer
 3. Børsnotering
 4. Analyse

Flere artikler

 1. Nesten bare kjøpsanbefalinger på Euronext Growth: - Den spiralen vi er inne i nå, vil få en stygg slutt

 2. Aksjeanalyse spår kursdobling - bruker selskapets egne mål

 3. Finansministeren må svare Stortinget om meglerhusenes egenhandel

 4. Beregning viser Euronext Growth-knekk: 38 milliarder barbert bort siden nyttår

 5. Betalt innhold

  Småinvestorer har noe å lære av analytikeres egenhandel