Fosser inn i laksebransjen: Kjøper tallknusere fra Kristiansund

Gründer Lars Liabø, ansatte og lokale investorer casher inn flere titalls millioner når analysebyrået Kontali selges til Arendals Fossekompani.

SELGER LIVSVERKET: Lars Liabø startet Kontali Analyse for 33 år siden. Nå kjøpes han ut av Arendals Fossekompani, som overtar 71 prosent av selskapet.

Gorm Kallestad
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

– Klart at det er vemodig. Det er litt som å kvitte seg med en baby, selv om den må sies å ha blitt godt voksen, sier Lars Liabø (74) til E24.

På slutten av 1980-tallet jobbet Liabø som utlånssjef i en bank i Kristiansund med flere kunder i den raskt voksende lakseoppdrettsnæringen.

Han så et stort behov for å systematisere data om fôring, slaktevolum og utsett av ny smolt i merdene. Dermed var ideen til Kontali født. 33 år senere er analysebyrået verdens suverent ledende konsulent- og dataleverandør innen lakseoppdrett.

Les på E24+

Disse aksjene gjorde det best ved forrige nedstenging

Fredag sprakk nyheten om at Arendals Fossekompani (AFK) har signert en
avtale om å kjøpe 71 prosent av aksjene i Liabøs godt voksne baby.

– Vi har hatt mange på døren gjennom årene som har ønsket å kjøpe. En periode var det nesten én gang per måned. Arendals Fossekompani har jobbet veldig godt for å overbevise oss om at de er rett eier for å utvikle Kontali videre, sier Liabø.

Utviklingsmuligheter

Alle i laksebransjen har et forhold til Kontali. Samtlige oppdrettere er på kundelisten, i tillegg til meglerhus, aksjeinvestorer og konsulentselskaper i inn- og utland.

Kontali har over flere tiår samlet produksjonsdata, etablert de første simuleringsmodellene for produksjon og marked, og har i dag verdens mest omfattende private informasjonsdatabase innenfor havbruk og fiskeri.

Særlig selskapets estimater for global produksjonsvekst følges med argusøyne, og er en viktig premissgiver i forhandlinger mellom selgere og kjøpere av laks.

Les på E24+

Den norske børsraketten som gir håp for de med diabetes

Omsetningen i 2019 endte på rekordhøye 22,2 millioner, noe som representerer en dobling siden 2014. Resultatet etter skatt endte på 1,7 millioner i fjor.

Veksten de siste årene har imidlertid ikke stått i stil med den eksplosive lønnsomhetsutviklingen i laksenæringen. Det vil Arendals Fossekompani gjøre noe med.

– I et globalt og stadig mer datadrevet marked er det viktig at Kontali videreutvikler teknologien for å kapitalisere på kompetansen i selskapet. Arendals Fossekompani er en perfekt match, med en dokumentert evne til å utvikle datadrevne selskaper gjennom en Software-as-a-Service (SaaS) forretningsmodell som muliggjør rask global vekst. Vi gjorde det samme med Volue, sier Morten Henriksen, konserndirektør i Arendals Fossekompani.

INN I LAKS: Arendals Fossekompani og konsernsjef Ørjan Svanevik.

AFK

Trolig pris på 70–100 millioner

Analyseselskaper med en SaaS-forretningsmodell og høy grad av repeterende inntekter verdsettes typisk til opp mot ti ganger omsetningen.

Her er det utviklingsmuligheter for Kontali, som i stor grad baserer seg på enkeltstående salg av rapporter både i fast format og på bestilling.

Flere av disse har ikke endret format nevneverdig de siste 10–15 årene, og kan iblant se ut som de er ankommet med telefaks.

Selskapets manglende utvikling på dette feltet gjør at prisen AFK betaler trolig ligger godt under halvparten av det nevnte prisingsnivået for sammenlignbare selskaper. Det innebærer en sannsynlig verdsettelse på mellom 70 og 100 millioner kroner for hele selskapet i transaksjonen.

Les på E24+

Investorer må ta høyde for kaos rundt presidentvalget

Det vil i så fall bety en utbetaling til aksjonærene som selger på et sted mellom 50 og 70 millioner. Liabø, som selger hele sin beholdning på 15 prosent, ønsker ikke å gi detaljer om prisen.

– Vi er fornøyde med den prisen vi har fått. Den reflekterer at inntjeningen de siste årene har vært veldig god. Samtidig blir det en kjempestyrke å få inn en industriell aktør som AFK, med den kompetansen de besitter, sier Liabø.

Frem til nå har Kontali vært kontrollert av Analyse Invest med 52 prosent, eid av Liabø og andre ansatte, samt Bølgen Invest med 48 prosent. Bak sistnevnte står en gruppe med lokale investorer, med Sparebank 1 Nordvest som den største.

– Det er ikke avklart hvor mange ansatte som blir med videre på eiersiden, men de har mulighet til dette hvis de ønsker, Liabø.

– Laksebransjen er blitt enorm

AFKs kjøp av Kontali er del av en større strategisk satsing. AFK har nylig etablert Alytic, et selskap som i oppstarten er heleid av AFK, og som «skal transformere et bredt spekter av datadrevne selskaper i ulike bransjer», ifølge en børsmelding fredag.

AFK-sjef Ørjan Svanevik kjenner allerede laksebransjen godt, etter å ha sittet i styret til Mowi under sin periode i John Fredriksens Seatankers Group.

– Det er en industri flere av oss kjenner godt, og som vi bør kunne tilføre stor verdi med vår ekspertise på analyse av store dynamiske data og verktøy for sofistikerte prisprognoser. Laksebransjen er blitt enorm, og behovet for simuleringer, og både korte og langsiktige prognoser, er stadig økende for produsenter, leverandører, investorer og banker, sier Svanevik til E24.

Ifølge Svanevik skal AFK bidra til høy veksttakt i Kontali gjennom utvikling av stadig mer verdifulle produkter for bransjen.

– Samtidig vil Alytic også ta grep i andre utvalgte bransjer der vår kjernekompetanse kan bidra til raskere transformasjon, sier AFK-sjefen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Oppdrettsnæring
 3. Arendals Fossekompani
 4. Volue
 5. Kristiansund
 6. Fiskeri

Flere artikler

 1. Aksjer med millionrabatt til Volue-ledelsen: Har papirgevinst på 40 prosent

 2. Betalt innhold

  Et enkelt kakegrep gir aksjefest

 3. Oslo Børs i pluss - Røkkes børsrakett opp 52 prosent

 4. Betalt innhold

  Analytikere: Slik vurderer de Tesla-aksjen akkurat nå

 5. Andreas Hofstad med toppliste-comeback på børs – satser grønt