Investeringsdirektør har tro på kryptovaluta, men: – Tipper bitcoin på lang sikt skal i null

Investeringsdirektør Stig Myrseth blir ikke overrasket om Oslo Børs snart gripes av kryptofeber.

ELLEVILT: Prisen på kryptovalutaer som bitcoin har vært utsatt for enorme svingninger i år.

Foto: Justin Tallis AFP
 • E24
 • Hans Henrik Torgersen
Publisert:

2017 var året da kryptovalutaer fikk sitt store gjennombrudd, skriver investeringsdirektør Stig Myrseth i årets siste ukesrapport.

Meningene om de digitale pengene har vært mange, men delte.

Og sist ut av finansekspertene til å kommentere det elleville året, ikke minst for bitcoin, er Myrseth i Dovre Forvaltning.

Han har i ukesrapporten tatt for seg kryptovaluta, og hvordan han tror blokkjedeteknologi kan representere pengenes neste evolusjon.

Samtidig som han peker på fire konkrete fordeler med å bruke blokkjedeteknologi – ser han også en nedside i bitcoin, den mest populære av alle kryptovalutaer.

Stig Myrseth, sjef og grunnlegger av Dovre Forvaltning

Foto: Gediminas Zilinskas

– Så er det bare å kjøpe bitcoin? Snarere tvert imot. På lang sikt tipper jeg imidlertid den skal i null. Som førstemann ut har bitcoin fått enorm drahjelp av sitt merkenavn. Ulempen ved å være eldst, er imidlertid at koden begynner å bli utdatert samtidig som det anarkistiske styringssystemet gjør det vanskelig å oppdatere den, skriver Myrseth.

Han mener det er en solid sjanse for at hysteriet og feberen rundt kryptovaluta også kommer til å prege markedene godt inn i 2018.

Les også

Bankkunder lurt for mange hundre tusen i bitcoin-svindel

De fire fordelene han peker på er:

 • Muligheten til å eliminere banken som mellommann i transaksjoner
 • Lavere risiko for devaluering og hyperinflasjon
 • Blokkjedeteknologi er potensielt svært robust
 • Kryptovaluta har global rekkevidde – kan bli verdensvaluta

Store bevegelser

Heller ikke i romjulen har kursbevegelsene i kryptovalutaen bitcoin tatt noen pause.

Tirsdag var bitcoin over 16.000 dollar, mens den var på vei mot 17.000 dollar dagen etterpå. Onsdag morgen koster en bitcoin 16.881 dollar, opp 9,45 prosent, ifølge Coinbase.

Stemmene i debatten om hvorvidt kryptovalutaer er overpriset, og i verste fall en boble, spriker og påvirker markedet, ifølge Bloomberg.

Fredag raste bitcoin-kursen under 11.000 dollar, og ble handlet for 10.400 dollar på det laveste. Siden bunnivået er prisnivået opp 50 prosent.

minE24 er Norges eneste app med komplett kursliste over kryptovalutaer. Lurer du på hvor mye bitcoin er verdt nå? Last ned appen i App Store eller Google Play, og hold deg oppdatert!

Les også

Det utrolige bitcoin-året 2017

Ser snev av kryptofeber på Oslo Børs

2017 var også året da euforien nådde børsene, med kraftig kursoppgang for selskaper som ga investorene varierende grad av eksponering mot kryptovalutaer.

Her hjemme har gruveselskapet Element, tidligere Intex Resources, kastet seg på bølgen ved å utstede sin egen kryptovaluta sikret i råvarer.

– Den meteoriske oppgangen til bitcoin og andre kryptovalutaer har skapt en enorm begeistring og interesse for temaet i brede lag av befolkningen. Få ting er egnet til å pirre fantasien mer enn penger og revolusjonerende teknologier, skriver Myrseth.

– Blockchain og kryptovalutaer vil fortsette å prege nyhetsbildet i 2018, og jeg blir ikke overrasket om Oslo Børs gripes av kryptofeber snart, fortsetter han.

Myrseth viser til at selskaper som Opticom gikk fra en anonym tilværelse til børsrakett under internettboblen, og utelukker ikke at slike historier kan dukke opp igjen.

– Kanskje et blockchain-relatert selskap vil prestere noe lignende i årene fremover? I 2018 kan det være rasjonelt å være irrasjonell.

Les også

Slik forklarer du bestemor hva bitcoin er under julemiddagen

Les også

Er dette tidenes bitcoin-veddemål?

Les også

Ekspert om bitcoin-fallet: – Kun krise for daytradere

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin
 2. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Forvalter om ny bitcoin-teknologi: Kan bli en «game changer»

 2. Det utrolige bitcoin-året 2017

 3. 92 av de 100 største kryptovalutaene faller i pris

 4. Skatteetaten vil fange krypto-syndere

 5. Bitcoin 70 prosent opp på en måned: Kryptovinteren er over