Vimpelcom-knekk for Telenor-aksjen: Nå kan selskapet bli utestengt av Storebrand

Storebrand har satt i gang en gjennomgang av investeringen i Telenor. Årsaken er Vimpelcom-saken.

UNDER LUPEN: Telenors håndtering av den pågående Vimpelcom-saken følges nå med argusøyne i finansmiljøet. Bildet er fra Telenors hovedkontor på Fornebu.

Marius Lorentzen
 • Johan Nordstrøm
 • Marius Lorentzen
 • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Avdelingen for bærekraftige investeringer i Storebrand er i tett kontakt med Telenor i forbindelse med at selskapet står midt oppe i den kompliserte Vimpelcom-saken.

Vimpelcom er under etterforskning i USA og Nederland for mulig korrupsjon i Usbekistan, og her hjemme har Økokrim siktet den tidligere konsernsjefen Jo Lunder for grov korrupsjon.

Onsdag kveld denne uken annonserte Telenor at fire direktører hos dem, inkludert finansdirektør Richard Olav Aa, suspenderes inntil videre.

Dette skjer i forbindelse med Deloitte-granskingen Telenor har igangsatt. De fire toppene har ifølge den ferske Telenor-sjefen Sigve Brekke mottatt bekymringsmeldinger fra Telenor-ansatte i 2011 om at mistenkelige transaksjoner foregikk i VimpelCom, som Telenor eier 33 prosent av.

I løpet av torsdagen falt Telenor-aksjen med hele 5,95 prosent, den første virkelige markedsreaksjonen Telenor-aksjen har opplevd i denne saken. Fredag har aksjen hentet seg noe inn igjen.

Torsdag snakket E24 med flere analytikere om kursfallet. Håvard Nilsson i Carnegie peker på suspenderingen av to konserndirektører og to andre Telenor-topper som den viktigste grunnen til fallet.

– Det øker risikoen i aksjen, sa Nilsson til E24.

– Har brent seg

– Vi forventer at Telenor skal rydde opp og ruste opp anti-korrupsjonssystemene sine. Det handler blant annet om trening av ansatte og gode risikovurderinger. Og viktigst er bakgrunnssjekk av potensielle partnere, det er her Telenor har brent seg for eksempel i Vimpelcom, sier leder for bærekraftige investeringer i Storebrand, Matthew Smith til E24.

Matthew Smith, leder for bærekraftige investeringer i Storebrand

– Om det ikke skjer, er ytterste konsekvens at Telenor kan bli utelukket fra Storebrands investeringer. Saken er svært alvorlig, sier Smith til E24.

Samtidig understreker han at de ennå ikke har konkludert.

– Vi vurderer blant annet om Telenor tar de nødvendige grep i ledelsen, sier Smith.

Han utdyper at vurderingen går på gjentagelsesfaren. Bakgrunnen for at Storebrand har en pågående analyse av Telenor, er at Storebrand har korrupsjonskriterier for alle sine investeringer. Samt at Telenor eier en betydelig post, og har styremedlemmer i Vimpelcom, som etterforskes for korrupsjon.

Ser svært alvorlig på Vimpelcom-saken

– Her kommer det nye avsløringer så å si hver dag, og det finnes klare indikasjoner på at deleide Vimpelcom har vært involvert i korrupsjon i Usbekistan. Vi vet at ikke alle kort er på bordet, men vi ser svært alvorlig på dette, sier Smith til E24.

Vimpelcom etterforskes i USA og Nederland for mulig korrupsjon i forbindelse med etableringen i Usbekistan.

Telenor eier 33,3 prosent av aksjene i Vimpelcom og har i den aktuelle perioden også vært representert i Vimpelcoms styret og knyttet til administrasjonen i Vimpelcom.

Han understreker at den pågående analysen er fremoverlent.

Les også

Kilder til VG: Disse Telenor-toppene visste om korrupsjons-bekymringene allerede i 2011

– Vi har tatt kontakt med Telenor, og responsen i den dialogen vil være førende for hvordan vi oppfatter saken, sier Smith.

Han viser til at Telenor har et uttalt mål om å gå inn i underutviklede markeder. Og dette er i flere tilfeller markeder som er preget av korrupsjon.

– Når Telenor aktivt oppsøker slike krevende markeder, forventer vi ekstra gode kontrollmekanismer mot korrupsjon, sier Smith til E24.

Kommunikasjonssjef Atle Lessum i Telenor sie til E24 at de fører jevnlig dialog med Storebrand, og at de vil fortsette med det. Men Lessum ønsker ikke å kommentere Storebrands vurderinger rundt Telenor-aksjen

Telenor har så langt strafferettslig status som vitne i Vimpelcom-etterforskningen.

Vimpelcom er under etterforskning knyttet til utbetalinger på netto i alt vel 90 millioner dollar til selskapet Takilant som antas å være knyttet til datteren til presidenten i Usbekistan.

Vimpelcom foretok en avsetning på 900 millioner dollar til dekningen av utgifter knyttet til saken, inkludert mulige bøter, i sitt regnskap for tredje kvartal.

Les også

Fristilte direktører gir fritt fall for Telenor-aksjen

– Liker ikke usikkerhet

– Faren i det korte bildet i Telenor er at konsernet blir bøtelagt for korrupsjon. Samfunnets toleranse av korrupsjon og annen dårlig oppførsel i næringslivet har kollapset etter finanskrisen, og bøtene har blitt skyhøye, sier investeringsdirektør Stig R. Myrseth i Dovre Forvaltning til E24.

Dovre har for tiden ingen Telenor-aksjer i noen av porteføljene sine.

