Rekord for Telenor - hever resultatmålet for året

Etter to store aksjesalg og et kvartal med økende marginer er Telenor i et spandabelt humør og kjøper tilbake for 4,3 milliarder kroner fra aksjonærene. Samtidig tynges bunnlinjen av frekvenskjøp og nedskrivninger.

 • Marius Lorentzen
 • Anders Park Framstad
Publisert:

Telenor melder om et rapportert driftsresultat (EBITDA) før andre inntekter og kostnader på 12,7 milliarder kroner i andre kvartal, hvilket er en økning på 12 prosent sammenlignet med samme periode året før.

EBITDA-marginen i kvartalet var på 40 prosent. Selskapets driftsinntekter i perioden beløp seg til 31,5 milliarder kroner, opp fra 30,9 milliarder.

Det var på forhånd ventet et rapportert brutto driftsresultat på 11,8 milliarder kroner av omsetning på 31,2 millioner, ifølge SME Direkt for TDN Finans.

Selskapet skrur mandag opp forventningene for året. Selskapet forventer nå en ebitda-margin på mellom 38 og 39 prosent, en oppjustering fra tidligere 37. Prognosen for organisk omsetningsvekst (justert for oppkjøp og salg) og investeringer målt mot salgsinntekter er fortsatt anslått til henholdsvis 1-2 prosent og 15-16 prosent.

– Vi leverer sterke resultater for andre kvartal, med forbedret inntektsvekst, tosifret EBITDA- økning og en sterk kontantstrøm. Både EBITDA og EBITDA-marginen er rekordhøy dette kvartalet, sier konsernsjef Sigve Brekke i en uttalelse.

Telenor-sjefen påpeker skriver at selskapet kuttet kostnadene med 600 millioner kroner, og at marginene økte i alle divisjonene.

– Robustheten i den norske virksomheten, den sterke inntektsveksten i Bangladesh og at inntektene igjen øker i Thailand er noen av høydepunktene for kvartalet, sier Brekke.

Kjøper tilbake aksjer

Etter salget av eierandelen i rubrikkannonseringsvirksomheten i Latin-Amerika til Schibsted og en ny runde med salg av aksjer i Vimpelcom (nå kjent som Veon) har styret i Telenor besluttet å kjøpe tilbake aksjer fra aksjonærene for rundt 4,3 milliarder kroner basert på fredagens sluttkurs.

I en egen børsmelding skriver Telenor at man planlegger å kjøpe tilbake inntil 30 millioner aksjer, noe som tilsvarer to prosent av alle aksjene i selskapet. Telenor vil kjøpe aksjer fra staten slik at eierandelen på 54 prosent opprettholdes.

Aksjekjøp er en alternativ måte for selskaper å returnere verdier til aksjonærene enn tradisjonelle utbytter. Under generalforsamlingen i mai neste år vil Telenor be om godkjennelse for å få slettet aksjene.

Aksjekjøpet på 4,3 milliarderkommer på toppen av det ordinære ubyttet på 7,80 kroner for 2016. 4,30 av disse er allerede utbetalt i mai, mens de siste 3,50 skal betales ut i november.

Overskuddet redusert til en tredjedel

I forkant av tallslippet mandag hadde analytikerne ventet at Telenor ville gå med et underskudd, hovedsaklig på grunn av en varslet nedskrivning på 7,5 milliarder etter aksjesalget i Vimpelcom.

Telenor endte imidlertid med et overskudd på 634 millioner kroner etter skatt, men dette er fortsatt kraftig ned fra overskuddet på 1,8 milliarder i andre kvartal i fjor.

Årsakene til fallet i bunnlinjen ligger primært i en del store enkeltposter:

 • I kvartalsrapporten kommer det frem at Telenor skrev ned verdien av investeringen i 701 Search Pte Ltd. med 400 millioner kroner. Det skjer i forbindelse med at Telenor kjøpte ut Schibsted og Singapore Press Holdings' eierandel på 66,7 prosent i selskapet, som var en del av den større «byttehandelen» i rubrikkannonsemarkedet.
 • I tillegg kjøpte Telenor mobilfrekvenser i Norge for 396 millioner kroner i det såkalte 900-båndet.
 • Men det som virkelig bidrar til å påvirke resultatet i andre kvartal er altså den varslede nedskrivningen på 7,5 milliarder kroner som ble gjort i forbindelse med salg av Vimpelcom-aksjer.

Telenor annonserte et salg 70 millioner Vimpelcom-aksjer til 3,75 dollar per stykk, og det fører til nedskrivningen. Totalt fikk Telenor inn 2,2 milliarder kroner fra aksjesalget, som ble gjennomført den 7. april.

Det er andre gangen at Telenor skriver ned Vimpelcom-investeringen med 7,5 milliarder i forbindelse med et salg. Forrige gang var i 2015, da Telenor begynte å selge seg ned i det mye omtalte telekomselskapet. Selv om Telenor har tjent rikelig med penger i form av utbytter, har selskapet tidligere måttet skrive ned investeringen på grunn av kursfall i aksjen.

Les også

Så mye koster Telenors nedbemanning i Norge

Les også

Telenor og Schibsted byttehandler annonsetjenester

Les også

Kjøper seg 40.000 kunder til

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Telekom

Flere artikler

 1. Lavere kostnader og mer utbytte

 2. Økte resultatene med mindre omsetning

 3. Rekordhøyt driftsresultat for Telenor

 4. Annonsørinnhold

 5. – Jeg skulle gjerne sett en annen inntektsutvikling

 6. Resultatet faller, men aksjonærene skal få mer