Vil fortsette å kutte seg til lønnsomhet

Rec-sjefen ønsker ikke at prisene til forbrukerne skal øke. For å få lønnsomhet holder han seg derfor til den gamle oppskriften.

DYSTRE TIDER: Rec-sjef Ole Enger (bak) presenterte et dystert bilde av solindustrien onsdag. Han mener selskapet må kutte seg til lønnsomhet og at prisene til forbruker ikke bør stige. Enger er avbildet sammen med Mikkel Tørud, direktør for investorkontakt og kommunikasjon.
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Rec-sjef Ole Enger presenterte onsdag morgen kvartalstallene for solenergiselskapet og ga et dystert bilde av situasjonen for solindustrien.

- Priser, salg og omsetning var ned, og det gikk dårlig for industrien, kom det fra Rec-sjefen.

Omsetningen endte på 1,3 milliarder, ned 24 prosent fra fjerde kvartal. Samtidig steg driftsoverskuddet fra et minus 37 millioner til pluss 46 millioner i perioden.

Prisøkningen på polysilisium og solpaneler som man så i slutten av første kvartal sendte Rec-aksjen i været, men vil ifølge selskapet ikke merkes i regnskapet før senere i år.

Ifølge Rec-sjefen ligger oppskriften på å nå lønnsomhet fortsatt fast.

- Det er ikke noe nytt. Vi skal jobbe både med teknologi og forbedre det vi driver med, sier konsernsjef Ole Enger til E24.

Ifølge Enger er det først og fremst billigere og mer effektiv produksjon, og ikke en ytterligere trimming av organisasjonen, som står på prioriteringslisten.

Vil ikke ha høyere priser

Selv om Rec og andre i bransjen sliter på produksjonssiden, mener Ole Enger at «alle har tjent gode penger» i sluttbrukermarkedet og at prisene ut til kundene derfor ikke bør stige.

- Jeg tror ikke prisene vil stige, og mener de ikke bør stige. Jeg tror de kommer til å flate ut og falle på sikt, sa Enger i presentasjonen.

- Er prisene lave nok til at bransjen kan få seg en bærekraftig etterspørsel?

- Vi mener det, sier Enger.

Rec-sjefen mener solenergi allerede i dag konkurrerer veldig godt med andre energikilder, særlig i Sør-Amerika, Afrika og de små asiatiske landene.

- Det er også her sol er mest konkurransedyktig, selv uten subsidier. Vi ser at sol erstatter LNG (flytende gass, journ. anm.), selv der det finnes eksisterende LNG-anlegg, sa Enger.

Selv om han ser lys i enden av den lange og mørke tunnelen, vil ikke Rec-sjefen spå når selskapet kan bli lønnsomt.

- Alle i bransjen spør seg når overkapasiteten er borte og når man kan begynne å tjene penger. Jeg tror det nesten er umulig å svare på det spørsmålet.

Rec-aksjen startet onsdagen ned 1,84 prosent etter at tallene ble offentliggjort. Utover formiddagen har aksjen likevel gjort en helomvending og steg drøye to prosent før den falt tilbake til 0,74 prosent i pluss.

Per dags dato er det tre analytikere med en kjøpsanbefaling på aksjen, fire med hold og tre med en salgsanbefaling. DNB og Pareto har begge et kursmål på Rec på 1,5 kroner.

Citi skriver i en analyse onsdag at det er positivt at Rec leverer et driftsoverskudd i «det som bør være bunnen av en spesielt brutal syklus for polysilisium».

Geografisk helomvending

Gjennom det siste året har kundegrunnlaget til Rec endret seg kraftig.

Mens Rec sendte 90 prosent av solpanelene sine til Europa i første kvartal i fjor, gikk bare 46 prosent til Europa i årets tre første måneder. Samtidig har Asias andel økt fra tre til 41 prosent i perioden.

- Det har vært ganske utfordrende, men vi har klart å åpne markedene i Asia, sier Rec-sjefen.

Enger tror denne fordelingen av etterspørselen vil holde seg «i de første kvartalene fremover». På sikt tror han regioner som Afrika og Sør-Amerika blir nye vekstarenaer.

- Hva må til for at det skal skje?

