Statoil i USA nærmer seg ambisiøst mål

Statoils USA-sjef Torgrim Reitan nærmer seg målet om lønnsom drift ved en oljepris på 50 dollar fatet neste år.

KUTTER MER: Torgrim Reitan, USA-direktør og tidligere finansdirektør i Statoil, trenger nå i snitt en oljepris på 66 dollar fatet for å tjene penger på selskapets produksjon i USA. Innen neste år skal han ned på 50 dollar fatet.

Foto: Marius Lorentzen E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Statoil har ambisiøse planer for å få USA-virksomheten til å gå i pluss.

Statoils USA-sjef Torgrim Reitan sa i fjor at virksomheten skulle tjene penger ved en oljepris på 50 dollar fatet i 2018, og at han hadde fått dette ned til 79 dollar fatet.

– Nå er vi på 66 (dollar fatet), så vi er godt i gang med de forbedringene, og alle planene våre sier at vi skal være i stand til å nå målene våre, sier Reitan til E24.

I 2014 trengte virksomheten i USA en oljepris på hele 90 dollar fatet for å være lønnsom.

Amerikansk lettolje, eller WTI, handles til rundt 52 dollar fatet.

Statoil har gått gjennom en hestekur de siste årene, noe konsernsjef Eldar Sætre mener har fundamentalt endret selskapets forutsetninger for å tjene penger.

Les mer: Statoil setter sluttstrek for investeringskuttene

Men virksomheten i USA har fortsatt en jobb å gjøre for å komme fra lønnsomhet ved 66 dollar fatet til lønnsomhet ved 50 dollar fatet, sier Reitan.

– Dette er mål som vi har satt for 2018, så vi jobber knallhardt for å gjøre dette så lønnsomt som mulig. For 2016 kom vi på 66, da var målet vårt 70, så vi ligger litt foran det som er planen, sier Reitan.

Reitan er tidligere finansdirektør i Statoil, og har vært nevnt sammen med teknologisjef Margareth Øvrum og utenlandssjef Lars Christian Bacher som en mulig ny toppsjef for selskapet når Eldar Sætre en gang fratrer.

Les også

Statoil-sjefen: – Selskapet er fundamentalt endret

Taper penger

Reitan tok over ledelsen for virksomheten i USA etter Bill Maloney i 2015, etter at selskapet hadde tatt store nedskrivninger.

Statoil har holdt på i mer enn ti år i USA, etter å ha kjøpt eiendeler i Mexicogolfen fra Encana i 2005. Fra 2007 av gjorde selskapet flere milliardkjøp av olje- og gassfelt på land samtidig med oppturen i globale oljepriser.

Siden falt olje- og gassprisene, og da ble eiendelene i USA mindre verdt. Men selve driften gir penger i kassa for Statoil, selv om det på papiret går med tap.

– Kontantstrømmen er helt klart positiv. Grunnen til at det blir et negativt resultat er at vi har store avskrivninger av historiske kostnader, sier Reitan.

– Vi har faktisk økt våre mål på cash-margin frem mot 2018 fra ti dollar fatet til 12,5 dollar per fat, sier han.

Les også

Reitan til USA

Øker produksjon

Selskapets produksjon på land i USA er på 212.000 fat oljeekvivalenter per dag, mens selskapets produksjon offshore er på 58.000 fat per dag fordelt på seks felt.

Med dagens planer vil Statoil øke den totale USA-produksjonen til 360.000 fat per dag i 2018, hjulpet av nye offshore-felt i Mexicogolfen.

– Vi fokuserer på bunnlinjen og lønnsomhet og inntjening, så blir produksjonen det det blir, alt etter hvor lønnsomt det er, sier Reitan.

– Den produksjonsveksten som vi vet ganske sikkert kommer, det er en økning offshore i Mexicogulfen fra 60.000 fat til rundt 100.000 fat de neste årene. Onshore blir det også en økning, men noe mer forsiktig økning, sier han.

Les også

Statoil-resultatet skuffer: Nye nedskrivninger utenlands

Han antyder en vekst på 40.000 til 50.000 fat per dag fra produksjon på land i USA.

Tidligere hadde selskapet mål på 500.000 fat per dag, men disse målene er ikke lenger relevante i dagens situasjon og måtte derfor legges bort, ifølge Reitan.

Mer effektiv

Reitan har nedbemannet og omorganisert for å kutte kostnader, men kostnadene er også redusert på grunn av mer effektive operasjoner.

– Først og fremst er det bedre operasjoner, mye mer effektive operasjoner. Vi snakker om kostnadene ved å drifte, det har vi klart å halvere på to år, altså unit of production cost», sier Reitan.

Selskapet har også økt utvinningsgraden med 41 prosent, sier han.

Les også

Statoil frykter ikke gjeldsspøkelset: Nå er det slutt på investeringskutt

Færre rigger

Selskapet reduserte fra ni rigger til fem rigger i 2015, og skulle ned i tre i 2016), og klarte å kutte boretiden per rigg.

– På ett punkt var vi oppe i 25 rigger, for en stund tilbake. Vi tok det helt ned i et minimum på tre rigger i fjor, sier han.

– Nå har vi fem rigger, vi to i Bakken, to i Eagle Ford og vi har en i Marcellus, og vi ser at vi er i stand til å vokse denne virksomheten sånn gradvis og sakte med det riggantallet, og så gir det stor fleksibilitet til å gå opp og ned etter behov, sier han.

Mer lønnsomme brønner

Statoil anslår at tre prosent av selskapets brønner i USA var lønnsomme ved en pris på under 50 dollar fatet i 2015. Nå er 40 prosent av brønnene lønnsom ved en slik pris, og Reitan tror det kan bli høyere.

– Vi har en stor del av porteføljen som vi ikke har begynt å arbeide med ennå som har en høyere break even, sier Reitan.

– Her kommer vi til å jobbe veldig tett med det tekniske miljøet i Statoil og Margareth Øvrums enheter, for her trenger vi å bruke ny teknologi, her må vi teste ut nye konsepter innen komplettering, skjønne hvordan frackingen eller oppbrekkingen av reservoarene fungerer, sier han.

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Olje og gass
 3. USA
 4. Dollar
 5. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Kuttet seg til lønnsomhet i USA: – Har våknet noen ganger og vært svett i nakken

 2. Betalt innhold

  Tjener penger for første gang som Statoils USA-sjef

 3. Betalt innhold

  Disse kan klatre til topps i Equinor

 4. Annonsørinnhold

 5. Lønnshopp på to millioner for Eldar Sætre

 6. Betalt innhold

  Disse kan bli ny Equinor-sjef