- Frykter Italia vil droppe sparetiltakene

Usikkerhet rundt valgutfallet i Italia ga bred nedgang i Asia.

HVA NÅ? Det er fremdeles usikkerhet rundt utfallet av det italienske parlamentsvalget. Det får følger i resten av verden.
Publisert:

Tirsdag morgen er majoriteten av stemmene etter det italienske parlamentsvalget talt opp, og de foreløpige resultatene tilsvarer det mange analytikere fryktet på forhånd:

Sentrum-venstrekoalisjonen til Pier Luigi Bersani ligger an til å få flertall i underhuset, men ikke nok stemmer til å sikre kontroll over Senatet. Dermed må han søke mot enten Beppe Grillo eller Silvio Berlusconi for samarbeid, eventuelt må det skrives ut nyvalg. Innen en avklaring er på plass, vil dette være en kime til usikkerhet.

Les også: Valgthrilleren fortsetter i Italia

Valgutfallet ga Wall Street en smekk i går kveld, og tynger de asiatiske børsene tirsdag. Situasjonen er som følger:

  • Nikkei i Tokyo er ned 2,31 prosent
  • Hang Seng i Hong Kong er ned 0,89 prosent
  • Børsen i Singapore er ned 0,56 prosent

- Usikkerhet rundt det italienske valgresultatet har ført til frykt for at de kan komme til å droppe sparetiltakene, og at dette muligens kan gi en ny runde med volatilitet i Europa, sier markedsanalytiker Matthew Sherwood i Perpetual Investments til Bloomberg.

Yenen styrket seg i løpet av natten, spesielt mot den fallende euroen. Dollar/yen-kursen er over 92, etter å ha ligget på rundt 91,83 i går kveld.

- Det italienske valget har forstyrret dollar/yen-rallyet. Selv om vi ser reaksjonen som overdrevet, og derfor mener at det er en kjøpsmulighet, deler vi bekymringen som ligger bak, sier strateg Aroop Chatterjee hos Barclays til Marketwatch.

Yen-oppturen førte igjen til en svart handelsdag for flere av de store eksportselskapene i Japan. Nikon er ned 3,44 prosent, Honda er ned 3,12 prosent og Nissan er ned 4,37 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om