Spotify før børsnotering: – Aksjekursen kan falle mye og fort

Strømmekjempen Spotify velger en utradisjonell vei inn på børs i New York. Noen timer før vet fortsatt ingen hva selskapet verdsettes til, eller hva aksjene vil koste.

SELGER: Spotify-gründer Daniel Ek er ventet å selge opp mot 15,7 millioner aksjer i selskapet han har bygget.
Publisert:

Tirsdag noteres aksjene i Spotify, under tickeren SPOT, på New York Stock Exchange, i det som blir en av årets mest spennende børsnoteringer.

Den svenske strømmegiganten er den tredje såkalte enhjørningen som går på børs i USA i år, altså et ikke-notert selskap med markedsverdi på over én milliard dollar, men noteringen er ikke bare den største, det er også den med flest spørsmål knyttet til seg.

Aksjen kan falle «mye og fort»

Mest interessant blir kanskje prisen per Spotify-aksje. Spotify gjennomfører en «direct public offering» (DPO), altså at de noterer de eksisterende aksjene i selskapet på børsen, og at det ikke vil utstedes noen nye - dermed hentes det heller ikke inn frisk kapital.

Som en konsekvens av dette advarer selskapet selv om at «handelsvolum og aksjekursen kan bli mer volatil enn hvis aksjene ble notert i forbindelse med en «initial public offering» (IPO)».

Les også

Plateselskap gikk med på et eksperiment i 2008: Nå har Spotify 175 millioner aktive brukere

«Prisen på våre aksjer kan bli volatil, og kan ved notering på New York Stock Exchange, falle mye, og fort», skriver Spotify i prospektet som har blitt sendt inn til amerikanske børsmyndighetene Securities and Exchange Commision (Sec).

Ifølge en redegjørelse sendt til Sec i slutten av mars kommer det frem at Spotify per 21. Mars hadde 178.112.840 utestående aksjer, ikke medregnet opsjoner.

Markedet bestemmer prisen

Det har i forkant av noteringen ikke vært gjennomført noen bokbyggingsprosess, så markedet kan ikke lene seg på noe prisintervall eller noteringskurs basert på garantister som har tegnet seg for nye aksjer.

Spotify har hyret inn Morgan Stanley som finansiell rådgiver som sammen med Citadel Securities skal sette noteringskurs, basert på kjøps og salgsordre hos New York Stock Exchange.

Det er helt opp til hver enkelt aksjonær hvorvidt de vil selge aksjer på det åpne markedet eller ikke, og det kan ta tid før New York-børsen mener at de har tilstrekkelige volumer til å sette i gang handelen.

Les også

Kommentar: Spotify – enda verre enn Snap og Twitter

Et lavt tilbud vil presse prisen oppover, men på den annen side, dersom mange av nåværende aksjonærer er klare til å kvitte seg med aksjer, vil det bli et overtilbud og prisen vil dumpe.

Spotify informerte Sec 20. mars at de venter at eksisterende aksjonærer vil selge opp mot 55,7 millioner aksjer når handelen starter, altså litt over 30 prosent av aksjene i selskapet.

Verdi: 225 milliarder kroner?

Hva aksjene vil bli solgt for, vet vi altså ikke, men det vi vet, er at Spotify-aksjer i løpet av 2017, privat ble omsatt for mellom 37,50 og 125 dollar per aksje.

Fra 1. januar og frem til 14. mars har Spotify-aksjer blitt omsatt for mellom 48,94 og 132,50 dollar per aksje, men ifølge Financial Times kilder var handel på 48,94 dollar unormalt, og prisen har stort sett ikke falt under 90 dollar per aksje.

Hva som har blitt solgt privat, gir altså liten indikasjon om hva man kan vente seg at aksjene vil handles for på det åpne markedet.

Legger prisene 90 og 132,5 dollar til grunn, vil Spotify bli verdsatt til mellom 16 og 23,6 milliarder dollar.

New York Stock Exchange har satt en referansepris på 132 dollar per aksje, dette er ikke noteringskurs, men et referansepunkt når ordreboken fylles opp. Referanseprisen verdsetter selskapet til 23,5 milliarder dollar.

Basert på handel i gråmarkedet de siste ukene kan selskapet fort bli priset over dette.

Les også

Spotify-sjefen kan håve inn 15 mrd. på børsnoteringen

Manhattan Venture Partners sier at Spotify-aksjer har byttet hender for rundt 150 dollar de siste to ukene, ifølge The Telegraph.

Rett før påske fortalte Erik Hansén, marknadsstrateg i IG, til Sveriges Radio at handel i gråmarkedet indikerer en aksjekurs på 160 dollar per aksje.

Det vil i så fall gi Spotify en markedsverdi på 28,5 milliarder dollar, eller 224 milliarder kroner.

Til sammenligning ble Snap Inc. selskapet bak Snapchat verdsatt til 24 milliarder dollar ved børsnotering i fjor.

Hvordan står det til økonomisk

Spotify-gründer Daniel Ek har delvis forklart bruken av direktenotering med at Spotify ikke trenger penger, men dette er definitivt ikke fordi selskapet tjener penger. Ei heller venter de å gjøre det i nærmeste fremtid.

Spotify venter å tape mellom 230 og 330 millioner euro på driften inneværende år. Inntektene er ventet å øke til mellom 4,9 og 5,3 milliarder euro. Dette er opp fra 4,07 milliarder euro i fjor, så det investorene satser på, er videre vekst.

På balansesiden sitter selskapet uten gjeld, da all gjeld ble konvertert i aksjer i januar i år.

Spotify er på plass i 65 land og hadde i slutten av mars 157 millioner månedlig aktive brukere og 71 millioner premiumbrukere. Nærmeste konkurrent er Apple Music som ifølge The Wall Street Journal i februar i år rapporterte om 30 millioner betalende brukere.

Ved utgangen av 2018 har Spotify anslått at de vil ha mellom 198 og 208 millioner aktive brukere.

Spotify legger mye vekt på at det aktive brukertallet er viktig, og at dette er det viktigste for å skaffe flere betalende brukere. Siden februar 2014 har reklamefinansierte brukere stått for mer enn 60 prosent av nye betalende brukere, ifølge Spotify.

i millioner euro2015201620172018 (est)
Omsetning1.9402.9524.0904.900-5.300
EBITDA- 205- 311- 324230-330
Driftsresultat- 235- 349- 378-
Resultat før skatt- 225- 5355:41.233
Resultat etter skatt- 230- 539- 1.235-

Til slutt, ikke kjøp Spotify-aksjer om du jakter utbytte:

«Vi har aldri utbetalt utbytte og venter ikke å betale utbytte i overskuelig fremtid. Vår intensjon er å bruke fremtidig fortjeneste som arbeidskapital og bedriftsformål.» skriver Spotify i prospektet til SEC.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om