Hydro-sjefen varsler gjennomgang etter sjokkrapport

Alle ble overrasket over at Hydro plutselig måtte stenge ned i Brasil – inkludert Svein Richard Brandtzæg. – Det er ikke tilfredsstillende, sier han – og varsler gjennomgang.

TATT PÅ SENGEN: Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg hadde forventet rolige dager i høstferieuken. Slik ble det ikke.

Foto: Adrian Nielsen E24
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:

– Det var høstferie i Oslo, og jeg hadde planlagt en rolig uke med fabrikkbesøk i Holmestrand og Vigeland utenfor Kristiansand. Plutselig fikk jeg meldingen fra Brasil om rapporten, sier Brandtzæg til E24.

– Rapporten kom uten forvarsel. Den kom overraskende på oss og alle andre.

Hydros nedstengning i Brasil i forrige uke kom som et sjokk på aksjonærer, smelteverk, analytikere og brasilianske myndigheter. Mange mente at Hydro burde informert bedre i forkant, men også Hydro ble tatt på sengen, ifølge DN.

Børskommentar: Kunne aksjemarkedet vært bedre forberedt? (+)

Bakgrunnen var en rapport fra det eksterne konsulentselskapet Pimenta de Avila, som har jobbet for Hydro i lang tid og brukes mye av gruveindustrien i Brasil. Det gamle slamdeponiet ved Alunorte, DRS1, var plutselig ikke trygt å bruke likevel.

Nå varsler Brandtzæg en gjennomgang av konsulentselskapets rutiner.

– Vi er nødt til å ha en bedre prosess med konsulentene i en slik situasjon. Det er ikke tilfredsstillende når det er snakk om så dramatiske konsekvenser. Vi må derfor ta en runde på det, og se på hvordan konsulentene jobber og kommuniserer, sier Brandtzæg.

Men han bestrider på ingen måte konklusjonene i konsulentrapporten. Hydro er «totalt avhengig» av eksterne eksperter på geomekanikk, understreker han.

– Når du får beskjed om en alvorlig feil på bilen din, vil du jo selvfølgelig vite grunnlaget, men du setter deg ikke inn og kjører videre.

Pimenta da Avila bekrefter overfor E24 at rapporten ble sendt til Hydro uten forvarsel.

– Kommunikasjonen var umiddelbar og Alunorte responderte raskt. Hydro tok den korrekte avgjørelsen da de stanset operasjonene i henhold til vår tekniske anbefaling, skriver eier Joaquim Pimenta de Avila i en e-post.

Les også: Hydro starter opp igjen tre Brasil-anlegg

Halv maskin i løpet av to uker

Stemningen i markedet er en helt annen etter at Hydro fikk lov til å returnere til halv kapasitet. Brandtzæg er for øyeblikket på verdens største aluminiumsmesse, Aluminium 2018, i tyske Düsseldorf, der han tirsdag kveld spiste middag med en stor samling av Hydros beste kunder.

– Mange av kundene var lettet. Mens vi snakker, er fabrikken på vei opp. Pressfilteret kom i drift i går, og jeg har sett noen filmsnutter som viser at de fungerer. Vi er tilbake til 50 prosent produksjon i løpet av to uker, sier Brandtzæg.

Aluminaproduksjonen ved Alunorte-anlegget i Barcarena er i gang igjen etter at Hydro stengte hele sin produksjon i forrige uke. Innen to uker skal anlegget være tilbake på halv maskin, men produksjonskuttet på 50 prosent opprettholdes.

João Ramid / Hydro NTB scanpix

Timingen på nedstengningen, rett før det brasilianske valget, fikk mange til å spekulere i om den hardt pressede konsernsjefen spilte et høyt politisk spill. At full nedstengning var ment å vise hvor viktig Hydro faktisk er for delstaten Pará.

Brandtzæg fastholder at det var snakk om en rent teknisk avgjørelse, men resultatet ble uansett en mobilisering fra brasilianske myndigheter. Hydro ble umiddelbart kalt inn til møte og fikk raskt driftslisens for sitt nye pressfilter.

Selv om forhandlingspartnerne i Ministério Público fortsatt lener seg på forskningsrapportene som Hydro bestrider, omtaler Brandtzæg dialogen som «konstruktiv».

Nå skal saken opp til en offentlig høring 16. oktober.

– Forventer du å se en ketchupeffekt nå? At dere kommer raskere tilbake til 100 prosent enn dere forventet før nedstengningen?

– Jeg tror ikke vi skal forvente at dette har noen sjokkeffekt. Myndighetene i Brasil gjør sine egne vurderinger på en grundig måte – også videre i prosessen. Stansen var en ekstraordinær situasjon for Hydro, delstaten Pará og Brasil, sier han.

Angrer ikke på Brasil-investeringen

Hydro-krisen ble tidlig en del av valgkampen i Pará, der guvernørkandidaten Helder Barbalho nå ligger best an til å vinne. Han har tidligere vært svært kritisk til både Hydro og den sittende guvernøren, men har nå lovet å løse krisen med Brandtzæg personlig dersom han blir valgt.

Brandtzæg har ved én anledning møtt Barbalho, som da «fremsto konstruktiv», i hovedstaden Brasilía, men vil ikke spekulere i hvorvidt Hydro vil bli en brikke i valgkampen i ukene frem mot den avgjørende andre runden.

Les på E24+

Helder Barbalho er Hydro-krisens foreløpige vinner

– Angrer du noen gang på at dere har gjort Hydro så avhengig av et land som Brasil?

– Beslutningen om å kjøpe Vales eiendeler i 2011 er enda viktigere i dag. Det er større kamp om råvarene i verden – de kan bli mangelvare, sier Brandtzæg.

Han tror aluminiumsgiganten Kina, som nå kan gå tom, vil gå langt i å sikre seg råvarer.

– Hydro er fra et betydelig mindre land, og fra Brasil får vi tilgang på bauksitt og alumina med verdensledende kvalitet. Problemene våre i Brasil skal vi takle også i fremtiden.

– Var du noen gang redd for at nedstengningen kunne koste deg jobben?

– Jeg ser det har vært ulike meninger om håndteringen, og det er helt greit i en så omfattende situasjon. Jeg forholder meg til det på en profesjonell måte og har vært trygg på beslutningen om å stenge ned, sier han.

– Ingen – heller ikke aksjonærene våre – er tjent med at selskapet tar risiko på sikkerhet og miljø.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norsk Hydro
 2. Brasil

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Han er Hydro-krisens foreløpige vinner

 2. Hydro stenger nok et anlegg i Brasil

 3. Betalt innhold

  To historier om Hydro: Norsk stolthet eller skam i Brasil?

 4. Annonsørinnhold

 5. Disse hindrene må Hydro passere for å løse Brasil-krisen

 6. Myndighetene i Brasil med avtaleforslag til Hydro