Hydro satser på «grønt metall»

Aluminiumsgiganten Norsk Hydro lanserer sertifiserte lavkarbonprodukter i aluminium, slik at kundene skal vite at de handler grønt metall.

FERSKE PLANER: Norsk Hydro har kapitalmarkedsdag i London torsdag, og legger frem sine planer for de neste årene. Dette bildet er fra castingprosessen på Hydro Sunndal.
Publisert:

De nye produktene fra Hydro består som vanlig av aluminium, men det nye er at kundene får bekreftet at metallet er laget med bruk av vannkraft eller resirkulering.

Hydro sier ikke noe om hvor mye ekstra selskapet vil kunne kreve av kundene for det grønne metallet.

Et av de nye produktene er «Hydro 4.0», som er aluminium basert på vannkraft med maksimalt CO2-utslipp på fire kilo per kilo aluminium.

Utslippene skal måles gjennom hele prosessen, fra utvinning av bauksitt til raffinering av alumina og elektrolyse og støping av det ferdige metallet.

Et annet produkt er «Hydro 75R», aluminium som garantert inneholder minst 75 prosent resirkulert skrap.

Det kommer frem i materialet fra selskapets kapitalmarkedsdag i London torsdag.

– Ettersom vi kontrollerer alle deler av aluminiumproduksjonen selv, kan vi nå ta neste skritt ved å lansere sertifiserte, bærekraftige aluminiumprodukter, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Det er DNV GL som skal sertifisere produktene, det vil si å bekrefte at produktene som leveres holder det Hydro har lovet.

Dermed satser Hydro på at kundene skal fortsette å etterspørre produkter med lavt utslipp, i en tid hvor mange land og bedrifter tar offensive grep for å oppfylle Paris-avtalen fra 2015.

Selskapet har i år slått seg sammen med Sapa, som leverer aluminiumsprofiler, og åpnet en ny produksjonslinje for bildeler i lettmetall i tyske Grevenbroich.

Snart starter også produksjonen på Hydros nye pilotanlegg på Karmøy, som skal bidra til mer effektiv aluminiumsproduksjon.

Les mer: Hydro åpner milliardanlegg: Tør ikke patentere teknologien

Tror på etterspørselsvekst

Hydro har tidligere sagt at selskapet skal kutte kostnadene med 2,9 milliarder, men øker nå dette med 100 millioner kroner.

– Vi oppfyller vår strategi om høy verdiskaping langs hele den lange verdikjeden vår, samtidig som vi fortsatt satser på de ambisiøse forbedringsprogrammene, der vi nå har økt ambisjonen for perioden 2016-2019 til 3 milliarder kroner, sier Brandtzæg.

Torsdag legger Hydro også frem anslag på at veksten i etterspørsel etter aluminium blir på 2-3 prosent i året de neste ti årene.

– Vi anser tilbud og etterspørsel i det globale aluminiummarkedet som relativt balansert i 2017 og 2018, der underskuddet utenfor Kina øker mens Kina fortsatt har overproduksjon, sier Brandtzæg.

– Følgelig er en stor usikkerhetsfaktor i dette scenariet knyttet til i hvilken grad Kina vil følge opp sin intensjon om å redusere produksjonen gjennom vinteren av miljøhensyn, sier han.

Les mer: Hydro-sjefen venter strammere marked: Så stor er Kina-effekten

Les også

Hydro-sjefen venter strammere marked: Så stor er Kina-effekten

Vil bli karbonnøytralt

Hydro har som mål å bli karbonnøytralt i et livsløpsperspektiv innen 2020, og jobber nå med å kutte utslippene i egen produksjon og ekspandere resirkuleringen av skrap til aluminium.

– Vi jobber allerede tett med kunder for å oppnå CO2-reduksjoner gjennom bruk av metallet vårt, som for eksempel ved å tilby aluminiumløsninger for lettere og mer drivstoffeffektive biler, sier Hilde Merete Aasheim, leder for Hydros forretningsområde Primærmetall.

– Med de nye lavkarbonsertifikatene kan vi tilby kundene våre et nytt sett med verktøy som kan hjelpe dem å oppfylle egne ambisiøse klimastrategier, og sammen kan vi jobbe for en framtid med lave utslipp i industrien generelt, sier hun.

Les mer: Her er Hydros hodepiner: – Vi er ikke «happy»

Les også

Her er Hydros hodepiner: – Vi er ikke «happy»

Høyere priser

I årets ni første måneder sett under ett leverte Hydro et underliggende resultat før skatt på 7,66 milliarder kroner, fra 4,60 milliarder kroner i de første ni månedene i fjor. Det underliggende resultatet ses på som det beste målet på selskapets utvikling.

Årsaken til bedringen i resultatet var høyere priser, delvis motvirket av høyere råvarekostnader og valutaeffekter.

Selv om Norsk Hydro fikk en 1 prosent høyere aluminiumspris på 1.921 dollar per tonn i tredje kvartal enn i andre kvartal, så var prisen ned 5 prosent målt i norske kroner, til 15.496 kroner per tonn.

Det er likevel 16 prosent høyere enn prisen selskapet oppnådde for ett år siden, også det målt i kroner.

Publisert:

Her kan du lese mer om