Siste opptreden som Fed-sjef: Yellen rører ikke renten

Janet Yellen holdt renten i ro på sitt siste rentemøte som sentralbanksjef i USA, men venter at inflasjonen skal noe opp. Det kan gi rom for nye rentehevinger.

SISTE BESKJED: USAs sentralbanksjef Janet Yellen legger frem sin siste renteavgjørelse før hun går av etter bare én fireårsperiode. Nå tar Jerome Powell over som sentralbanksjef.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Sentralbanken Federal Reserve holder renten uendret i intervallet 1,25 til 1,5 prosent.

Det kommer frem i en melding fra banken onsdag.

Det blir ingen pressekonferanse etter dagens avgjørelse. Banken har bare pressekonferanse på annethvert møte.

Renten har vært hevet fem ganger i avtroppende Janet Yellens periode som sentralbanksjef, etter syv år på rekordlave 0,25 prosent.

«Arbeidsmarkedet har fortsatt å styrke seg og den økonomiske aktiviteten stiger i solid takt. Fremgang i sysselsetting, husholdningenes forbruk og næringslivets investeringer har vært solide, og arbeidsledigheten har holdt seg lav», skriver banken.

Fortsatt holder inflasjonen seg under målet på to prosent, men banken sier nå at prisveksten trolig vil øke fremover.

«Tolvmånedersveksten i inflasjonen er forventet å stige i år, og stabilisere seg rundt komiteens mål på to prosent på mellomlang sikt», skriver Federal Reserve.

Utsagnet om at inflasjonen skal opp kan være et signal om at renten skal heves igjen på neste rentemøte den 20. og 21. mars, skriver Marketwatch.

Fire år ved roret

I fire år har Janet Yellen hatt hånden på rattet i verdens viktigste sentralbank, Federal Reserve.

Onsdag avsluttet hun sitt siste rentemøte som sjef, etter at president Donald Trump valgte å ikke forlenge mandatet hennes i fire år til.

De siste tiårene har hennes forgjengere som regel fått sitte i to perioder.

Under Yellen har banken også sakte men sikkert begynt å heve styringsrenten. I desember 2015 kom det første løftet til 0,5 prosent.

Siden da har banken løftet renten fire ganger til. Senest i desember økte Federal Reserve styringsrenten med et kvart prosentpoeng til mellom 1,25 prosent og 1,5 prosent.

Les mer: USAs sentralbank hever renten (13. desember 2017)

Da Yellen tok over som sjef etter Ben Bernanke i februar 2014 hadde forgjengeren holdt styringsrenten på rekordlave 0,25 prosent siden desember 2008, et grep som skulle få økonomien i gang igjen etter finanskrisen.

Federal Reserve har også kjøpt rentepapirer for rundt 4.000 milliarder dollar for å stimulere økonomien. I oktober begynte banken å kvitte seg med disse.

Les også

USAs sentralbank hever renten

Bedre vekst

Årsaken til rentehevingene er at arbeidsmarkedet har forbedret seg og at den økonomiske aktiviteten øker. Arbeidsledigheten i USA har ikke vært lavere på 17 år.

Det har vært stor usikkerhet rundt hvordan sentralbankene i USA, eurosonen og Japan skal klare å normalisere den eksperimentelle og ekstremt stimulerende rentepolitikken de har ført i årene etter finanskrisen.

Federal Reserve-medlemmene venter flere renteøkninger i 2018, men dette kommer an på USAs vekst og ikke minst utviklingen i inflasjonen, hvor målet er 2 prosent årlig prisvekst.

Fortsatt mye usikkerhet

Normalt vil økende aktivitet i økonomien løfte lønns- og prisveksten, men inflasjonen i USA har lenge ligget under målet, noe som forvirrer mange eksperter.

Tross ti år med ultralave renter ligger styringsrenten i USA fortsatt godt under «normalen». I gjennomsnitt har USAs styringsrente vært på 5,75 prosent mellom 1971 og 2017, ifølge Trading Economics. Toppen ble nådd i 1980 da renten var på 20 prosent, etter flere år med høy inflasjon.

De lave rentene kan ha uheldige konsekvenser. Frykter er at lave lånekostnader gir kunstig oppgang på børsene og i eiendomsmarkedene, og fare for finansielle bobler som kan skape stor skade hvis de sprekker.

Ettermælet avhenger av fremtiden

Yellen skal nå etterfølges av Jerome Powell som sentralbanksjef.

Det er ikke ventet at han vil endre vesentlig på Yellens strategi med å gå varsomt frem med rentehevingene for å unngå nye tilbakeslag i økonomien.

Yellens ettermæle avhenger av hva som skjer i de kommende årene, påpeker Wall Street Journal.

Avisen peker på at Alan Greenspan ble hyllet da han gikk av som sentralbanksjef i 2006, men at rentepolitikken hans havnet i et nytt lys da USAs boligboble sprakk og utløste den store finanskrisen i 2008.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Rentemøte i Fed
 2. Janet Yellen
 3. Dollar
 4. Donald Trump
 5. Rente
 6. USA

Flere artikler

 1. Den amerikanske sentralbanken hever renten

 2. – Må de kjøre økonomien inn i en resesjon, så gjør de det

 3. – Alt annet enn en heving vil være en sensasjon

 4. USA hever renten og varsler kraftig videre renteoppgang

 5. USA hever renten med 0,5 prosentpoeng