Stortinget vil ha flere svar om Hydro

Kontrollkomiteen på Stortinget ber igjen næringsminister Monica Mæland (H) svare på hvordan delstatlige Hydro kunne samarbeide med en korrupsjonsdømt partner i Tadsjikistan.

MÅ SVARE: Hydros styreleder Dag Mejdell (tv) og konsernsjef Svein Richard Brandtzæg må gjennom en ny spørsmålsrunde i næringsdepartementet etter samarbeid i Tadjikistan.
  • NTB
Publisert: Publisert:

I over 20 år har Hydro gjort forretninger med det sentralasiatiske landet, og i en rekke av de årene ble fortjenesten styrt til skatteparadiser via to private selskaper, skriver Dagens Næringsliv. I 2008 ble en av eierne i ett av selskapene dømt for korrupsjon. Det var ett år etter at Hydro hadde inngått en avtale med selskapet, og samarbeidet fortsatte helt til 2012.

– Det er ikke tillitvekkende at Hydro samarbeider med et selskap der en av eierne er korrupsjonsdømt, sier Jette F. Christensen (Ap) i kontrollkomiteen. Komiteen er ikke fornøyd med Mælands svarbrev der hun sier at hennes inntrykk er at Hydro har gode systemer for å jobbe med antikorrupsjon.

Nå har komiteen flere spørsmål til statsråden, blant annet: Hvordan vil statsråden forklare at Hydro likevel har handlet med et selskap der en av de skjulte eierne ifølge kilder på internett er dømt for korrupsjon?

Hydro vil ikke kommentere saken, men viser til en redegjørelse fra forrige måned, der det står at det ble gjort en bakgrunnssjekk i 2007. Informasjon på nettet om korrupsjonsdommen året etter var en del av en helhetsvurdering da handelen i Tadsjikistan ble avsluttet.

Les også

Departementet har flere spørsmål til DNB

Les også

Kværner fikk aldri svarene de ville ha: Betalte ut over 350 millioner likevel

Les også

Politikere krever at Hydro offentliggjør hemmelige rapporter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Monica Mæland
  2. Norsk Hydro
  3. Korrupsjon
  4. Norsk Telegrambyrå (NTB)

Flere artikler

  1. Nye Hydro-svar fra Mæland til Stortinget

  2. Mener Hydro-styret var for passivt

  3. Avviser ulovligheter

  4. – Svekker tilliten til staten

  5. Vimpelcom-Lunder til Stortinget: Aldri vært involvert i korrupsjon