Børsrally i Japan: – Panikken ligger bak oss

Japanske Nikkei steg over fire prosent i onsdagens handel.

KRAFTIG OPPGANG: En japaner passerer en skjerm som viser børsutviklingen til Nikkei-Indeksen 2. mars. I motsetning til i Vesten, brukes fargen rødt til å indikere oppgang i Asia.

Toru Yamanaka Afp
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

De asiatiske børsene får et kraftig oppsving over halvveis inn i handelsuken.

** Japanske Nikkei er opp 4,27 prosent.

** Hong Kong-indeksen Hang Seng er opp 2,78 prosent.

** Singapore er opp 1,75 prosent.

** Den sørkoreanske Kospi-indeksen er opp 1,72 prosent.

** De kinesiske fastlandsindeksene stiger også kraftig. Shanghai-indeksen er opp 3,08 prosent, mens Shenzhen er opp 3,39 prosent.

– Panikken ligger bak oss

Markedene startet året på det verst erfarte vis siden slutten av 90-tallet og dotcom-boblen. Nå tyder mye på at optimisme har avløst den panikkartede stemningen som har herjet verdensmarkedene i årets to første måneder.

Årsaken er en rekke sterkere nøkkeltall enn ventet fra USA, relativt stabil børsutvikling globalt, samt tilnærmet årets høyeste oljepris. Det skaper fundament for risikovilje i markedet.

– Brorparten av panikken ligger bak oss. Folk undervurderer verktøykassen til sentralbankene. Veksten i USA er treg, men stødig, sier analytiker i AMP Capital Investors, Nader Naeimi, til Bloomberg.

De fleste børsindeksene i Europa, Asia og USA har positiv avkastning på månedsbasis.

Det gjelder ikke japanske Nikkei, som har falt 6,21 prosent den siste måneden. Shanghai har steget 4,88 prosent, mens Hang Seng har steget 1,81 prosent.

Les også

Oljeanalytiker: Dette er signalet oljemarkedet venter på

Kina trosser varsku

Noe overraskende med dagens handel i Asia, er den kraftige børsoppgangen i Kina, hvor de to toneangivende indeksene Shenzhen og Shanghai begge er opp over tre prosent.

Oppgangen kommer på tross av nedjusterte forventninger til landets betalingsevne. Kredittratingbyrået Moody's har senket kredittratingen fra stabil til negativ, ifølge Marketwatch.

Når land blir nedgradert et hakk, betyr det at ratingbyrået ikke lenger anser landets betalingsevne som bunnsolid, og medfører at landene må betale høyere renter på sine statslån.

Moody's har tidligere anslått at Kinas bruttonasjonalprodukt vil falle fra 6,9 prosent i 2015 til 6,3 prosent for 2016, og 6,1 prosent i 2017. Moody's begrunner dette med at Kinas deflasjonspress kan spres som følge av nedgangen i importkrevende tungindustri.

Denne uken har myndighetene i Beijing senket kravet til kontantreserver i bankene. Samtidig har flere nøkkeltall tegnet et bilde av en bremsende økonomi: Nye PMI-tall for industrien viser svakeste vekst på seks år.

Les også

6 millioner oppsigelser i vente i Kina

Oljeprisen stiger

Høyere oljeprisnivå er blant faktorene som skaper risikovilje i markedet, og demper frykten for at oljeselskaper skal misligholde deler av sektorens enorme gjeld hos bankene.

Les også

Derfor har flere oljefelt «plutselig» blitt lønnsomme

Onsdag morgen omsettes et fat nordsjøolje (brent spot) for 36,87 dollar fatet, opp 29 cent. Oljeprisen er nå på høyde med årsbeste for 2016, men er noen cent unna å passere toppnoteringen i begynnelsen av januar.

Amerikansk lettolje omsettes for 34,16 dollar fatet, opp 31 cent.

Les også

Fredriksen vil selge for 4,8 milliarder i sjømatkjempe

Les også

Denne investoren spår kinesisk kjempevekst

Les også

Kjendisøkonom: – Kina skremmer meg

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Børsene i Asia stiger bredt

  2. Børsrekyl i Asia

  3. Kraftig Tokyo-fall etter teknologiskrell

  4. Annonsørinnhold

  5. Dollarstyrkelse løfter japansk børsindeks

  6. IMF: – Kraftig fall i veksten i Japan og Kina