Analytiker om Hafslund-avtalen: – Et godt salg og en fair pris

Finske Fortum blar opp drøye to milliarder for å være med videre når Oslo kommune vil kjøpe tilbake og dele opp strømgiganten Hafslund.

HANDLER: Oslo kommune og finske Fortum kjøper alle aksjene i strømselskapet Hafslund. Selskapet vil nå bli delt opp i mindre selskaper.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
 • Johan Nordstrøm
Publisert:,

Onsdag annonserte Oslo kommune og det delvis statskontrollerte energiselskapet Fortum at de har inngått en avtale som innebærer at Oslo kommune kjøper opp alle aksjene i Hafslund.

Etter det skal de to dele opp selskapet mellom seg, og eie deler av det sammen.

Mens Fortum selger sin tredjedel av eierskapet i dagens Hafslund for om lag 6,9 milliarder kroner, kjøper de seg samtidig inn i deler av det nye Hafslund for rundt 9,1 milliarder kroner. Netto regner selskapet med at de må bla opp om lag 2,3 milliarder.

Fortum tar full kontroll over markedsdivisjonen av Hafslund, som driver kommersielt strømsalg, samtidig de går inn med 50 prosent eierskap i fjernvarmedivisjonen og 10 prosent i produksjonsdelen.

– Salget er attraktivt

– Vårt syn er at salget er attraktivt, men prisingen (multippelen) er i det øvre sjiktet av hva vi ville ansett som et passende bånd, gitt Fortums finansielle mål, skriver analytiker Mikko Ervasti, i en oppdatering fra DNB Markets.

Han viser til at verdsettelsen av Hafslund-avtalen er om lag 10 ganger årlig brutto driftsresultat før avskrivninger (selskapsverdi inklusive gjeld, minus kontantbeholdning, delt på EBITDA).

Les også

Oslo kommune byr på Hafslund

Meglerhuset har før justeringer en salgsanbefaling på Fortum-aksjen. Hafslund-aksjene (A- og B-aksjene) er opp drøye 11 prosent etter at nyheten ble kjent. Fortum-aksjen er foreløpig opp 0,85 prosent på Helsinki-børsen.

– Grunnlag for kursreaksjon

– Vi mener at det er grunnlag for en forsiktig positiv kursreaksjon, skriver Ervasti om Fortum-aksjen.

Meglerhuset peker på at Fortum har forsøkt å komme seg ut av grossistsalg av elektrisitet og over i konsumentdelen av markedet, og at denne avtalen øker kundemassen deres fra 1,3 til 2,4 millioner kunder i Norden.

Førsteamanuensis Geir Høidal Bjønnes ved BI mener at mye av det som fremlegges er fornuftig. Men samtidig stiller han spørsmål ved at Oslo kommune skal eie kraftnett.

– Er det åpenbart at Oslo kommune skal sitte med eierskap til kraftnett? Det ligger en god del investeringer i kraftnett fremover, sier Høidal Bjønnes til E24.

Les også

Hafslund-aksjen opp 12 prosent fra start

Her kan du lese mer om

 1. Hafslund
 2. Fortum
 3. Raymond Johansen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Rett til slaktebenken: Oslo kommune vil kjøpe tilbake og dele opp Hafslund

 2. Frp-Stenersen tror ikke på Johansens kraft-regnestykke

 3. Hafslund-oppkjøp: Johansen slår tilbake etter minister-kritikk

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  – Den største krafthandelen noensinne

 6. Hafslund-aksjonærer kan gi Oslo milliard-regning