Stig Myrseth, investeringsdirektør og grunnlegger av Dovre Forvaltning

Gediminas Zilinskas

– Et viktig spørsmål er opplagt hva som kan være av ytterligere skandaler som vi ennå ikke har hørt noe om. Den rådende granskingen i Telenor kan fort lede til ytterligere bekymringsmeldinger fra varslere som avdekker nye problematiske saker, sier Myrseth og legger til:

– Det eneste som er sikkert, er at aksjemarkedet ikke liker usikkerhet, og dette er nok en viktig grunn til at aksjen er svak nå.

Han mener at risikoen på lang sikt er at Telenor etter Vimpelcom-saken blir så opptatt av politisk korrekthet og strammer så til at de dropper å gå inn i underutviklede land, som har vært suksessoppskriften for selskapet, selv om de har vært i land som sliter med mye korrupsjon.

– Personlig er jeg avventende til Telenor-aksjen. Det er vanskelig å ha noen formening om den videre utviklingen i aksjekursen inntil vi vet med større sikkerhet om Telenor også kan bli gjenstand for saftige bøter.

Han beskriver Telenor som «antagelig den største suksesshistorien» til et statskontrollert selskap i Skandinavia.

– Mye av grunnlaget for suksessen ble lagt på 90-tallet av daværende leder Tormod Hermansen, sier Myrseth og peker på at det var han som fikk Telenor til å gå inn i en rekke underutviklede markeder med potensial, som Russland, Ukraina og Bangladesh.

Selv om det i hovedsak ble en gigantisk økonomisk suksess, peker Myrseth på at disse landene selv i dag ofte er gjennomkorrupte, men at Telenor likevel trodde at man kunne heve seg over korrupsjonen.

– Antagelsen var at man kunne bade i grumsete vann, men likevel forbli ren. I ettertid har vi sett flere eksempler på at det ikke har vært så enkelt, sier Myrseth, og trekker frem saken i India der Telenor ble fratatt lisensene sine fordi partneren deres hadde skaffet dem på korrupt vis.

– Et omdømme-fall

Korrupsjonsekspert Kjell-Ola Kleiven i Risk Information Group mener kursfallet for Telenor torsdag er et «omdømme-fall».

– Det er klart at det er det. Utviklingen i mediene og etterforskningen vil påvirket utviklingen videre, sier Kleiven til E24.

Kjell-Ola Kleiven i Risk Information Group

Knut Falch

– Men man burde ha forventet det ut fra det som har ligget der. Man kunne vært mer å offensiven hvis man hadde vært mer transparent, legger han til.

Han mener det at Telenor suspenderer ledere og i tillegg innrømmer å ha holdt informasjon tilbake setter selskapet i et dårlig lys.

– Men hva risikerer Telenor?

– Det kommer jo litt an på øynene som ser. Men jo mer man ser på denne saken, jo mer minner det om TeliaSonera-saken, sier Kleiven.

Svenske TeliaSonera er selv direkte involvert i Usbekistan, mens Telenor er involvert i landet via Vimpelcom. Kleiven tror likevel ikke rettslig forfølgelse av Telenor er en veldig aktuell problemstilling og at det vil være bra for Telenor om de kommer ut av granskingen med positivt fortegn.

– Men internasjonalt kan dette får konsekvenser for oppfatningen av Telenor som aktør. Det som fort kan skje er at man havner som et svartelistet selskap. Det er mer nærliggende enn rettslig forfølgelse, sier Kleiven.

Og dersom Telenor blir «svartelistet» kan det gå konsekvenser for Telenors muligheter til å ta opp lån fra banker og finansmarkedet og også påvirke aksjekursen om investorer velger å holde seg unna som følge av Vimpelcom-saken.

– Det er noe av det verste som kan skje, sier han.

I tillegg kan endringen av oppfatningen om Telenor som et «rent» selskap gjøre at selskapet vil bli utsatt for mer gransking og større skepsis i andre land de opererer i.

Økokrim fikk nei i to instanser

I forrige uke ble tidligere konsernsjef Jo Lunder pågrepet og forsøkt varetektsfengslet av Økokrim. Han er siktet i forbindelse med utbetalinger til Takilant på i alt 30 millioner dollar tiden etter at han ble konsernsjef i Vimpelcom i 2011.

Både tingretten og lagmannsretten avviste Økokrims begjæring om varetektsfengsling.

Få oversikt: Dette er Vimpelcom-skandalen

I Norge har saken så langt kostet tidligere styreleder i Telenor Svein Aaser sin posisjon. Han gikk på dagen etter at næringsminister Monica Mæland uttrykte mistillit etter at det kom frem ny informasjon som burde blitt fortalt til departementet og til kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget.

Telenors mangeårige konsernsjef Jon Fredrik Baksaas, som gikk av i august, har avsluttet alle sine konsulentoppdrag for det norske teleselskapet.

Vimpelcom har lenge vært en belastning for Telenor. I begynnelsen av oktober ble det kjent at Telenor ønsker å selge sin eierandel på 33 prosent i mobilselskapet.

Les også

– Den nye Telenor-ledelsen viser positive signaler

Les også

Stepper inn som Telenors finansdirektør: Må trekke seg fra VimpelCom-styret

Les også

Ransaket huset til Lunder torsdag

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Veon (tidl. Vimpelcom)

Flere artikler

 1. Fristilte direktører gir fritt fall for Telenor-aksjen

 2. Telenor suspenderer fire toppfolk

 3. – Krevende å lese om Telenor-medarbeideren som varslet i 2011

 4. Annonsørinnhold

 5. Analytikere: Aksjemarkedet frykter økonomisk smell for Telenor

 6. Telenor avslutter konsulentavtale med Baksaas