- Det handler bare om tid. Folk må lære seg til å bruke dette og bli vant til solkraft. I tillegg er som nevnt finansieringen til bransjen viktig.

ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER BILDET

- UTFORDRENDE: På bare 12 måneder har kundegrunnlaget for Rec forandret seg betydelig. Asia seiler opp som et av selskapets viktigste regioner.

Recs fabrikk i Singapore hadde en noe lavere produksjon i kvartalet som gikk. Dette ble forklart med at det voksende markedet i Japan etterspør litt særegne løsninger og at de setter ekstra høye kvalitetskrav.

I bytte mot bedre pris valgte derfor Rec å senke produksjonen noe. Enger mener likevel det er størst potensiale for Rec innenfor massemarkedet.

- Det er nok mest mulig standardløsninger som er viktigst. Men kvalitetssikringen er ekstremt viktig. Vi skal tross alt garantere for produktene i 25 år, og japanerne er mer kvalitetsbevisste enn noen andre, sier Enger.

Rec-sjefen frykter ikke Recs viktige markeder i Asia kan bli spist opp av nye konkurrenter.

- Det er ingen som investerer i solindustrien nå, det er mer enn nok kapasitet i bransjen.

Kina i tenkeboksen

En bryggende handelskrig mellom Kina, USA og Europa har også skapt usikkerhet i solbransjen.

USA har allerede innført straffetoll på kinesiske solpaneler, og nå vurderer kineserne å innføre toll på silisium fra USA.

- Det kan bli straffetoll, men kineserne tenker seg om. For de vil få noen fordeler, men også mange ulemper av å innføre en toll.

Beslutningen fra kinesiske myndigheter har blitt utsatt, men det er ventet at en avklaring vil komme innen relativt kort tid.

- Hvordan vil en mulig toll påvirke Rec?

- Vi liker i utgangspunktet ikke noen form for toll. Det paradoksale er at det kanskje kan gå utover silisium, men det kan være en fordel for Singapore. Så det vil balansere hverandre, sier Enger.

Recs fabrikker i USA produserer silisium, blant andre produkter, mens fabrikken i Singapore produserer ferdige paneler og wafere.

- Men toll er ikke bra for bransjen, for det vil forsvinne penger inn i statskasser som kunne gått til kundene, legger Enger til.

Prøver å finne en gjeldsløsning

Rec hadde ved utgangen av kvartalet en rentebærende gjeld på 3,9 milliarder kroner og to milliarder i kontantbeholdning, noe som gir en nettogjeld på 1,9 milliarder.

Hele tre av de 3,9 milliardene forfaller neste år, noe som har bekymret mange analytikere.

Selskapet hadde ikke noe nytt å melde om gjeldssituasjonen onsdag, men sier at de fortsatt vurderer mange løsninger.

Det ser derimot ikke ut til at Rec kommer til å kunne bruke noe særlig av pengebingen på å nedbetale gjeld.

Selskapets finansdirektør, Kjell Christian Bjørnsen, forteller til E24 at selskapet trenger en kontantbuffer på i underkant av én milliard til driften, hvis man ikke skal være avhengig av en kredittfasilitet.

I mars varslet Rec at den ubrukte kredittfasiliteten på to milliarder kroner var blitt redusert til 400 millioner (samt en garantifasilitet på 400 millioner). I bytte fikk de bedre betingelser på lånerammen.

Nå slipper nemlig Rec å innfri krav om driftsresultat (EBITDA) og gjeldsgrad før ved utgangen av 2013.

- Men som vi sa ved forrige presentasjon, så var det ikke noe nervøsitet i ledelsen med tanke på disse kravene, ettersom vi ikke hadde trukket av kreditten, sier Bjørnsen i Rec.

Les også

Mulig millionkontrakt for Rec i ThailandPareto ser redusert risiko for kollaps i RecSpetalen foreslått inn i Rec-styretRec selger unna solparkHåper å bli en soldrevet utbyttemaskin

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Renewable Energy Corporation

Flere artikler

  1. Rec taper penger før skilsmissen

  2. Rec-oppgang påusikker grunn

  3. Rec starter opp USA-produksjonen

  4. Dette er handelskrigen som senker Rec Silicon

  5. Rammes av Kinas solgrep