Farstad-sjefen: – Vi forsøker å ta hensyn til alle «stakeholders»

Med 702 millioner nye aksjer innrømmer administrerende direktør i Farstad Shipping, Karl-Johan Bakken at refinansieringen vil kunne gi utvanning for eksisterende aksjonærer.

MILLIARDAVTALE: Nye aksjer skal bringe inn minst 1 milliard kroner for Farstad Shipping.

Foto: Halvard Alvik NTB scanpix
 • Eirik Amb Nysveen
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Torsdag annonserte Farstad Shipping en omfattende plan for finansiell restrukturering i samarbeid med Siem Oilservice Invest Holdings. Avtalen innebærer at det trykkes opp minst 702 millioner nye aksjer til en pris på 1,4245 kroner per aksje.

Siem vil garantere for milliardemisjonen, og vil bli tildelt minimum et antall aksjer som gir en eierandel på 50,1 prosent etter restruktureringen.

Samtidig vil største aksjonær i Farstad, Tyrholm & Farstad AS, som samarbeider med Siem om restruktureringen, bli tilbudt rettigheter til å tegne seg for 105,3 millioner nye aksjer for et beløp på 150 millioner kroner, altså samme kurs som Siem.

Les også

Mandag kan Havila være konkurs

Potensiell utvanning

Resten av de nye aksjene vil bli tilbudt til en blanding av eksisterende aksjonærer og andre interessenter, som vil bli avgjort senere.

Administrerende direktør i Farstad Shipping Karl-Johan Bakken ønsker ikke å kommentere fordelingen av de nye aksjene overfor E24.

– Jeg kommer ikke til å kommentere på detaljer eller mekanismer i den videre aksjedelingen også videre. Det var ikke intensjonen med å gå ut med meldingen i dag, sier Bakken.

– Det kan se ut som en meget stor utvanning?

– Det er alltid en fare i slike restruktureringer at man ender opp med det, så er spørsmålet hvordan man kommer dit. Vi forsøker å ta hensyn til alle «stakeholders» som har med selskapet å gjøre på en likeverdig måte, sier han

Med utvanning menes det at den relative eierandelen en aksjonær har i selskapet reduseres.

Sikrer fremtiden

Dagens Næringsliv skriver torsdag at Sparebanken Møre har lånt ut i overkant av 400 millioner til Farstad. I tillegg til DNB som er selskapets største långiver med i overkant av 1,6 milliarder utlånt.

– Har det vært dialog med banker og obligasjonseiere, og har dere mottatt støtte fra disse?

– Som vi i litt forsiktig ordelag sier i pressemeldingen er det en skisse til løsning som vi jobber med. Denne har vi grunnlag til å anta at det er mulig å komme i mål med – i mål er ikke vi før vi har hatt dialog med alle som har med løsningen å gjøre, sier Bakken.

Av børsmeldingen kommer det frem at avtalen sammen med utsettelse av avdragsbetalinger vil gi rederiet pusterom til og med 2021, og Bakken forteller at de med en sterk investor i ryggen nå kan se fremover.

Les også

Investeringsselskap satser i oljenedturen - skyter inn 640 mill. i DeepOcean

– Den avtalen som er inngått mellom Siem og Farstad et godt grunnlag å jobbe videre på sammen med selskapets kreditorer, for og i fellesskap å få på plass en robust refinansiering for selskapet. For selskapet er det vi har gått ut med i dag så klart positivt.

– I tillegg så vil jo den investoren som vi her snakker om, ha en finansiell ryggrad, sammen med Elliot og det fondet som Siem administrer. Den er sterk nok til å gi muligheter for et refinansiert Farstad å utnytte de forretningsmulighetene som markedet vil tilby også i et dårlig marked, sier han.

Ifølge Bakken ser selskapet det som realistisk at man ser pådrag av aktivitet i offshorenæringen fra 2018 og utover, men påpeker at det ikke bare er oljeprisen som avgjør fremtidsutsiktene for Farstad.

– Usikkerheten for oss som driver i offshore-supply, og offshore- markedet er hvor raskt man kan greie å få en oppstramming i markedet i forhold til den overkapasiteten vi hadde før nedturen, sier Bakken.

Les også

– Får ikke krutt til å gjøre noe offensivt

Les også

Oljelagring på tankere: Festen kan være over

Les også

Offshorerederi tar krisegrep for tredje gang på under ett år

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Farstad Shipping
 2. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Slik kan de kriserammede rederiene forskjellsbehandle aksjonærene

 2. Farstad varsler redningsplan - inngår avtale med Siem

 3. Redningsplan for Farstad Shipping: Røkke og Fredriksen vil lage supply-gigant

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Refinansiering ga milliardoverskudd for Farstad

 6. Betalt innhold

  Siem tar kontrollen i Farstad