Alibaba-gründeren før børsnoteringen: - Kundene først, ansatte deretter, så aksjonærene

Alibaba-gründeren er klar i sin prioritering før børsnoteringen.

«PÅ ROADSHOW»: Gründer Jack Ma er på rundreise i USA for å presentere Alibaba, som skal børsnoteres i New York. Mandag møtte hundrevis av forvaltere og investorer opp for å høre kineserens presentasjon av selskapet, som kan ende opp som den største nyvinningen på børsen noensinne.
Publisert:

Det skal være et forsøk på å lokke til seg aksjonærer før det som kan være den største børsnoteringen i USA, men også gründeren selv medgir at hans uttalelser synes merkelige.

- Kundene først, ansatte deretter og så aksjonærene, skriver Jack Ma i et brev til potensielle investorer.

- Jeg kan forstå at investorer som hører dette for første gang finner det vanskelig å forstå, føyer han til.

Alibaba-gründeren og hans finansielle team er denne uken på rundreise i USA, hvor de presenterer selskapet til potensielle investorer. Det kinesiske internettselskapet, som først og fremst er en elektronisk handelsplass, skal i løpet av noen uker tas opp til handel på New York Stock Exchange.

Med et antatt prisintervall på 60 og 66 dollar per aksje vil selskapet blir verdsatt så høyt som 163 milliarder dollar - noe som gjør det til tidenes største børsnotering.

Les også

Kan knuse Facebook og Twitters børsnoteringer

- Det Jack Ma forsøker å si er at han ikke vil la seg presse av kortsiktige interesser hos investorene. Hans filosofi er å behandle kundene og de ansatte slik at de blir fornøyde, og dermed skape et godt selskap. Det vil i så fall tjene investorene, sier analytiker Li Yuije i RHB Research Institute til Bloomberg.

Apple-partnere faller

Noteringen av Alibaba kom tirsdag i skyggen av Apple, som lanserte en ny iPhone og den etterlengtede smartklokken. I tillegg annonserte selskapet en ny betalingsløsning som skal integreres i telefonen.

Apple-aksjen falt med nesten en prosent under gårsdagens handel og endte på 99 dollar.

I natt har det gått samme vei med selskapets mange store og viktige underleverandører i Asia. Foxconn faller med 1,6 prosent, Taiwan Semiconductor er ned 2,4 prosent mens kinesiske AAC Technologies er ned med 2,9 prosent.

Teknologiaksjene presses også ned av en dårlig markedsstemning.

For femte dag på rad faller den regionale MSCI Asia-Pacific-indeksen. Onsdag er den den med knappe en prosent klokken 06.30 norsk tid.

Den samme dystre holdningen finner vi igjen i de enkelte aksjemarkedene også. De aller fleste aksjemarkedene faller onsdag. Eksempelvis er Shanghai-børsen ned med 0,6 prosent mens Sydney-børsen faller med 0,7 prosent. Tokyo-børsen klatret derimot litt på tampen av dagen, og gikk fra nedgang til en liten pluss på 0,3 prosent.

Følg finansmarkedene på E24s børssider.

Utsetter tur til Pakistan

Onsdag opplyser kinesiske myndigheter at landets president Xi Jinping utsetter en planlagt tur til Pakistan. Beslutningen kommer som et resultat av at det for tiden er store demonstrasjoner mot den pakistanske regjeringen i Islamabad.

Den kinesiske presidenten skulle besøke den pakistanske statsministeren Nawaz Sharif som et ledd i å knytte tettere handelsbånd mellom de to landene. Kina er allerede Pakistans største handelspartner.

Ifølge Bloomberg skulle president Xis reisefølge av kinesiske forretningsfolk inngå kontrakter for til sammen 34 milliarder dollar under reisen.

- Når kinesiske investeringer nå utebli kan det bety alvorlige tilbakeslag for viktige prosjekter, som for eksempel bygging av nye kullkraftverk. Vi har tette bånd til Kina, og dette kan kanskje bare være et midlertidig tilbakeslag. Men alt avhenger av at situasjonen bedrer seg i Islamabad, sier økonomen Umair Naseer i Global Securites i Pakistan til Bloomberg.

Publisert: