Fredriksen vil sluke tankrederi

Frontline ønsker å kjøpe konkurrenten DHT og danne verdens største tankrederi etter flåtestørrelse og markedsverdi, men analytiker tror det kan bli krevende.

VIL KJØPE: John Fredriksens tankrederi Frontline vil kjøpe DHT Holdings og øke størrelsen på flåten ytterligere. Dette er råoljetankeren (VLCC) DHT Condor.

Foto: DHT Holdings
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Tankrederiet Frontline, dominert av milliardæren John Fredriksen, er i kjøpemodus.

Selskapet ønsker å overta DHT Holdings og danne verdens største tankrederi målt etter flåtestørrelse og børsverdi.

Den samlede børsverdien for de to selskapene er på over 13 milliarder kroner.

Frontline har allerede skaffet seg 16 prosent av USA-listede DHT, eller rundt 15 millioner aksjer, og har nå gitt et bud på resten av aksjene, ifølge en melding.

Betalingen skal skje i form av aksjer, med 0,725 Frontline-aksjer for hver DHT-aksje. Det priser DHT til 5,09 dollar per aksje, målt etter Frontline-kursen ved stengning 27. januar, ifølge DHT.

DHT Holdings har en flåte på 19 store råoljetankere (VLCC) og to tankere i Aframax-klassen, og styres fra kontorer i Norge og Singapore. Selskapet ledes av Svein Moxnes Harfjeld og Trygve P. Munthe i fellesskap.

Frontline har en flåte på 21 VLCC-tankere og i tillegg en lang rekke mindre tankere.

Drøyt to timer inn i handelen mandag er Frontline-aksjen opp 0,85 prosent til 59,10 kroner.

– Fredriksen i kjøpsmodus

– Det er positivt for Frontline hvis de får dette gjennom, sier Danske Bank Markets-analytiker Bjørn Kristian Røed til E24.

Han mener et kjøp vil gjøre Frontline mer dominerende i tankmarkedet. Selskapet har en eldre flåte, og de vil få en atskillig større og mer moderne flåte ved å overta DHT, påpeker han.

– Man ser at Fredriksen nå er i kjøpsmodus. DHTs substansverdi (net asset value) har blitt lavere de siste månedene, så hvis man får dette gjennom er det positivt med tanke på hvor vi er i syklusen og potensiell oppside i skipsverdiene igjen, sier han.

Positiv til overtagelse

Les også

Oljelagring på tankere: Festen kan være over

Budet fra Frontline priser DHT Holdings-aksjen 19,2 prosent høyere enn aksjeverdien ved stengning 27. januar, ifølge Pareto Securities.

– Vi ønsker velkommen Frontlines forsøk på overtagelse, som vil gi oppside for eksisterende DHT-aksjonærer, vil øke likviditeten i den allerede likvide Frontline-aksjen (samlet markedsverdi vil være rundt 1,7 milliarder dollar) og konsolidere råoljetankermarkedet ytterligere, skriver Pareto i en kommentar.

Andre er mer skeptiske. Shippinganalytiker J. Mintzmyer i New York mener et bud på rundt 6,50 per aksje ville vært mer rimelig. Budet fra Frontline er en fornærmelse mot DHT-aksjonærene, sier han ifølge Splash 24/7.

Kan bli krevende

– Et sammenslått selskap vil åpenbart stå sterkere både i kapitalmarkedet og som følge av ytterligere konsolidering av tankmarkedet. Men det kan bli krevende å få et kjøp gjennom, etter DHTs grep om å tilby aksjonærer preferanseaksjer for hver DHT-aksje, sier Bjørn Kristian Røed i Danske Bank.

DHT har svart på Frontlines bud med å gi sine aksjonærer mulighet til å kjøpe en ekstra aksje for hver aksje de eier, hvis Frontline eller andre aktører forsøker å kjøpe seg opp ytterligere i selskapet.

– DHT har sagt at hvis Frontline kjøper flere aksjer i markedet eller andre aksjonærer får en andel på mer enn 10 eller 15 prosent, så vil DHT tilby aksjonærene en preferanseaksje, rett og slett for å gjøre en overtagelse vanskeligere og mer krevende, sier Røed.

Ledelsen i de to selskapene har ikke svart på E24s henvendelser mandag.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Frontline
 2. John Fredriksen
 3. Shipping
 4. Olje og gass
 5. Oljebransjen
 6. Pareto

Flere artikler

 1. DHT om Fredriksen-bud: – Klart uakseptabelt

 2. Anklager Frontline-sjefen for utpsyking

 3. Fredriksens Frontline legger oppkjøpsforsøkene bak seg: – Går videre på egen kjøl

 4. BW Group inn i DHT – blokkerer Fredriksens oppkjøpsforsøk

 5. Frontline fikk ikke kjøpe tankrederi – varsler søksmål