Knalltall ga børsoppgang verdt 190 mrd. for Alphabet

Denne uken har nærmere halvparten av selskapene i USA levert kvartalsresultater. Fasiten hittil viser at resultatsesongen blir den beste på seks år.

NEW YORK-BØRSEN: Selskapene har så langt levert gode tall for første kvartal. Her akjehandlere på børsgulvet.
Publisert: Publisert:

Når over halvparten av selskapene i det amerikanske markedet har vært i ilden med kvartalsresultater, ligger de an til å levere den beste rapporteringssesongen på flere år.

Ifølge en oversikt fra Nordea har denne uken vært mest hektisk, med rapporter fra rundt 40 prosent av selskapene.

Av selskapene som inngår i den brede S&P 500-indeksen har nå rundt 60 prosent av resultatene kommet.

Også på ukens siste handelsdag har resultater tikket inn, deriblant fra oljegiganten Exxon Mobil som mer enn doblet overskuddet.

Børsoppgang verdt 190 mrd.

Innen teknologisektoren var Googles morselskap Alphabet blant vinnerne, etter at selskapet leverte overbevisende resultater etter stengetid på børsen torsdag.

De viste enda et kvartal med kraftig vekst og høyere overskudd.

Teknologikjempen fikk inntekter på 24,75 milliarder dollar i årets tre første måneder, opp fra 20,26 milliarder dollar i tilsvarende kvartal i fjor.

Les også

Trump signerer ordre for å trappe opp oljeboring

I samme perioden økte nettoresultatet til 5,43 milliarder dollar fra 4,21 milliarder.

Hele selskapet var fredag priset til 631,77 milliarder dollar på Nasdaq-børsen.

Oppgangen på 3,6 prosent til tidenes høyeste kurs på 905,96 dollar, økte dermed Alphabets markedsverdi med rundt 22 milliarder dollar, eller omlag 190 milliarder norske kroner.

Aksjeindeksene avsluttet imidlertid uken litt svakt. Dow Jones var ned 0,2 prosent til 20.941 poeng, S&P 500 falt 0,2 prosent til 2.384 poeng og Nasdaq var uendret på 6.048 poeng.

Resesjonen over for USA-selskapene

For aksjemarkedet er en av de viktigste driverne hvor mye penger selskapene faktisk tjener, og hvilken vei utviklingen går. Med rekordhøye børser er det dermed viktig at resultatutviklingen er god for å kunne forsvare de høye kursene.

Og i det litt større bildet har selskapene i USA overrasket positivt så langt, ifølge en gjennomgang fra sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea.

En titt i bakspeilet viser at den lange perioden på fem kvartaler der selskapenes resultater falt, en resultatresesjon, ble avløst av stigende inntjening igjen i tredje og fjerde kvartal 2016.

Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea.

– Bedringen har kommet som følge av at solid global økonomisk vekst har støttet opp under selskapenes omsetning, sammen med avtagende negative effekter av den sterkere dollaren og fallet i oljeprisene fra sommeren 2014 frem til starten av året i fjor, sier Rein til E24.

Han legger til at det heller ikke har vært særlig press på selskapenes lønnsomhet, til tross for den nå lave arbeidsledigheten i USA.

Beste på seks år

For det første kvartalet av 2017 kommer nå resultatene på løpende bånd.

– I inneværende rapporteringssesong har vi en sterk inntjeningsvekst målt år over år, sier sjefstrategen.

Ifølge Rein er det spesielt sektorene finans, IT og helse som har levert bra. I tillegg til faktorene som har utløst bedringen i de foregående kvartalene bidrar også det faktum at første kvartal 2016 var svakt. Når sammenligningsgrunnlaget er lavere blir det lettere å vise vekst.

Les også

Analytikerne spår kraftig resultathopp for Statoil

Nordea-strategens konklusjon så langt er at:

● Med en inntjeningsvekst som så langt ser ut til å ende på over 13 prosent vil dette bli den beste rapporteringssesongen siden 2011.

● Det blir den tredje rapporteringssesongen på rad med inntjeningsvekst, slik at inntjeningsresesjonen er ettertrykkelig tilbakelagt.

● Nordea venter at den sterke veksten i selskapenes inntjening (målt år over år) vil støtte aksjemarkedene de kommende månedene, og kan dermed medføre en positiv børsutvikling fremover, spesielt nå som første del av valget i Frankrike er tilbakelagt.

Tabellen viser at 76,2 prosent av de 290 S & P 500-selskapene som per torsdag hadde levert resultater, overrasket positivt. Andelen er litt høyere enn den var i første kvartal 2016. Samtidig er inntjeningsveksten på 13,4 prosent, noe som er det sterkeste siden 2011.
Les også

DNB sliter fortsatt med oljebremsen, men: Denne grafen gir DNB-sjefen håp

Les også

Kraftig kronesvekkelse: – Vanskelig å forklare

Les også

Resultatrush på Oslo Børs – Analyse av Yara, DNB og Norwegian

Publisert:

Her kan du lese mer om