Northland fikk grønt lys av aksjonærene

Etter manglende oppmøte forrige gang, ble redningsplanen til gruveselskapet Northland Resources banket gjennom onsdag.

FIKK JA: Den ekstraordinære generalforsamlingen i Northland Resources stemte onsdag for forslagene og redningsplanen til selskapet.
Publisert:

På en ekstraordinær generalforsamling i Luxembourg onsdag ble alle forslagene stemt gjennom, ifølge en børsmelding.

Det skulle blant annet stemmes over en aksjespleis og en reduksjon i aksjekapitalen. Dette innebærer at aksjonærene vil miste nesten alle verdiene sine.

- Den ekstraordinære generalforsamlingen voterte enstemmig for resolusjonen som ble presentert den tredje juni, skriver selskapet.

Les også: Northland:- Vil tape alt dersom de ikke sier ja

I tillegg ble det foreslåtte styret stemt inn, noe som betyr at Olav Fjell nå vil innta vervet som styreleder i gruveselskapet.

Dermed ser fremtiden nå langt lysere ut for gruveselskapet som ble startet for å utvinne høykvalitets jernmalm i Nord-Sverige.

Kreves ikke 50 prosent

Redningsplanen skulle opprinnelig ha blitt votert over på en ekstraordinær generalforsamling i slutten av juni. Da ble imidlertid ikke forsamlingen beslutningsdyktig, ettersom mindre enn 50 prosent av aksjekapitalen var representert, og det ble innkalt på nytt.

Denne gangen er det ikke noe krav til fremmøte.

- Ifølge Luxembourgs selskapsrett måtte det utlyses en ekstra generalforsamling. I det første tilfellet var det krav om at 50 prosent av aksjekapitalen skulle være tilstede direkte eller representert, men dette kravet finnes ikke nå. I morgen blir det avgjort av de nærværende eller gjennom fullmakt med enkel majoritet, opplyser Brunnberg.

Dette fremgår relativt langt nede i den opprinnelige innkallingen.

«... møtet kan bli sammenkalt og kan i et slikt tilfelle rådslå uavhengig av andelen aksjekapital som er tilstede eller representert.»

I pengenød

Northlands omstrukturering er et resultat av en massiv kostnadssprekk som ble kjent i januar. Det ble da meldt om et kapitalbehov på nærmere 2,4 milliarder kroner for å sluttføre utbyggingen av malmgruven i Kaunisvaara i Nord-Sverige.

Etter at sjokkmeldingen kom, har aksjen - som tidligere var en av de store favorittene blant svenske og norske småsparere - rast på Oslo Børs.

Selskapets ble satt under konkursbeskyttelse i februar, og ble senere fjernet fra børsen i Toronto.

Etter å ha svært nær konkurs, la imidlertid et konsortium bestående av Folksam, Metso, Peab og private equity-selskapet Norrskenet (hvor LKAB er eier) de nødvendige pengene på bordet gjennom en obligasjonsemisjon.

Det er vilkårene rundt denne redningspakken som onsdag gikk til votering.

Les også: Her er vinneren og taperen i andre kvartal

Les også: Northland flytter «hjem»

Les også: Børsen gir bot til Northland Resources

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om