DNB-sjefen spår lysere tider: Men fortsatt tøft for rigg og supply

DNB skriver opp verdier på utlån til olje og offshore og mener optimismen er på vei tilbake. Men deler av bransjen vil fortsatt ha det tøft, tror storbanken.

LYSERE TIDER: Det ser lysere ut for oljebransjen og norsk økonomi, ifølge DNB-sjef Rune Bjerke, som torsdag la frem sterkere kvartalstall enn ventet for første kvartal. Men for deler av rigg- og supplynæringen vil det ta noe lengre tid før veksten kommer.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

DNB leverte sterkere kvartalstall enn ventet torsdag.

Årsaken er blant annet bedre vekst i Norge, og det at optimismen er tilbake i oljebransjen.

Konsernsjef Rune Bjerke er fortsatt bekymret for deler av bransjen, særlig rigg- og supplynæringen, men først og fremst mener han at det lysner.

– Vi opplever jo at investeringsaktiviteten øker, det bores flere brønner, det er større etterspørsel etter servicetjenester til dem som driver med utvinning av olje, sier Bjerke til E24.

– Vi opplever at også riggselskapene og supply- og servicebåtene får flere oppdrag. Det totale bildet ser lysere ut, sier Bjerke.

Bankens resultat etter skatt for første kvartal gikk opp med 1,1 milliarder kroner fra i fjor, til 5,65 milliarder kroner.

Årsaken var blant annet økt optimisme i norsk økonomi, og banken meldte om både høyere renteinntekter, lavere kostnader og lavere tap på utlån.

Les mer: DNBs pangresultat kan starte nytt kursløft (for abonnenter)

– Fortsatt ganske tøft

Oljesektoren har vært gjennom en hestekur med kostnadskutt og effektivisering etter flere år med lave oljepriser, og er blitt mye mer effektiv og konkurransedyktig, påpeker DNB-sjefen.

Men til tross for at oljeprisen har steget betydelig og torsdag handles til over 74 dollar fatet, tror ikke Bjerke at alle deler av oljesektoren kan friskmeldes ennå.

Les også

Sterkere tall fra DNB

– Innenfor noen segmenter vil det fortsatt være ganske tøft, sier han.

– Det er fortsatt for mye kapasitet i supply- og servicesektoren, og det er fortsatt noen riggselskaper som ikke er ordentlig restrukturert. Men vi er definitivt gjennom det verste, og vi har posisjonert oss godt for de utfordringene vi kommer til å møte, legger han til.

Løftes av kronen

I tillegg til effektiviseringen av oljebransjen, har også norske eksportbedrifter hatt en betydelig fordel av en gunstig kronekurs, påpeker DNB-sjefen.

– Kronekursen har blitt betydelig svekket mot dollar mot euro. Det gjør jo at i tillegg til at man har blitt mye mer effektive, så er den norske effektiviteten relativt sett mye bedre, som følge av at man får litt push fra den relative valutaendringen. Så dette lover godt, sier han.

Da Bjerke la frem kvartalstallene for ett år siden, skrev selskapet ned verdier for 562 millioner. I årets første kvartal skrives verdiene opp med 330 millioner kroner. Innen olje, gass og offshore ble verdiene skrevet opp med hele 620 millioner kroner, motvirket av nedskrivninger i andre sektorer.

Les mer: DNB-Bjerkes nest verste tap

– Er dere ferdige med nedskrivningene?

– Det vil nok svinge litt fra kvartal til kvartal, men tapsbildet fremover ser betydelig lysere ut enn det gjorde for 12 måneder siden, sier Bjerke.

Les også

DNB ber Siv Jensen endre boliglånsreglene

Ikke store tap

DNB har tidligere beregnet sitt gjennomsnittlige lånetap over tid til rundt 17 basispunkter av bankens totale eksponering mot risikable lån, noe som ifølge Bjerke tilsvarer rundt 3,2 milliarder kroner per år.

– Det vi sier nå er at tapene for 2018, og sannsynligvis også 2019, vil bli lavere enn det, hvis det ikke skjer noe nytt, sier Bjerke.

– Dere sier ikke noe om hvor mye lavere?

– Nei, for med nye regnskapsregler vil vi slutte å gi guiding på tap. Vi gir så mye informasjon at det kan man regne seg frem til selv basert på de forventningene man har til fremtiden, sier Bjerke.

Stigende renter

Norges Bank legger ifølge DNB opp til fem renteøkninger fra nå til 2020, noe som i så fall vil få styringsrenten opp på 1,75 prosent mot slutten av 2020.

– Det ser lovende ut for veksttakten i økonomien både for veksttakten i 2018 og 2019. Så vil det som skjer i 2020 og 2021 være litt avhengig av hvor mange renteøkninger vi får, og hvordan de renteøkningene biter, sier Bjerke.

– Personlig så syns jeg totalbildet likevel ser veldig solid og robust ut. Du har inntektsvekst for landet, og du har inntektsvekst for husholdningene, sier han.

Banken venter årlig vekst på to prosent i perioden 2018 til 2020, opp fra 1,8 prosent i 2017. Veksten i fjor ble dratt opp fra året før av vekst i forbruk og eksport, betydelig økte boliginvesteringer og mindre negativ påvirkning fra oljesektoren.

Les også

Storbank freder brevgiroen

Tror på økt vekst

Boliginvesteringene i Norge nådde trolig toppen i 2017, tror DNB, og regjeringens pengebruk har ligget flatt. Men investeringer i næringslivet øker, og oljebransjen gjør comeback, noe som vil bidra til veksten sammen med fortsatt vekst i forbruk og eksport, tror banken.

Lønnsveksten vil øke fra 2,7 prosent i år til 3,2 prosent i 2020, tror DNB. Inflasjonen vil ligge på 1,5 prosent, som er under sentralbankens nye og nedjusterte inflasjonsmål på 2 prosent, tror banken.

Denne uken sådde Stortingets flertall tvil om utformingen av pengepolitikken, da de gikk mot regjeringens senkning av inflasjonsmålet fra 2,5 prosent til to prosent. DNB-sjefen syns ikke er bra hvis det blir forvirring rundt pengepolitikken.

– Det jeg tenker er at det er viktig at det ikke skapes usikkerhet og forvirring rundt norsk pengepolitikk, og at det er viktig at man har en tydelig og klar inndeling av roller og ansvar for den, sier Bjerke.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. DNB
  2. Aksjer

Flere artikler

  1. Sterkere tall fra DNB

  2. Betalt innhold

    Jo mer olje, desto større optimisme

  3. Olje, bank og fly sendte Oslo Børs til ny rekordnotering

  4. Tungvektere løfter Oslo Børs etter resultatrush

  5. Renterådet tror Olsen lar neste renteheving drøye til mars