Inspirert av Bank Norwegian: Flyinvestor Per Braathen starter bank

Fly- og reiselivsinvestor Per Braathen starter bank under navnet BRA Bank ASA, og vil tilby forbrukslån og kredittkort i Norge og Sverige.

STORE PLANER: Flyinvestor Per G. Braathen og selskapet hans Braganza AB vil starte bank. Nå har de fått tillatelse fra Finansdepartementet.
Publisert:

Per G. Braathens selskap, Braganza AB, har fått tillatelse til å starte bank i Norge.

Braathen er del av familien som drev flyselskapet Braathens Safe og har vært leder for Saga Solreiser, men har de siste årene drevet som heltids investor.

BRA Bank skal tilby forbrukslån, kredittkort og fakturaløsninger for netthandel, og begynner etter planen med forbrukslån og innskudd i Norge allerede i sommer.

Markedet for forbrukslån i Norge er på rundt 100 milliarder kroner.

– Vårt mål er at etter to-tre års virksomhet skal vi ha en halv prosent av markedet i Norge og Sverige, sier daglig leder Geir Stormorken i Braganza AB til E24.

– Vi lanserer i Norge først med forbrukslån og innskudd, og så lanserer vi med BRA kredittkort og lojalitetsprogram til høsten, sier han.

Braathen er storeier i flyselskapet BRA, eller Braathens Regional Airlines. Selskapet er resultatet av en sammenslåing av flere mindre flyaktører i 2016, og flyr til 13 destinasjoner fra Stockholm.

Inspirert av Bank Norwegian

– Dette ligner på det Bjørn Kjos gjorde med Bank Norwegian?

– De er åpenbart en av de vi har hentet mest inspirasjon hos, sier Stormorken.

– Kombinasjonen av lojalitetsprogram i flyselskap og kredittkort har vist seg å fungere, sier han.

Han mener at selskapet har et godt utgangspunkt for å tilby blant annet kredittkort gjennom lojalitetsprogrammet i flyselskapet BRA som har 400.000 svenske medlemmer.

– Vi har jo sett at med de volumene vi har i noen av våre virksomheter, der de største er flyselskapet og Ticket, så er vi så store at det å være med å finansiere kundenes kjøp er en god forretningsidé, sier Stormorken.

Han blir styreleder i BRA Bank, mens Morten Grusd blir konsernsjef. Grusd kommer fra Ikano Bank, som eies av Kamprad-familien som også eier Ikea.

Les også

Kraftig økning i søknader om forbrukslån

Vil sikre seg partnere

Til å begynne med vil banken tilby tjenester i samarbeid med BRA, men målet er ifølge Braganza å sikre seg avtaler med andre aktører etter hvert.

– Det er fundamentalt for denne banken å kunne jobbe med partnere. I første omgang skal vi jobbe med Braganzas flyselskap BRA i Sverige, men vi har også diskusjoner med andre strategiske partnere for å distribuere kredittkort, løsninger innen e-handel og vanlige konsumentlån, sier Stormorken.

Bankens mål er ifølge Stormorken å kunne tilby både kredittkort, fakturaløsninger og forbrukslån i både Norge og Sverige i løpet av 12 måneder.

Det har kommet en rekke aktører til i det raskt voksende markedet for forbrukslån og refinansiering de siste årene, inkludert navn som Bank Norwegian, Monobank og Easybank.

– Vi blir en liten aktør i dette til å begynne med, sier Stormorken.

Les også

Kraftig vekst i forbrukslån i fjor

Får eie 20 prosent

Finansdepartementet har gitt BRA Bank ASA tillatelse til å starte opp, ifølge en melding. Braganza søkte om å få eie inntil 25 prosent av banken, men departementet har satt et tak på 20 prosent eierskap.

Opprinnelig var det selskapet Prosjekt Novo AS som søkte om tillatelse til å starte banken.

– Det var noen andre private initiativtakere som startet denne prosessen, og som kom til oss for et halvt år siden. Da tok vi over finansieringen av banken, sier Stormorken.

– BRA Bank er klar til å starte i løpet av sommeren. Alle teamene er på plass, og vi er klare til å starte, sier han.

Les også

Finans Norge vil ha oversikt over forbruksgjeld

Trenger flere eiere

Så langt er Braathens selskap alene om finansieringen, men flere må inn på eiersiden på grunn av begrensningen i eierskapet.

– Så langt er det Braganza som finansierer dette, men vi må ha inn andre. Vi må ha inn 300 millioner i kapital, sier Stormorken.

– Vi har begynt å sondere markedet, for vi har lyst til å finne en håndfull investorer som kan ta rundt 10 prosent hver. Så må vi ha en spredningsemisjon etter hvert, sier han.

Tillatelsen fra norske myndigheter gir Bra bank mulighet til:

  • Mottak av innskudd og andre midler
  • Utlånsvirksomhet
  • Betalingsformidling
  • Utstedelse og forvaltning av betalingsmidler som kredittkort

Startkapitalen skal være på minimum 290 millioner kroner, bestående av ren kjernekapital, ifølge tillatelsen.

Begrenser eierskapet

Før banken skal startes opp skal det gjennomføres en spredningsemisjon.

Før oppstart må Finanstilsynet også vurdere om bankens ledelse er egnet, og gi sin godkjenning av dem.

Banken må også fastsette rutiner mot hvitvasking og terrorfinansiering, som skal godkjennes av Finanstilsynet. Også bankens vedtekter må godkjennes av tilsynet.

Publisert: