Underleverandør bekymret for om Rec gjør opp for seg

Sic Processing i Tyskland har kontrakter for mange hundre millioner med Rec. Nå er selskapet bekymret for om de får betalt.

USIKKERHET: Recs nå nedlagte fabrikk på Herøya, hvor et tysk firma resirkulerte kjemikalier brukt i produksjonen.
Publisert: Publisert:

Torsdag skrev E24 at i forbindelse med den pågående refinansieringen, jobber Rec med å fjerne en garantibestemmelse i gjeldsavtalene sine som innebærer at Rec er forpliktet til å holde datterselskapet Rec Wafer Norway i live.

Dette selskapet har, i forbindelse med Recs nedleggelser i Norge, gjenstående kontantutlegg og leasingforpliktelser på til sammen over 1,7 milliarder kroner, ifølge kvartalsrapporten Rec presenterte torsdag.

Når den nevnte garantibestemmelsen forsvinner, opplyser Rec i sin presentasjon at de ikke lenger er forpliktet til å finansiere selskapet.

Alle alternativer åpne

På spørsmål fra E24 ville ikke Mikkel Tørud, direktør for investorkontakt i Rec, kommentere om å kjøre selskapet konkurs er mulig strategi for å redusere Recs milliardforpliktelser.

Likevel gjorde Tørud det klart at alle muligheter er åpne:

AksjeLongname: Renewable Energy CorporationTicker: RECMarked: OSEOrganiasonsnummber: 977258561TSID:Trade time: 2012-07-20 13:20:50Last: 2.162Close: 2.15Periode: 7days

- Vi må se på alle alternativer for å redusere de fremtidige kostnadene ved nedstengingen av fabrikkene i Norge, sa Tørud til E24.

Leverandører bekymret

Nå begynner leverandører som Rec har kontrakter med å bli bekymret.

E24 har snakket med Thomas Heckmann, konsernsjef for Sic Processing i Tyskland. Dette selskapet resirkulerte kjemikalier for Rec som ble brukt i produksjonen av silisiumskiver, eller wafere, i Glomfjord og på Herøya.

Rec Wafer Norway var selskapets eneste kunde i Norge, og da Rec la ned de to fabrikkene fulgte Sic Processings fabrikker i Norge med i dragsuget. Selskapet har nå ingen gjenværende virksomhet eller ansatte i Norge.

I kvartalsrapporten opplyser Rec at de har gjort avsetninger for 440 millioner kroner for «ufordelaktige kontrakter» med Sic Processing, og at den maksimale nåverdien på disse kontraktene med Sic Processing er hele 600 millioner kroner.

Måtte stenge

- Vi har løpende kontrakter med Rec. Vi ble nødt til å stenge driften i Norge da Rec la ned fabrikkene sine, og nå er vi i diskusjoner med Rec om hvordan vi skal løse denne situasjonen, sier Heckmann til E24.

- Vi er bekymret for denne situasjonen, forklarer Heckmann.

- Hva tror du blir utfallet av situasjonen?

- Det er vanskelig å si. Rec er et børsnotert selskap og de kan ikke gi oss mer informasjon enn de gir markedet. Vi kan bare gjette sier Heckmann.

Heckmann skryter likevel av Rec og sier de har en god kommunikasjon:

- Vi har akkurat startet dialogen og vi holdes løpende oppdatert og involvert.

Fikk forsikringer

- Rec forsikret oss for noen måneder siden at de vil avvikle Rec Wafer Norway på en måte som gjør at de vil holde selskapet levende og solvent, forklarer Heckmann.

- Men med endringen av garantiansvar i forbindelse med de nye låneavtalene vil de ikke lenger være forpliktet til å finansiere selskapet.

- Vi håper at dette ikke vil skje. Vi er bekymret for dette, sier Heckmann.

LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om