Rune Bjerkes finansmeglere håvet inn milliardoverskudd

Men storbanken hadde et litt trått år bidro meglerhuset med et resultat før skatt på 4,7 milliarder kroner. – Alt har gått bra samtidig, sier konserndirektør Ottar Ertzeid.

RESULTATHOPP: Ottar Ertzeid, konsernsjef i DNB Markets, foran bankens meglerhall. Meglerhuset fikk et overskudd før skatt på 4,7 milliarder i 2016.

Foto:
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Mens Rune Bjerke opplevde sitt neste verste lånetap som DNB-sjef i 2016 og nedgang i årsresultatet, tjente storbankens meglere betydelig mer enn året før.

Ifølge kvartalsrapporten endte resultatet før skatt i DNB Markets, bankens meglerhus, på 4,7 milliarder kroner i fjor. Det er opp fra 3,3 milliarder kroner året før.

Den siste tremånedersperioden av året endte med et overskudd før skatt på 1,4 milliarder kroner, en økning på 18 prosent fra tilsvarende kvartal året før.

Inntektshopp

Mye av bedringen i kvartalet skyldes et hopp i provisjonsinntektene på 77 prosent, til 691 millioner kroner fra 390 millioner på samme tid året før.

– Det er en relativt kraftig økning, sier konserndirektør Ottar Ertzeid i DNB Markets til E24.

Les også

DNB-sjefen: Maks 18 milliarder i tap de neste tre årene

Årsaken er ifølge Ertzeid tredelt. Innen investeringsbankvirksomheten bidrar høy aktivitet blant selskapene som henter inn penger gjennom aksjeemisjoner samt rådgivning, for eksempel i forbindelse med oppkjøp og fusjoner, til veksten.

– Deler av det kommer fra annenhåndsomsetning, altså omsetning av eksisterende aksjer, og mye av det kommer fra utstedelse av nye aksjer, aksjeemisjoner, sier Ertzeid om inntektsøkningen.

Han peker på en kombinasjon av høyere aktivitet i markedet i tillegg til at meglerhuset har oppnådd en høyere markedsandel.

Handlet mer på børs

På Oslo Børs ble sto rekordene for fall på slutten av 2016, noe som ble etterfulgt av at hovedindeksen brøt opp gjennom 700 poenggrensen for første gang på nyåret.

Samtidig var det høy aktivitet blant aksjehandelskundene i fjerde kvartal, noe som har fortsatt på nyåret.

Tall fra meglerhuset viser at antallet nye aksjekunder i januar steg med 32 prosent fra samme måned i 2016, mens tallet på kunder som handler har steget med 24 prosent i perioden.

Les også

Disse traff best og dårligst på spådommene om norsk økonomi

– Vi har satt nye rekord i antall handlende kunder de siste tre månedene, sier DNB Markets-sjefen.

Gjennom høsten begynte rentene å tikke oppover igjen, og dollaren ble styrket, en utvikling som utløste interesse blant bedriftenes for rente- og valutasikring. Det bidro positivt for meglerhusets inntjening.

– Alt har gått bra samtidig, mener Ertzeid.

Oljedrevet optimisme

En viktig faktor for det norske markedet og for norsk økonomi generelt er oljeprisen.

Og situasjonen er ganske annerledes ved utløpet av året enn ved inngangen.

Fra det laveste på under 30 dollar fatet ved starten av fjoråret steg oljeprisen til over 55 dollar per fat i desember, med hjelp fra blant annet oljekartellet Opecs forsøk på å skape bedre balanse i oljemarkedet gjennom produksjonskutt.

Det har bidratt til økt optimisme på den oljetunge Oslo Børs der rekordene har stått for fall, noe som igjen er positivt for virksomheten til meglerhusene.

Ertzeid peker på at aktivitetsøkningen gjerne kommer etter oppgangsperioder i markedene.

– Det er helt klart et positivt sentiment i markedet, sier han.

Les også

Fersk DNB-rapport: Oljeprisen skal opp

Les også

Bankfest på Wall Street etter rentehopp

Les også

Italias største bank vil hente 118 milliarder kroner

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. DNB
  2. Bank

Flere artikler

  1. Resultatfall for Rune Bjerkes meglere – men bikket milliarden

  2. – Har blitt større kamp om pengene

  3. DNB-ledelsens best betalte: Tjente fem mill. mer enn Rune Bjerke

  4. Annonsørinnhold

  5. Lave renter krymper DNB-overskuddet

  6. Resultathopp for DNB