Merkur Market-boomen: Finanstilsynet retter pekefinger mot meglerhusene

Hittil i år har 35 selskaper blitt notert på handelsplassen Merkur Market. Nå gir tilsynet verdipapirforetakene klar beskjed om hvilke forpliktelser de har.

Tidligere denne uken ble Ocean Sun notert på Merkur Market. Nå minner Finanstilsynet meglerhusene på hvilke regler som gjelder.
Nytt fra børsselskapene
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

«Med den kraftige økningen i Merkur Markets popularitet blant utstederselskaper og investorer finner Finanstilsynet grunn til å minne om verdipapirforetakenes forpliktelser knyttet til investorbeskyttelse,» skriver tilsynet i et brev til meglerhus torsdag.

Brevet kommer etter at det har blitt notert 35 selskaper på Merkur Market hittil i år. I samme periode har markedsverdien av de noterte selskapene hittil i år økt fra 24 milliarder kroner til over 100 milliarder kroner.

Les også

Merkur Market har passert 100 milliarder kroner

Nødt til å sikre seg at kunden har nødvendig kunnskap

Merkur Market er en såkalt multilateral handelsfasilitet. Dette innebærer at opptakskravene er enklere og mange av verdipapirhandellovens bestemmelser ikke gjelder. Oslo Børs og Oslo Axess er på sin side såkalte regulerte markedsplasser hvor regelverket skal følges til punkt og prikke.

– Foretakene plikter å gi kunder og potensielle kunder en balansert og klar veiledning og advarsel om risikoen forbundet med en investering i det aktuelle finansielle instrumentet. Dette innebærer at de ulike risikofaktorene knyttet til en investering i den konkrete aksjen må komme klart frem, skriver Finanstilsynet i en pressemelding.

Her trekkes det også opp at verdipapirforetakene er nødt til å forsikre seg at kundene har nødvendig kunnskap og erfaring til å forstå risikoen knyttet til en investering.

Les på E24+

Merkur Market eksploderer: Dette bør du vite før du investerer

– Opplysninger om risiko skal være tilpasset

I brevet understreker tilsynet at meglerhusene ikke har gjort nok om de opplyser om risikoen knyttet til aktivaklassen «aksjer», som omfatter alt fra store børsnoterte selskaper med lang historikk, til lite likvide aksjer i unoterte selskaper uten omsetning.

«Opplysningene om risiko skal være tilpasset kundens kunnskapsnivå», skriver Finanstilsynet.

Fredag morgen noteres radon- og luftkvalitetsmålerselskapet Airthings på Merkur Market. Det blir det 19. selskapet som noteres på markedsplassen denne måneden.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Finanstilsynet
 3. Euronext Growth
 4. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Finanstilsynet med kritikk etter forvalters handel med rentepapirer

 2. Finanstilsynet med kritikk av Arctic Securities etter aksjehandel

 3. Betalt innhold

  Merkur Market eksploderer: Dette bør du vite før du investerer

 4. Advarer om risiko for «betydelige tap» i Euronext Growth-aksjer

 5. Oslo Børs stengte ned - Norwegian falt kraftig