Findus selges for milliarder

Britiske Nomad Foods kjøper Findus europeiske virksomhet for 6,3 milliarder kroner.

GOD GAMMELDAGS: Findus har lang tradisjon i Norge.
Publisert:

Det melder Nomad i en pressemelding.

Transaksjonen skjer med en blanding av aksjer og kontanter.

Nomad skriver at de er enige med eierne Findus Sverige AB og deres datterselskaper, inkludert den norske avdelingen, om kjøp.

Nomad tar dermed over frossenmatkjempens forretninger i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Frankrike, Spania og Belgia, og dermed varemerkene Findus, Lutosa og La Cocinera.

Det er investeringsselskapet LionGem Sweden 1 som selger til britene.

Nomad er et investeringsselskap som ble etablert i 2014 av Martin E. Franklin og Noam Gottesman. Rundt 20 prosent av selskapet eies av hedgefond-milliarder Bill Ackmans Pershing Square Capital Management. Ackman kjøpte i forrige uke en stor bit av Mondelez, selskapet som blant annet eier Freia.

Nomads foreløpige største kjøp er Iglo Group, som ble gjennomført i 2015.

Selskapet er notert på London-børsen, og er i skrivende stund opp 5,62 prosent.

Følg utviklingen videre i vår Aksjelive.

PÅ EIERSIDEN: Hedgefond-milliardær William Ackman.

Millioner i synergier

Findus' europeiske virksomhet teller rundt 1.500 ansatte og seks fabrikker i Norge, Sverige, Frankrike og Spania. Den årlige omsetningen oppgis til vel 600 millioner euro, med en justert EBITDA-margin på vel 11 prosent.

Nomad regner med å hente ut mellom 25 og 30 millioner euro i synergier de neste tre årene.

– Denne transaksjonen er i tråd med vår vekststrategi, en spennende tilvekst til vår portefølje, og en viktig milepæl på vei mot vårt mål om å bygge et globalt matselskap, sier Nomad-sjef Stéfan Descheemaeker.

Nomad bekreftet i juni at de var i samtaler med Findus om et mulig kjøp av den europeiske virksomheten, men at ingenting foreløpig var konkludert.

Findus-sjef James Hill sier at avtalen med Nomad markerer en positiv utvikling for hele den europeiske matindustrien.

– Den nye gruppen vil bli større, sterkere, mer effektiv og mer innovativ enn konkurrentene, som er det beste for ikke bare kundene, men til alle interessehavere.

ISKALDT: Frysedisken var en nyvinning på begynnelsen av 50-tallet, til glede for forbrukerne. Her frossenfisk fra Findus i frysedisken hos fisk og vilthandler Erling Moe.

Kasteball

Findus stammer fra Skånska Fruktvin- og Likörfabriken. I 1941 ble fabrikken overtatt av Marabou, et datterselskap av Freia. Bedriften byttet etter hvert navn til Fruktindustri, som ble trukket samme til Findus. I 1959 ble navnet formelt endret til Findus.

I 1952 gikk Marabou sammen med firmaet B. Heide i Kristiansund, om å etablere AS Hammerfest Fiskeindustri og Filètfabrikk. Marabou overtok etter hvert hele selskapet noen år senere.

LANG REKKE: Filetproduksjon ved Findus-fabrikken i Hammerfest.

I 1972 åpnet Findus en egen fabrikk i Hedrum, utenfor Larvik. Der har fortsatt Findus fabrikk i dag.

Fra 1962 til 2000 inngikk Findus i Nestlé-konsernet, som solgte til det svenske investeringsselskapet EQT. Samme året ble Frionor kjøpt fra Norway Seafodd.

EQT solgte i 2006 Findus videre til Cap Vest Equity Partners, som igjen solgte til Lion Capital to år senere.

Findus måtte i 2013 trekke store partier frossenmat, da det kom frem at produkter som egentlig skulle inneholde storfekjøtt, i virkeligheten inneholdt hestekjøtt.

Les også

Findus Norge får ny sjef

Les også

Erstatter Findus med Barents-olje

Les også

Findus: - Bare tull at vi har finansielle problemer

Publisert:
Gå til e24.no