Siste innspurt i Aksje-NM 2017: Dette bør du vite før konkurransens siste dag

På Aksje-NMs siste dag kommer et rush av resultater. Blant 45 selskaper som slipper tall denne dagen, finner vi mange Aksje-NM-favoritter.

AKSJESPILL: I Aksje-NM spiller deltakerne med fiktive penger og reelle kurser på aksjer notert på Oslo Børs. Vinneren av konkurransen kåres tirsdag etter at Børsen har stengt.

Foto: Ole Gunnar Onsøien NTB scanpix
Publisert:,

Tirsdag, på Aksje-NMs siste og avgjørende dag, slipper hele 45 selskaper notert på Oslo Børs sine kvartalsrapporter for fjerde kvartal.

Blant Aksje-NM-deltakerne er det kanskje knyttet mest spenning til Archer, Deep Sea Supply, Havila Shipping, Hiddn Solutions, I. M. Skaugen, Nordic Nanovector, Questerre, Seadrill, Sevan Drilling og Solon – alle disse blant de mest omsatte så langt i konkurransen.

Ifølge finansanalytiker Thomas Nygaard er det flere av disse som ligger an til potensielt store bevegelser tirsdag.

– Når det kommer så mye informasjon på en gang, og tidshorisonten for investeringene er så kort, er det nesten en helt umulig oppgave å se på fundamentale forhold, sier Nygaard.

– Mye er allerede priset inn av markedet, så det skal være noe som er helt annerledes enn forventningene for å overraske. Vi som driver med kvantitativ analyse mener måten å gjøre det bedre enn markedet på er å bruke statistikk og akademisk forskning til å sortere etter, sier han.

Fikk du ikke med deg Aksje-NM 2017? Fortvil ikke, Aksjeligaen starter opp igjen om kort tid. Mer informasjon kommer snart.

Bruker kvantitative faktorer

Nygaard bruker kvantitative faktorer til å si noe om hvordan en aksje sannsynligvis vil gjøre det i perioden fremover. Han har rangert alle aksjene notert på Oslo Børs etter hvor godt de scorer på de fire kvantitative effektene momentum, seasonality, reversal effect og volatilitet. I tillegg ser han på PEAD-effekten (se faktaboks).

For Aksje-NM-deltakere som skal forsøke å ta gevinst siste dag, vil ikke PEAD-effekten få noen betydning, ettersom effekten først kan vurderes på sluttkurs samme dag som tallfremleggelse. Det som imidlertid kan være et poeng for deltakerne, er å følge med på de mest volatile aksjene blant dem som slipper tall denne dagen. Disse kan få svært store bevegelser.

Interessert i aksjehandel? Diskuter aksjer, markedet og Aksje-NM på Aksjeforum!

Scorer på volatilitet og momentum

Nygaard har sortert selskapene som slipper tall tirsdag etter hvor volatile de er, og på hvor godt de scorer på momentum og på seasonality.

– Vi finner da noen aksjer som kommer helt på topp. I. M. Skaugen, Archer og PCI Biotech er alle svært volatile, og scorer i tillegg godt på momentum. I tillegg har vi Nano, som ikke er like volatil, men som likevel kommer høyt på momentum-listen, forteller han.

– I og med at disse er så volatile, og kommer med tall, ville jeg fulgt med på disse tirsdag, og for de som vil ta risiko, kan dette være aksjer å satse på den siste dagen av konkurransen. Jeg ville imidlertid ikke anbefalt disse for en langsiktig investeringsstrategi, selv om det å satse på aksjer som har gjort det bra det siste året, statistisk sett gir meravkastning, sier han.

«Vinn eller forsvinn»

Flere Aksje-NM-deltakere har fortalt at de går for en «vinn eller forsvinn»-strategi i innspurten av konkurransen.

Blant dem er ekspertdeltaker Nicolay Steensen, som venter på kvartalstallene fra Solon Eiendom, en aksje han har vært trofast mot siden første dag av konkurransen.

– Solon kommer med kvartalstall 28. februar, siste dag i konkurransen, og vil kunne avgjøre en god eller dårlig avkastning for min del, sa Steensen før helgen.

Studentlaget Børsgruppen Aktie fra Handelshøyskolen BI Nydalen kjører strategien fullt ut:

– Det kommer ekstremt mange selskap med tall den siste dagen av konkurransen, så det blir nok en avgjørende dag for oss. Vi kommer til å sette alle pengene våre i fire selskaper, så da er det nok vinn eller forsvinn for vår del, sa porteføljeforvalter Brage Krogsrud på fredag.

En som imidlertid ikke kommer til å foreta seg noe den siste dagen, er ekspertdeltaker og daytrader Svend Egil Larsen. Han befinner seg for tiden i den franske alpebyen Chamonix.

– Jeg ønsker alle de andre lykke til med strategien, men dette er noe man ikke bør gjøre i den virkelige aksjeverdenen, sier Larsen, som ligger an til å ta førsteplassen i ekspertligaen med en avkastning på 12,01 prosent.

Vinneren av Aksje-NM 2017 kåres etter at Oslo Børs har stengt tirsdag. Vinneren får 12.500 kroner i fondet FORTE Trønder fra Forte Fondsforvaltning.

Les også

Slik kan du spare tusenvis årlig på aksjehandel

Les også

Børsgruppen Aktie med kjempe-comeback i studentligaen:
– Nå blir det vinn eller forsvinn!

Les også

Simon Skjong tok andre ukesseier: – Det var en overraskelse

Her kan du lese mer om