Kjent shorter nekter å gi opp veddemål på Tesla-stup: – Det har vært smertefullt

Den profilerte shortspekulanten Jim Chanos har gått på en skikkelig smell i Tesla-aksjen i år, men han kaster ikke inn håndkleet med det første.

Elon Musk har tidligere gått hardt ut mot short-spekulantene i selskapets aksje, og har på Twitter pekt på at han mener de kommer til å «brenne seg».
Publisert:

Børsveddemålene mot Tesla har i en stund vært skyhøye, i stor grad på grunn av at elbilaksjen har skutt i været tross selskapets lave inntjening.

Nå ligger Wall Street-aksjen på rekordnivåer etter et massivt kurshopp i år, som har resultert i at mange av shorterne, som vedder på kursfall, har måttet kaste kortene på grunn av store papirtap, en såkalt shortskvis (se faktaboks).

GIR IKKE OPP: Hedgefondforvalter Jim Chanos har veddet på Teslas fall på børs i fem år.

– Smertefullt

En investor som riktignok nekter å gi opp er den amerikanske hedgefondforvalteren Jim Chanos. Han har vært short Tesla i fem år og forteller i et Bloomberg-intervju at han ikke er ferdig med posisjonen.

Han legger imidlertid ikke skjul på at det har vært en vond reise det siste året:

– Det har vært smertefullt, helt klart, sier han i intervjuet, der det også fremgår at Tesla-shorten er blitt noe redusert.

Chanos er kjent for å vedde mot aksjer i stor stil gjennom hedgefondet Kynikos Associates, som han grunnla. Investoren hadde blant annet et veddemål gående mot skandaleselskapet Wirecard da aksjen stupte.

Les også

Milliardgevinst for shortere i Norwegian og SAS i år

Skeptisk til inntjeningen

Chanos uttaler til Bloomberg torsdag at han, som tidligere kommunisert, er kritisk til Teslas forretningsmodell og markedsverdi.

Han viser blant annet til at Tesla av noen investorer blir sett på som en elbilprodusent, mens andre ser på det som enten et selskap som satser på selvkjørende biler eller bare som et veddemål på det grønne skiftet.

– Det er hva enn mennesker vil tro at Elon Musk promoterer, fremhever Chanos overfor Bloomberg.

Han legger til at årsaken til at Tesla har levert overskudd i fem kvartaler på rad ikke skyldes salg av biler, men miljøstøtte. Tesla får såkalt miljøkreditt gratis fra ulike delstatsmyndigheter i USA og andre land.

Chanos’ shortredusering skyldes at Tesla blir en del av den amerikanske S&P 500-indeksen senere i desember, ifølge Bloomberg. Inntoget vil resultere i at en rekke indeksfond må pøse inn penger i elbilaksjen. Dermed er det ventet at den potensielt vil stige videre og skape en større shortskvis.

Tesla har nå en markedsverdi på over 560 milliarder dollar. Det gjør selskapet til det klart mest verdifulle blant bilprodusentene på børs, slik som Toyota, Volkswagen, Daimler og General Motors.

Ikke helt uenige

Musk har tidligere gått hardt ut mot short-spekulantene i selskapets aksje, og har på Twitter pekt på at han mener de kommer til å «brenne seg».

Tidligere denne uken advarte han riktignok sine ansatte i et brev om at elbilaksjen er sårbar. Han viste, som mange av skeptikerne, til at aksjen er priset langt høyere enn både nåværende og fremtidig inntjening.

– Investorene gir oss mye kred for vår fremtidige lønnsomhet, men hvis de på hvilket som helst tidspunkt konkluderer med at dette ikke blir en realitet, så vil aksjen vår umiddelbart bli knust som en sufflé under en slegge, skrev Musk, ifølge CNBC.

E24 har tidligere skrevet at den profilerte investoren Steve Eisman, som innehar kallenavnet «Big Short», kastet shortkortene sine i Tesla på starten av året.

Les også

Vedder 237 milliarder på børsstup for tre grønne bilprodusenter

Over 300 milliarder i tap i år

Teslas shortinteresse var tidligere denne uken på 28 milliarder dollar, eller 252 milliarder kroner, som betyr at det er verdens mest shortede aksje målt i dollar, ifølge tall fra S3 Partners.

Samlet er 6,36 prosent av de utestående aksjene i fri flyt er lånt ut til denne børspraksisen.

For året er disse posisjonene ned rundt 34 milliarder dollar, eller 306 milliarder kroner, i markedsverdi, ifølge analysebyrået.

Målt i dollar har shortinteressen i Tesla økt stort i år da den tar utgangspunkt i aksjekursens utvikling, men målt kun i antall aksjer har den falt markant.

Ved starten av året var rundt 130 millioner Tesla-aksjer lånt ut til shorting, mens det nå er rundt 90 millioner aksjer som shortes.

Tesla er ikke den eneste «grønne» bilprodusenten med store veddemål mot seg. Også i den kinesiske konkurrenten Nio og hydrogenlastebil-selskapet Nikola har veddemålene tårnet seg opp, ifølge en S3 Parters-analyse.

Publisert: