Kronen nær sterkeste kurs på ett år

Analytikere tror kronen snart ser 8-tallet mot euroen, noe som blir første gang på ett år.

KRONELØFT: Torsdag styrker kronen seg mot euroen.
 • Kristin Norli
 • Mathias Vedeler
Publisert:

Den overraskende Opec-avtalen skaper håp om en mer stabil oljepris, og dermed styrker troen på norsk økonomi seg. Det gjør også at kronen styrker seg torsdag morgen.

Siden Opec-avtalen ble kjent onsdag kveld, har prisen på en euro ligget på rundt 9,01 kroner i spotmarkedet, men så langt er ennå ikke det symbolske 9-kronersmerket brutt.

Kronen har ikke vært sterkere og euroen ikke billigere på cirka ett år. Sist vi så en euro gå for under 9 kroner var i fjor på sensommeren.

– Skal ikke ytterligere opp

Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets tror vi snart kan se 8-tallet for euroen. Kronen vil fortsette å svinge i takt med oljeprisen, sier han.

Men han har ikke tro på at den skal ytterligere opp derfra.

– For at kronen skal ytterligere opp, må vi ha så gode nøkkeltall fra norsk økonomi at markedet begynner å ta bort sannsynligheten for at renten skal kuttes. Det tror jeg er altfor tidlig. Min holdning er fremdeles at vi må ha en liten sannsynlighet for rentekutt, sier Knudsen.

Også dollaren er blitt billigere de siste timene. En dollar koster 8,0440 kroner i øyeblikket, men har i natt vært nede på 8,02 kroner. Heller ikke mot dollar har kronen vært sterkere siden i fjor – vi må tilbake til mai 2015 for å se lignende kurser.

Det samme gjelder svenskekronen, som ikke har vært billigere siden september i fjor. 100 svenske kroner koster i valutamarkedet om lag 93 norske torsdag.

Her er bakgrunnen for kronestyrkelsen: Oljeprisrally etter meldinger om Opec-avtale

Ser 8-tallet

Også Nordea tror kronen snart ser 8-tallet mot euroen.

«Vi har lenge pekt på at forholdene i norsk økonomi og rentedifferansen tilsier en sterkere krone, se for eksempel «Earth calling EURNOK». Selv om valutamarkedet kan ha vært enige i det, har kanskje frykten for et nytt oljeprisfall holdt en del aktører unna», skriver Nordea i en morgenrapport.

«Med nattens Opec-avtale tar man bort noe av nedsiden i oljeprisen og dermed noe av oppsiden i euro mot krone. Vi blir ikke veldig forundret om vi ser EURNOK på 8-tallet snart», skriver meglerhuset.

Knudsen i Handelsbanken mener rundt ni kroner mot euroen og åtte mot dollaren fremdeles er «noenlunde komfortabelt» for norske bedrifter.

– Men store endringer på kort tid innebærer også usikkerhet for bedriftene. Jeg har forståelse for at flere nå begynner å oppfatte situasjonen som noe mer ukomfortabel, sier han.

Her er kronebevegelsene det siste døgnet for utvalgte vekslingskurser:

Prisen på euro målt i kroner:

Prisen på svenske kroner målt i norske:

Prisen på dollar målt i kroner:

Les også

Svensk valutafall etter «fryktelige» handelstall

Les også

Britiske selskaper vurderer brexit-flukt

Les også

Da Norges Bitcoinforening åpnet konto i DNB gikk alarmen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Valuta
 2. Økonomi
 3. Svensk krone
 4. Euro

Flere artikler

 1. Kronehopp denne uken: – Markedet har undervurdert styrken i norsk økonomi

 2. Eksperter ser kronesvekkelse etter nyttårsrally

 3. Tror kronen vil være svak tross rentehopp

 4. – Et uvanlig år for kronekursen

 5. Valutastrateg tror kronen kan nå 10-tallet mot euro