Slik skal SAS spise markedsandeler i Europa
SAS vil ikke lenger godta at de skal konkurrere mot europeiske flyselskaper med mye lavere kostnader. Ved å etablere baser utenfor Skandinavia håper SAS de kan stjele markedsandeler fra de store og bygge en grunnmur som tåler nye flykjøp og nye ruter.
OSLO LUFTHAVN (E24): Tirsdag slapp SAS sine resultater for fjerde kvartal og regnskapsåret 2015/2016 (selskapet har avvikende regnskapsår som løper fra november til oktober).
Selskapet leverte nok et år med overskudd, som lovet, men selskapets toppledelse varsler store endringer.
I tillegg til å skru opp effektiviseringsmålet fra 800 millioner til 1,5 milliarder svenske kroner frem til 2019, jobber selskapet med en omfattende plan for å spare penger og vokse.
Den mest oppsiktsvekkende nyheten er at SAS nå planlegger å etablere én eller flere baser utenfor Skandinavia.
Ryktene om dette begynte å versere i media i slutten av november, og planen markerer et nytt taktskifte etter oppbyggingen som har skjedd siden krisehøsten i 2012.
I tillegg skal man fortsette med å effektivisere drift, bakketjenester, flyoperasjoner og automatisere stadig mer.
På toppen fortsetter arbeidet med å finne eiendeler man kan kvitte seg med.
Selskapet erkjenner at de sliter med å konkurrere om de mest prisbevisste privatreisende.
Roald: Derfor koster Skandinavia
Årsaken er primært at SAS møter selskaper som ikke har en 70 år lang historie med strukturer og tradisjoner, og som opererer i land med langt lavere kostnader:
– Det er ikke lønnsnivået i seg selv som gjør Skandinavia så mye dyrere, men arbeidsgiveravgift, skatter, pensjonsutgifter, sykelønnsordninger og andre sosiale kostnader, sier kommersiell direktør Eivind Roald i SAS til E24.
Han forteller at 95 prosent av konkurransen de møter til Europa er fra flyselskap med baser på kontinentet. For å ha en reell sjanse mener SAS-ledelsen det derfor er helt nødvendig å etablere seg der.
– Vi skal bli like ledende i privatmarkedet som i segmentet for forretningsreisende. Vi går nå inn i en ny fase og jeg ser på det vi nå presenterer som en vekststrategi, legger han til.
Roald beskriver det europeiske flymarkedet som et stagnert marked som begynner å ligne mer og mer på USA. Veksten SAS nå forsøker seg på vil dermed skje primært gjennom å ta markedsandeler fra andre.
– Vi ser at vi kan vokse mye mer i Europa, men vi trenger en sterkere plattform for å vokse, en plattform som kan bære satsinger og nye flykjøp, sier Roald.
Det er imidlertid mer enn vekst på Europa-ruter som gjør at SAS-direktøren ser lyst på fremtiden:
– Vi ser en ekstrem vekst og interesse fra Asia, og særlig Kina, for å reise til Nord-Europa, sier Roald og peker på at terrorangrep på kontinentet har gjort at reisestrømmen forskyver seg nordover mot Nord-Europa og Norden.
Langdistanse blir i Skandinavia
E24 får opplyst at man skal etablere seg utenfor Skandinavia, men at det ikke er bestemt hvor. I løpet av vinteren og våren skal det etter planen komme flere avklaringer, og flere byer er under vurdering.
SAS vurderer ikke å opprette et eget lavprisselskap, slik blant annet Luthansa og Air France har gjort.
Ifølge Roald skal basen eller basene benyttes til kortdistanse, slik at man både kan fly fra basen og opp til Skandinavia, og sørover i Europa. Dette er en strategi Norwegian hatt lenge, og selskapet opererer i dag ruter i Europa fra baser blant annet i Spania, Storbritannia og Øst-Europa. Derfra flyr de blant annet opp til Norden.
På ett viktig punkt skiller SAS-planene seg fra Norwegian. For SAS har ikke tenkt til å for eksempel fly til USA fra baser på kontinentet, slik Norwegian gjør fra Paris og London i dag:
– Long-haul blir i Skandinavia, sier Eivind Roald, og legger til at man nå jobber med å kjøpe nye langdistansefly og opprette flere ruter.
Ifølge SAS-direktøren vurderes både ruter over Atlanteren, til Sør- og Nord-Amerika, og også ruter østover til Midtøsten og lenger øst i Asia.
En ny virksomhet utenfor Skandinavia skal ikke gå på bekostning av de ansatte på flyene i Skandinavia, men være et tillegg for å gi vekst. På de nye basene på kontinentet er det mulig at de ansatte vil bli ansatt gjennom bemanningsbyråer, men de skal være ansatt på lokale forhold, og ikke via tredjeland.
Nedbemanningene som kommer vil skje i administrasjon og på bakken. En videre satsing på langdistanse vil også gi muligheter for skandinaviske ansatte der.
– Siden 2012 (krisehøsten da SAS holdt på å gå konkurs, journ.anm.) har vi kuttet 1.000 stillinger på bakken og i administrasjon, men på samme tid har vi ikke kuttet en eneste stilling i luften, sier SAS-direktøren.
Et at tiltakene SAS har tatt i bruk er å la datterselskaper eller andre aktører betjene mindre og marginale ruter, både i og utenfor Norden. Dette vil SAS trolig benytte seg enda mer av i fremtiden for å bli mer effektive.
Vurderer nytt Airbus-fly
SAS har ikke begynt forhandlinger med Airbus eller Boeing ennå, men det er trolig Airbus som er mest interessant gitt at SAS' langdistanseflåte kun består av produsentens A330-, A340- og A330 Enhanced-modeller per i dag. Fra 2018/2019 får SAS også levert de første eksemplarer av de splitter nye A350-flyene fra Airbus. Flyet er delvis bygget i komposittmaterialer og konkurrer blant annet med de største Dreamliner-variantene til Boeing.
SAS vurderer om de skal kjøpe store langdistansefly, men også mindre. Etter planen skal de introduseres fra rundt 2019–2020 og utover. Eivind Roald peker selv på Airbus sitt nye «superfly» A321 Long Range (LR) som et interessant alternativ. Norwegian har allerede bestilt 30 slike.
Dette er fly med én midtgang, men med svært lavt drivstofforbruk og lang rekkevidde. Det åpner for eksempel for å fly ruter fra andre byer i Skandinavia enn Oslo, Stockholm og København, til østkysten av USA, Midtøsten eller andre destinasjoner i Asia.
SAS vurderer også å beholde sine eldre A340 langdistansefly i en del år til, som en måte å øke kapasiteten når man mottar nye fly. Disse ble levert rundt tusenårsskiftet og kan brukes til 2020–2025 før de blir for dyre å vedlikeholde.
SAS avslutter regnskapsåret i pluss: Varsler nye sparetiltak
– Ønsker et SAS som lykkes
Lederen i Parat-forbundet SAS Norge Kabinforening, Anneli Nyberg, sier at de har vært i dialog med SAS-ledelsen i en periode.
Hun sier at de naturlig nok ikke er positive til nyheten om at selskapet vil åpne en eller flere baser utover Europa, men understreker at de er pragmatiske ikke avviser forslaget. De avventer nå mer informasjon om hva ledelsen til slutt bestemmer seg for.
– Vi ønsker å trygge arbeidsplassene i Skandinavia. Vi ønsker jo et SAS som er i ekspansjon og den beste måten å sikre arbeidsplassene på er å ha et SAS som lykkes, sier Nyberg til E24, og sier hun er glad for signalene om en økt satsing på nye fly og destinasjoner på langdistanse.
Hun legger til at de vil følge med på at nye baser drives på en ordentlig og ryddig måte, og at det er viktig at SAS-ledelsen fortsetter å ha en dialog med de ansatte fremover.
Nyberg sier forteller at det er stor frustrasjon blant tillitsvalgte i bransjen over hele Europa på måten myndighetene regulerer flybransjen. Nyberg sier at Europa har havnet bakpå sammenlignet med USA. Der strammet man inn på regelverket etter en del ulykker på 2000-tallet, blant annet når det gjelder arbeidsforhold og påkrevd hviletid.
– Vi må snu alle steiner for å se hvordan vi kan bli bedre i SAS. Vi konkurrer mer enn gjerne mot andre aktører, men konkurransen må være på like vilkår, sier Nyberg.
– SAS kan risikere en hard landing
Sydbank-analytiker Jacob Pedersen er positiv til grepene SAS varsler, men frykter inntjeningen kan bli utfordret på kort sikt.
– Vi gleder oss over at SAS fortsatt klarer å finne besparelser – det blir nødvendig i konkurransen. Vi ser samtidig et behov for at besparelsene kommer relativt raskt, hvis SAS skal klare å holde fast i et positivt inntjeningsnivå, skriver Pedersen i en rapport tirsdag.
– Utsiktene i 2016/2017 er tøffere for SAS enn i de to siste årene, legger han til.
Både han og i investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet mener SAS kan få motstand fra fagforeninger i forsøket på etablere baser utenfor Skandinavia.
Hauglund mener SAS-tallet vitner om en bransje der marginene konstant er i en skvis. Han kaller varselet om nye baser utenfor Europa som «en stor strategisk retningsendring» for selskapet.
– Inntektssiden til SAS sliter til tross for høy kabinfaktor (belegg, journ.anm.) og nye ruter. Hvis de ikke får opp farten med kostnadskuttene, kan SAS risikere å få en hard landing, sier Hauglund i en kommentar.
Han tror både SAS og etablerte aktører vil slite fremover på grunn av sterk konkurranse fra lavkostselskaper som etablerer seg i markedet.
– Jeg tror vi må få en konsolidering i Europa, slik som i USA. Det finnes helt åpenbare kostnadssynergier med å slå flyselskaper sammen, sier Hauglund.